USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gaziantep OSB’ye güneş enerjili çözüm

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların enerjilerini güneş enerjilerinden üretmeleri önerisinde bulundu.

Gaziantep OSB’ye güneş enerjili çözüm
13-09-2018 07:45
Google News

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların enerjilerini güneş enerjilerinden üretmeleri önerisinde bulundu.

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların enerjilerini güneş enerjilerinden üretmeleri önerisinde bulundu. Ovayolu, “Bunu başarabilirsek yüzde 70 olan dışa bağımlılıktan kurtuluruz” dedi.

Ülke olarak enerjide dışa bağımlılıktan biran önce kurtulmak gerektiğinin altını çizen Ovayolu “Yeni ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmenin, Ülkemiz için sağlayacağı kazanımlar tartışılamayacak kadar büyüktür. Ülkemizdeki ithal olan fosil yakıta dayalı enerji kullanımı; Ülkemizin dışa bağımlılığını artırırken, çevre kirliliğinin de önemli ölçüde artmasına neden olmaktadır. Ülkemiz yüzde 70 oranında enerjide dışa bağımlıdır.

Bu şartlarda ve bu enerji maliyetleri ile dünya piyasası ile rekabet etmemiz mümkün değildir. Ülkemizin enerjide ki dışa bağımlılık oranını rüzgâr, güneş ve su gibi yerli ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynakları ile aşmamız gerekmektedir. Enerjide dışa bağımlılığın ortadan kalkması bugün Ülkemizin birçok sorununun kendiliğinden çözülmesi anlamına gelmektedir. Ülke olarak enerjiye inanılmaz miktarlarda ücret ödemekteyiz” dedi.

Enerjinin üretim için olmazsa olmaz temel unsurların başında geldiğini belirten Ovayolu, “Gerek dünyada gerekse ülkemizdeki artan nüfus, modern hayatın getirdiği yenilikler, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, enerji ihtiyacını hızla arttırmaktadır. Diğer taraftan sınırlı enerji kaynaklarının, dünya üzerindeki dengesiz dağılımı ve ülkelerin paylaşım hırsları, insanlığı yeni ve temiz enerji kaynakları bulmaya zorlamıştır.

Bu çerçevede bütün dünya, güneş, jeotermal, rüzgâr gibi alternatif enerji kaynaklarından mümkün olduğunca daha fazla faydalanmak ve mevcut enerji kaynaklarını verimli kullanmak üzere bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Ülkemiz, güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli bakımından oldukça zengin bir konumdadır. Bu kaynaklara ivedilikle yönelmek artık bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Enerjinin öz kaynaklarla karşılanmasının tasarruf açısından çok önemli olduğunu belirten Ovayolu, “Enerjiyi; ithal etmek yerine, kendi öz kaynaklarımız ile üretmek, enerjiyi tasarruflu kullanmak, iyi yönetmek ve enerji tasarrufunu sağlayan yeni teknolojiler geliştirmek bir zorunluluk haline gelmiştir.

Enerjimizi kendimiz üretmemiz, ekonomik güç ve daha müreffeh bir Türkiye anlamına gelir. Ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye için enerjimizi yerinde üretmeli ve yerinde tüketmeliyiz. Fabrikalarımızın çatıları boş dururken, helikopter dahi inemeyecek arazilere Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurmak doğru değildir. Sanayicilere gerekli ek destekler verilerek kendi çatılarında GES kurabilmeleri teşvik edilmelidir.

Artık, OSB’deki firmaların çatılarında güneş panellerini görmek istiyoruz. GES’lerin amortisman süreleri önemlidir ancak iletim hatlarında ki kayıplar, arazi ve alt yapı için gerekli ek yatırımlar vb. diğer giderler düşünüldüğünde dağ başı araziler, fabrika çatıları ile kıyaslanamamaktadır. Yerinde üretim yaparak rekabet gücünün artmasını sağlamalıyız.

Sanayicilerimizde, devletimizde, bu konuda el ele vererek boş duran fabrika çatılarda GES’lerin kurulması için çalışmalar başlatmalıdır. Ancak ve ancak enerjimizi kendimiz üreterek, özellikle de güneş enerjisinden faydalanarak içinde bulunduğumuz kriz ve olası krizleri aşabiliriz. İvedilikle bu doğrultuda enerji yatırımların yapılmasını ve desteklerin bu yönde geliştirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü