USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'te ilk Fıstık Festivali ne zaman yapıldı?

Gazikent27 köşe yazarı Ali Araptarlı, Gaziantep'te ilk Fıstık Festivalini 1966 yılında kendisi tarafından düzenlendiğini söyledi. 

Gaziantep'te ilk Fıstık Festivali ne zaman yapıldı?
17-09-2018 21:18
Google News

Gazikent27 köşe yazarı Ali Araptarlı, Gaziantep'te ilk Fıstık Festivalini 1966 yılında kendisi tarafından düzenlendiğini söyledi. 

Gaziantep sevdalısı olan Ali Araptarlı ile Fıstık Festivali konusunda yaptığımız söyleşi şöyle:

Ali bey, birçoğunuzun bildiği gibi 1967’den bu yanı, 51 senedir İstanbul’da yaşayan bir Gaziantep sevdalısı.

Makine Mühendisi, Sanayici, 1975 HÜRSAN A.Ş. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı

- Ali Bey, Gaziantep’te ilk Fıstık Festivalini 1966 yılında ben yaptım diyorsunuz siz o tarihte kaç yaşındaydınız?

- 17 yaşındaydım Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesinde öğrenciydim. 1967 Haziran’da mevzun oldum! 1965-67 arası Gaziantep Halkevi’nde Tiyatro yapıyordum, yazdım, yönettim, oynadım. Ayrıca 1965’de Gaziantep’te bir yerel, günlük yayınlanan gazetede köşe yazıyordum! Turizm Derneğiyle de ilgiliydim.

- Oldukça fuelmişsiniz hem de o yaşta.

- Evet, sosyal yönüm oldukça kalabalıktır. Bu yaşıma kadar birçok dernek kurdum! Bir Partinin kurucuları arasına da girdim. İki yılda siyaset yaptım. Ama bana göre değildi.

- Pekala, asıl konumuza gelelim Fıstık Festivali yapma fikri nereden doğdu?

- Ben akşam düşündüğünü sabah kalkıp uygulayan biriyim. Rahat duramam. Hep duyuyordum birçok İlin, hatta İlçelerin dahi festivalleri var, bizim Gaziantep’in neden olmasın? Her şeyimiz meşhur! Antep Fıstığı dünyaca ünlü, Fıstık Festivalinden başlayalım dedim. Daha neler var neler...

- Çok enteresan, kendi kendinize karar verdiniz öyle mi?

- Evet, özgüvenim oldukça kuvvetlidir! Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Sebahat GÖĞÜŞ hanımın yanına gittim. Bu fikrimi ilk Sebahat hanıma açtım.

- Ne dedi?

- Beni çok genç gördü herhalde, çocuksu bir hayal diye düşünmüş olmalı, “ bir fizibilitesini hazırla getir Yönetim Kuruluna sunalım “ dedi. Beni kibarca başından savdı. Pes etmem...

- Peki, siz ne yaptınız?

- Tamam dedim, gittim 3 gün çok ciddi hazırlandım. Kocaman bir klasörle karşısına geldim “ buyurun işte benim projem, fizibilitem hepsi burada “ dedim.

- Nasıl karşıladılar?

- Çok şaşırdı! Hiç böyle ciddi bir şey hazırlık beklemiyordu. Klasörü aldı şöyle bir ön inceleme yaptı. Beni ciddiye almaya başladı!

- Sonra?

- Benden ne istiyorsun diye sordu.

- Siz ne dediniz?

- Ben bu işi yaparım ama çok gencim diye kimse beni ciddiye almıyor! dedim. Güldü. Şehir Stadını Bölge den dernek olarak siz isterseniz verirler dedim. ( Şimdiki Kamil OCAK Stadının yerinde o tarihte Şehir Stadı vardı, tek tribünlü )  Tamam da bak ALİ bu çok büyük bir organizasyon, bizde bu işler için ayrılmış bir tahsisat falan Yok “ dedi. Ben sizden para filan istemiyorum. Her şeyi planladım dedim. Yalnız Stadı ayarlayız, birde folklor ekiplerini davet edin dedim. ( Gaziantep Folklor ekibi Amerika’da yapılan bir yarışmada o sene dünya şampiyonu olmuştu. Hatta ünlü Time Dergisi Folklor ekibimizi kapak yapmıştı ) O ekip zaten Turizm Derneğinin ekibi. Bursa Kılıç Kalkan, Elazığ Çayda Çıra, Silifke kaşık, Karadeniz Horon, Kars Kafkas Folklor ekiplerini festivale davet ediniz dedim. Fuar İçin gerekli izinleri de alınız!  Valiyi, Belediye Başkanını, Emniyet Müdürünü, protokolü zaten siz davet edersiniz. Okulları ve halkı da davet edersiniz geri kalan işleri bana bırakınız. Dedim.

- Geri kalanlarını siz tek başınıza mı yaptınız?

