10. Kalkınma Planı, Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Politika ve program Çerçevesi, Ulusal İstihdam Stratejisi 2015 Eylem Planında yer alan önceliklerimiz kapsamında AÇSHB,TESK ve UNICEF arasında imzalanan mutabakatla “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı” 2017-2018 dönemi için iki yıllık bir çalışma programı hazırlanarak uygulamaya konuldu.
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, "Programın amacı çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı sağlanması ve çalışan çocukların ailelerine destek sağlamaktır. Bu kapsamda Türkiye genelinde merkez Ankara olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, İzmir, Hatay, Adana, Mersin, Manisa ve Ordu dan oluşan 10 pilot ilde bir dizi çalışmalar planlanmış ve uygulanmıştır. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak programın tüm aşamalarına aktif olarak katılım sağlanmıştır.
Bu bağlamda GESOB olarak; 3-4 Temmuz 2017 tarihinde TESK tarafından organize edilen, Federasyon ve Birliklerimizin programda görev alan personellerine Antalya da iki günlük bilgilendirme ve farkındalık oluşturma seminerleri düzenlenmiştir.
İlimizde 15 Şubat 2018 tarihinde yerelde tüm oda başkanları ve genel sekreterlerinin katılımı ile çocuk işçiliğinin azaltılması başlıklı bir toplantı organize edilmiştir. Yine ilimizde 02.04.2018 tarihinde tüm oda başkanlarının, 03.04.2018 tarihinde Genel Sekreterler ile oda personellerinin katıldığı Çocuk hakları ve İş İlkeleri Programı Temel Eğitim toplantısı yapılmıştır. 14.09.2018 tarihinde Ankara “Usta Öğretici El Kitabı” çalıştayına katılım sağlanarak hazırlanacak el kitabının oluşmasına katkı sağlanmıştır.
23-26 Ocak 2019 tarihinde TESK Yönetim Kurulunun katılımıyla Portekiz’in Lizbon kentine çalışma ziyaretinde bulunulmuştur. Bu çalışma ziyaretinde Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de yer almıştır." diye konuştu.
Son olarak Aralık 2018 Şehitkamil Mesleki eğitim Merkezinde 50 çırak öğrencinin katıldığı bir seminer organize edilerek çırak öğrencilerin çocuk hakları ve çalışma koşulları hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır. Aynı kapsamda 10 işletme ziyaret edilerek işverenler bu konuda bilgilendirilmiştir.
Esnaf ve Sanatkarın teşkilat yapısı köklü tarihimizin içinde yer alan Ahilik kültürüne dayanmaktadır. Bu kültür içerisinde işçi kelimesi hiçbir zaman yer almamıştır. Bugün dahi esnaf ve sanatkar işçi kelimesini kullanmamaktadır. Biz çalışanlarımızı Çırak, Kalfa ve Usta diyerek tanımlarız. Çırak bizim için meslek veya zanaatı öğrenen kimsedir.Esnaf ve Sanatkarlar geleceğimiz olan çocuklara her zaman bu gözle bakmış onların mesleki eğitimine gereken hassasiyeti göstermiştir.
Esnaf ve Sanatkar işletmeleri, gerek 3308 Sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu, gerekse kendi kuruluş kanunu olan 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu uyarınca, işyerinde 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlere pratik mesleki eğitim vermektedir. Okulda verilen mesleki eğitimin tamamlayıcısı olarak işyerlerinde sunulan pratik eğitimin esas ve usulleri yukarda bahsedilen iki temel yasa ile düzenlenmiştir.
TESK, geleceğin kalifiye işgücünü yetiştirmek amacıyla çocuk ve gençlere işletmelerde pratik eğitim verilmesi konusuna kendi kuruluş kanununda yer veren tek meslek kuruluşudur.
Türkiye genelinde Mesleki Eğitim Merkezi bulunan istisna birliklerden biri olan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği çocuk işçiliğinin önlenmesinde de kendi üzerine düşeni her zaman yapmış ve yapacaktır.