USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarık Akan aramızdan ayrılalı iki yıl oldu...

Hababam Sınıfı'nın Damat Ferit'i, Sürü'nün Şivan'ı, Mavi boncuk'un Necmi'si. Türk sinemasının güzel yüzel çocuğu Tarık Akan, 16 Eylül 2016'da yakalandığı kanser hastalığını yenemeyerek aramızdan ayrıldı. 

Tarık Akan aramızdan ayrılalı iki yıl oldu...
16-09-2018 08:44
Google News

Hababam Sınıfı'nın Damat Ferit'i, Sürü'nün Şivan'ı, Mavi Boncuk'un Necmi'si. Türk sinemasının güzel yüzel çocuğu Tarık Akan, 16 Eylül 2016'da yakalandığı kanser hastalığını yenemeyerek aramızdan ayrıldı. 

Asıl adı Tahsin Tarık Üreğil olan oyuncu 1970 yılında Ses Dergisinin oyunculuk yarışmasına girerek birinci oldu ve 1971 yılında ilk filmi "Emine" ile oyunculuk kariyerine başladı. 1972 yılında ilk başrolünü Hülya Koçyiğit ile "Beyoğlu Güzeli" adlı filmde oynadı. 1973 yılında Altın Portakal film yarışmasında en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Akan, oynadığı romatik komedi filmleri ile büyük bir üne sahip oldu ama  1976 yılından sonra toplumsal sorunları ele alan filmlerde oynamaya karar verdi bu kararını dış görünüşüne de yansıttı, bıyık ve sakal bıraktı.

Hayatına 111 sinema fimi ve 4 dizi sığdıran Akan, 7 kez Altın Portakal Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü ve aynı festivalden yaşam boyu onur ödülünü de aldı. Akan'ın, darbe döneminde yaşadıklarını anlatan "Anne kafamda bit var" adında bir de kitabı var.

"Sürü çekilmiş en büyük aşk filmlerinden bir tanesidir."

"Yol filmi, Türkiye'de dışarısı da hapishanedir, içerisi de hapihanedir der."

Akan, Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı "Sürü" filminde Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz'le kamera karşısına geçmişti. Yine Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Şerif Gören'in yönettiği Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye alan ilk Türk filmi ünvanına sahip "Yol" filminde ise "Seyit Ali" karakteri ile karşımıza çıktı.

Tarık Akan Sürü ve Yol filmlerinin çekim aşamalarını "Oradaydım" belgeselinde anlatmıştı. 

Ölüm yıl dönümünde Akan'ın o belgeselden bir kesit ile anıyoruz.

""

Odatv.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü