?>

AKPM'den Assange kararı: Önerge kabul edildi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ı siyasi tutuklu olarak nitelendiren önergeyi onayladı.

Gündem - 4 saat önce

Merkezi Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan AKPM, Julian Assange'ın tutukluluk durumu, aldığı ceza ve bunların insan hakları üzerindeki caydırıcı etkilerine ilişkin önergeyi görüştü.

Söz konusu önerge, 13 "hayır" oyuna karşı 88 "evet" oyuyla kabul edildi. Oturumda 20 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Önergenin kabul edilmesinin ardından, milletvekilleri o sırada AKPM Genel Kurulu'nda bulunan Assange'ı alkışladı.

Önergede, özgür basının varlığının demokratik devletlerin işleyişini garanti altına aldığı belirtilirken AKPM'nin Assange'ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığı ifade edildi.

AKPM'nin, İngiliz makamlarının, Assange'ın ifade özgürlüğünü etkili bir şekilde koruyamamış olmasından üzüntü duyduğu kaydedilen önergede, ABD'nin casusluk yasasında acilen reform yapması gerektiği vurgulandı.

Önergede, ABD'nin, WikiLeaks ve Assange'ın ortaya çıkardığı insan hakları ihlalleri ve savaş suçu iddiaları hakkında tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yapması talep edilirken ABD'nin, Assange'a casusluk yasası uyarınca yönelttiği orantısız derecede ağır suçlamaların onu fiilen müebbet hapis riskiyle karşı karşıya bıraktığı ve bu suçlamaların esasen bilgi toplama ve yayımlama faaliyetlerine dayandığı belirtildi.

Ayrıca önergede, söz konusu suçlamaların AKPM'nin 1900 sayılı "Siyasi Tutuklu Tanımı" başlıklı kararındaki kriterleri karşıladığı, dolayısıyla Assange'ın "siyasi tutuklu" olarak nitelendirilmesinin haklı olduğu ifade edildi.

İrlandalı Milletvekili Paul Gavan, oturumda yaptığı konuşmada, "Bu hafta Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin en kötü ve en iyi anlarını gördük. En kötü an, Filistin halkının mağdur olduğu soykırıma karşı tavır almayı ısrarla reddetmesiydi" dedi.

Gavan, AKPM'deki en iyi anın ise Assange'ın Avrupa Konseyi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi önünde konuşması olduğunu belirterek Assange'ın özgürlüğü için mücadele eden herkese desteğini ifade etti.

Avusturyalı Milletvekili Petra Bayr, Assange'a yıllar boyunca gösterdiği cesaret için teşekkür ederek serbest bırakıldıktan sadece 3 ay sonra AKPM'ye gelmesinin önemine dikkati çekti.

Monakolu Milletvekili Christophe Brico da bilginin demokrasinin temel kaynağını oluşturduğunu vurguladı. Brico, gazetecilerin haber yapabilmeleri ve kaynaklarını koruyabilmelerinin önemine işaret etti.

DAVA SÜRECİ

Julian Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.

ABD, İngiltere'den Assange'ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD'den, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı gibi güvenceler istemişti.

Julian Assange'ın haziranda, ABD ile varılan "casusluk yasasını ihlal ettiği" suçlamasını kabul etme anlaşması sonucu, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılmasına izin verilmişti.

Assange, anlaşma kapsamında Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesinde duruşmaya çıkarılmış ve İngiltere'de cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak Avustralya'ya gönderilmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail Ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürdük!

2024-09-28 12:39 - Dünya

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı 18 yaşındaki Evin hayatını kaybetti

2024-09-29 00:09 - Asayiş

Çorum’daki yerel mahkemeden İmamoğlu davasının seyrini değiştirecek adım geldi

2024-09-29 05:39 - Gündem

Başkan Yılmaz Suriyelilerin ruhsatsız işyerlerini kapattırdı!

2024-09-29 12:04 - Gündem

Korku dolu anlar... Etrafa ateş açan şahıs polisi vurdu!

2024-10-01 01:08 - Asayiş

AKP’li vekilin istifasının skandal perde arkası: Oğlu uyuşturucu ticaretinden tutuklanmış!

2024-09-30 20:38 - Gündem

Facianın eşiğinden dönüldü... Otomobil durağa daldı!

2024-09-26 14:38 - Asayiş

Rum temsilci 'işgal' dedi, Özgür Özel salonu terk etti

2024-09-26 03:38 - Gündem

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit Cumhuriyet’e konuştu: 'Türkiye için bir mucize gerekiyor'

2024-09-30 05:08 - Ekonomi

TBMM açılışında CHP lideri Özel, Erdoğan’ı ayakta karşıladı, Bahçeli DEM Parti ile el sıkıştı

2024-10-02 06:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Galatasaraylı yıldız Batshuayi'den Fenerbahçe formalı paylaşım!

21:09 - Gündem

‘Organize Tarım Bölgesi yatırımcısı küskün’

21:08 - Gündem

İmam hatipte 16 erkek çocuğa cinsel istismar: Müdür yardımcısı tutuklandı!

18:39 - Gündem

İsrail-İran Savaşı kapıda... Hangi ülke nerede duruyor?

18:38 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi

16:38 - Gündem

Günün Manşetleri

‘Organize Tarım Bölgesi yatırımcısı küskün’

21:08 - Gündem

Sarıyer’de eski eş dehşeti: Silah tutukluk yapınca ölümden kıl payı kurtuldu

20:38 - Asayiş

CHP'li Öztürkmen: Gaziantep'i ‘intiharlar şehri’ yaptınız!

19:40 - Siyaset

CHP Milletvekili Melih Meriç, kredi kartı borçlarına dikkat çekti

19:38 - Siyaset

İYİ Parti’de deprem: Topluca istifa ettiler!

19:09 - Siyaset