Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde oda fiyatları en az yüzde 300 arttı. Merkezlerde ağırlık olarak uygulanan %300 ile %360 arasındaki zam oranları, yaşlı bakım hizmetlerinin erişilebilirliğini ciddi şekilde tehlikeye attı.
TÜİK'in ağustos ayında açıkladığı enflasyon oranı 51.97 oldu. Emekli, memur ve özel sektör çalışanlarının maaşları hesaplanırken bu oranlar göz önüne alınırken huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinde enflasyonun çok üzerinde olarak belirlenen zam oranları kamuoyunda rahatsızlık yarattı. Son dönemde işverene yönelik çalışan maaşlarındaki düşük zamlar çalışan kesimi zorlarken, ağırlıklık olarak yoksul ve düşük gelire sahip yurttaşın harcamalarının fahiş oranlarla artması sosyal adaletsizlik algısını güçlendirdi.
ODA FİYATLARI 5'E KATLADI
Tek kişilik odaların fiyatlarının yüzde 461,88 artarak 2.622 TL'den 14.732,51 TL'ye yükselmesi yaşlıların insan onuruna uygun yaşam koşullarını da tehdit ediyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 'Ödeme gücüm yok' şeklinde yazılan dilekçelere karşılık olaraksa yalnızca bu fiyatlar üzerinden yüzde 25 indirim sağlandığı iddia edildi.
Bu fahiş zamlar, sosyal medyada ve kamuoyunda yoğun tepkilere neden oldu. İnsan hakları savunucusu Hacer Foggo, Twitter hesabından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na seslenerek, “Ne yapacaksınız, bu yaşlı insanları sokağa mı atılacak? Bu kararı geri çekin lütfen” şeklinde bir paylaşımda bulundu.
Devlete ait huzur evleri yüzde 360 zamlanmış, yoksulluk, yoksunluk yaşayan binlerce yaşlı tedirgin. Örneğin babasından kalan maaşı 9 bin, huzur evine ödediği ücret 3 bin iken bugün 9 bin TL olmuş. Sadece İstanbul da devlete ait 9 huzur evi var, sayı zaten az, o huzur evini… pic.twitter.com/RB3VwM77bS— Hacer Foggo (@hacerfoggo) September 11, 2024
Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, huzurevleri ücretlerine yapılan yüksek oranlı artışları eleştirerek “Huzurevlerinin huzuru kaçtı” dedi.
EMEKLİNİN HUZUREVİNDE DE YERİ YOK!
Ergün yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Yaşlılarımızın yaşamlarının son döneminde gerekli bakımı ve hizmetleri alabilmek maksadıyla yerleştikleri huzurevlerinde alınan katkı paylarının % 200 ile % 260 oranında artırılmasını kabul etmiyoruz. Emekli aylıklarının son derece düşük kaldığı bu dönemde kişi başı 3 bin 110 TL olan katılım payının % 200 zam görerek 9 bin 331 TL’ye çıkartılması ne insafla bağdaşır, ne vicdanlarda kabul görür.
Zaten mecburiyet gereği devletin bu koruyucu kurumlarına sığınan ve sosyal hizmet almak isteyen dar gelirli emeklilerimizin bu rakamları ödeyebilme imkanı yoktur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız bu konuya derhal el atmalı ve günün geçekleriyle uyuşmayan bu zammı acilen kabul edilebilir bir orana çekmelidir.
Çok sayıda üyemiz bu konuda şikâyetlerini şubelerimize ve Genel Merkezimize iletmektedirler. 12 bin 500 TL aylık alıp da 17 bin 336 TL tutarında karı-koca katılım payı ödeyebilecek emeklimiz bulunmamaktadır. Diğer taraftan ortalama aylıkların 14 bin TL civarında olduğunu düşünürsek, emeklilerimizin yaklaşık % 70’inin bu imkana erişme şansı da yoktur.
Bakanlık yetkililerinden beklentimiz, geçmişte olduğu gibi katılım paylarındaki artışları emekli aylıklarındaki artışlara göre belirlemeleri ve derhal bu fahiş artışları geri çekmeleridir. Aksi takdirde söz konusu yüksek oranlı artışları örnek gösterecek özel huzurevleri çok daha yüksek bedeller isteyebileceklerdir. Bunun da önüne geçmek için gerekli düzenlemeler hemen yapılmalıdır.
Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan emeklilerimiz devletin resmî huzurevlerine yaşlı bakım merkezlerine sığınmışken bu zamlar devlet ana devlet baba olma şefkatini baltalamış, emeklilerimizin güven duygusunu sarsmıştır."