?>

2007-2014 arasını anımsatan operasyonlar, ‘yeni bir dönem stratejisi’ olarak yorumlandı

Dokuz belediyeye kayyum atandı. CHP’li iki belediye başkanı ile Zafer Partisi Genel Başkanı tutuklandı. Muhalif belediyelere maddi yaptırımlar uygulandı. Gezi Direnişi hedef oldu, İBB Başkanı İmamoğlu’na 10 günde iki soruşturma açıldı.

Gündem - 3 ay önce

İktidarın son dönemde giderek artan baskısı, siyasete ve toplumsal alana yönelik “yeni bir dönem stratejisi” olarak yorumlanırken anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum ve siyaset bilimci Seren Selvin Korkmaz, sürecin farklı yönlerini Cumhuriyet’e değerlendirdi.

‘KUMPAS DAVALARI SÜRECİ’

Suçun niteliğindeki değişimlerin artmaya başladığına dikkat çeken Batum, artan soruşturma ve operasyonların 2007’de başlayıp 2014’e kadar devam eden kumpas davaları süreçlerine benzediğini ifade etti.

Batum, “Her ne kadar normal bir dönem izlenimi verilmek istese de bu normal bir dönem değil. Her gün yeni soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla geçen bu süreçle adeta eskiye döndük. Örneğin son dönemdeki bütün gözaltılarda şafak operasyonlarını ve ifadeye çağrıldığı takdirde hemen gidecek insanların evlerinden gözaltına alındığını görüyoruz. Hiçbir demokratik ülkede söz konusu sebeplerden yola çıkılarak her gün yeni bir soruşturma başlatılamaz” dedi.

Yargının siyasallaşmasına yönelik tartışmaların pek çok farklı yönden değerlendirilebileceğini belirten Batum, mevcut hukuk sistemindeki tartışmalı uygulamaların da bunun önemli bir ayağı olduğunu söyledi.

Batum, “Yürütmeyle bu kadar iç içe olan yargı, hukuk sistemi ve işleyişi üzerinden önemli bir baskı yaratıyor. Aynı şekilde mevcut sistem birçoğu iyi olan hâkim ve savcıların da üzerinde bir baskı kuruyor” ifadelerini kullandı.

‘GÖZDAĞI VERİLİYOR’

Siyaset bilimci Seren Selvin Korkmaz ise siyasette yaşanan son gelişmelerin, iktidarın kurduğu oyundaki farklı hatlar üzerinden değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. Bu kapsamda dikkate alınması gereken ilk hattın, iktidarın muhalefet birliğini parçalamak üzerine yeni hamleler yapması olduğunu söyleyen Korkmaz, bunun yanında Cumhur İttifakı’nın bir arada durma motivasyonunun da son zamanlarda ön plana çıktığını söyledi.

Menajer Ayşe Barım’ın tutuklanmasını da değerlendiren Korkmaz, “Ayşe Barım gibi çok da politik olmayan figürlerin seçilmesi, topluma bir mesaj olarak görülebilir” diye konuştu

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’nin ilk Atatürk anıtına saldırı!

2025-01-26 11:42 - Asayiş

AKP’li Şamil Tayyar’dan ‘denetim’ çıkışı: ‘Turizm belgeli işletmelerin denetimi bakanlığa aittir’

2025-01-23 01:39 - Siyaset

İbrahim Kalın'ın önünde poz verdiği 'Türk Bayrağı' tartışma yarattı

2025-01-28 00:39 - Gündem

CHP'li vekil iddiaları doğruladı: Muharrem İnce CHP'ye dönüyor mu?

2025-01-27 00:08 - Siyaset

Takvim’de flaş ayrılık: Ergün Diler’in görevine son verildi

2025-01-29 00:08 - Yaşam

Tanju Özcan 'kirli bilgiler geliyor' dedi: Savcı ve bilirkişilere 'baskı' iddiası

2025-01-24 00:08 - Siyaset

Serhan Asker ile Seda Selek de gözaltına alındı!

2025-01-28 19:28 - Gündem

Facia ile ilgili sorumluluk kabul etmemişti: Eski çalışanı, Ersoy adına Ersoy’a izin vermiş!

2025-01-26 13:39 - Gündem

Seda Selek kim, kaç yaşında, nereli? Seda Selek neden gözaltına alındı?

2025-01-28 15:39 - Gündem

Ümit Özdağ'dan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na yanıt

2025-01-26 00:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması

13:39 - Gündem

Son Dakika... İstanbul'da 6.2 büyüklüğünde deprem!

13:38 - Gündem

İstanbul'da 6.2 şiddetinde deprem!

13:07 - Gündem

Tünel projesi için arazileri kamulaştırılmıştı... Hatay'da köylüler, şantiye yolunu kapattı!

13:08 - Gündem

Osmangazi Belediyesi’nden hayvan katliamına açıklama: 'Organize bir operasyon'

00:00 - Gündem

Günün Manşetleri

Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması

13:39 - Gündem

Gaziantep borçla ayakta: Her 1 liraya karşılık 3.5 lira kredi

10:50 - Siyaset

Yargıtay ve Danıştay başkanları, 23 Nisan'ı kutladı: 'Demokrasi' vurgusu

10:39 - Gündem

AKP'den bir kıyak daha! Bakan Uraloğlu açıkladı: Suriye'ye internet desteği sağlanacak

09:09 - Siyaset

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... Çocuklar Anıtkabir'de!

08:39 - Gündem