- Olur mu arkadaşlarım var. Biz bir ekiptik. Halkevi Tiyatrosundan arkadaşlarım vardı, rahmetli can arkadaşım Vahittin BOZGEYİK ( Şair Vahittin ) tiyatrodan Süleyman KARAKUŞ, Meslek Lisesinden bir kaç yakın arkadaşım hep yanındaydılar.

- Sahne falan işlerini kim halletti?

- Stadın tam ortasına bir dev sahne kurmamız gerekiyordu. Keresteyi Gaziantepli esnaftan bedelsiz ayarladım. Kalıp tahtası. Kullanıp geri vermek şartıyla.  Meslek Lisesinde ben Demirciydim. Sahne için Meslek Lisesi marangozhane atölye şefi Gadiri Hocama gittim projemi anlattım. Çok duygulandı. Beni tebrik etti ve biz sahneyi yaparız yalnız kereste lazım dedi. Ben kereste işini hallettim Hocam  dedim. Meslek Lisesinde Öğrenci Cemiyeti Başkanıydım. Hocalarımla aram çok iyiydi.

- Başka neler yaptınız?

- Şire Hanına gittim Fıstık tüccarları ile görüştüm! Fıstık Festivali var ürün aldığınız köylere haber verin fıstığını yarıştırmak isteyen gelsin dedim. Birçok Fıstık üreticisi yarışmaya katıldı. Jüriyi, Şire Hanı esnafından seçtik: 1’inci, 2’’inci, 3’üncü  gelenleri ödüllendirdik! Plaket olarak bakır tabak yaptırıp verdik. Onları da bakırcı esnaf bedelsiz yaptı verdi!

- Başka ne etkinlikler vardı?

- Folklor ekipleri, mahalli sanatçılar, Halkevi Halk Türküleri Korosu sahne aldı. Konuşmalar, yarışmalar dolu dolu bir Festival yaşadık!

Çok komik bir hatıram var aklıma geldikçe gülerim.

-Anlatın lütfen.

- Yahu çocukluk işte. O tarihlerde Meslek Lisesinden MasisAhmet, ve ben, Gaziantep Lisesinden Oktay Gürsel Halter çalışıyorduk. Gülle, disk atıyorduk, ben 68 kiloda güreşiyordum... Biraz kas filan yapmıştık, çocukluk işte kendimize çok güveniyoruz. O yaşlarda öyle olur... Sahne alma sırası Bursa Kılıç Kalkan Ekibi ne geldi. “ Haydaaaaaa “ diye zıplamaya, havalanıp, atlamaya başladılar. Baktımki bizim sahne sallanıyor! Beni bir telaş aldı ki hiç sorma. Sahnenin arkasına gençtim, gizlice, sahnenin kenarına gerdiğimiz bezi biraz açtım sahnenin altına girip destek olmaya, koca sahneyi sırtlamaya, tutmaya başladım! Meslek Lisesinden Demir Atölyesi Hocam Mehmet DÜDAN beni izliyormuş! Geldi, perdeyi açtı, “ sen ne yapıyorsun orada “ diye bana bağırdı. Hocam baksanıza ne biçim zıplıyorlar sahne çökecek, rezil olacağız, tutuyorum “ dedim. “ Çık ulan dışarı sahne çökerse sen ne olursun altında? “ dedi. Çıktım. Aklıma geldikçe Halen gülerim. Çocukluk işte! Yahu 17 yaşında idim...

1967 Haziran ayında ÜNİVERSİTESİ imtihanları ve Mühendislik eğitimim için İstanbul’a gittim. Sonra uzun yıllar Fıstık Festivali falan yapılmadı!

- Başka neler yaptınız? Köşe yazmaya ne zaman başladınız?

-1965 Yılında bu yanı, 53 yıl olmuş, 15 yaşında başladığım köşe yazma sevdama Gaziantep’te yayınlanan birçok yerel günlük Gazete ve dergilerde halen devam ettiriyorum. İstanbul’da ve Kocaeli’nde yazımı yayınlayan medya kuruluşları var.

- Kitap da yazıyorsunuz, son yazdığınız kitabınız ödül aldı değil mi?

- Evet, “ Gerekirse Dünyayı da Sırtlarsın “ isimli kitabım 2016 yılı nın en iyi biyografi kitabı ödülünü aldı.

- “ 10’uncu Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali “ 4 - 5 Eylül’de yapıldı siz de katıldınız mı?

- Hayır, beni davet eden olmadı. Yıllardan beri yazıyorum “Gaziantep’te ilk Fıstık Festivalini ben yaptım “ diyorum! Bir kişi ilgilenmedi! Ben GAZİANTEP’ten ayrılalı tam 51 Yıl oldu ama Gaziantep’le bağımı hiç koparmadım. Doğduğum, baba evim, Seferpaşa Mahallesi Araptarlı Sokak No:19 Gazi ARAPTARLI Hasan Konağı ve No:17 Amcam Gazi ARAPTARLI Hüseyin’in evini restore ettirdim! İsmimizi yaşatmaya çalışıyorum. Ömrümün sonuna kadar da bu böyle devam edecek! Bendeki Gaziantep sevdası babadan! Çok sağlam...

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü