?>

Ali Erbaş: Günaydın cahiliye dönemi selamlaşması

Lüks araç düşkünü Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ‘günaydın’ ve ‘tünaydın’ diyerek selamlaşmayı cahiliye dönemindeki selamlaşması olarak niteledi.

Gündem - 3 yıl önce

 

Lüks araç düşkünü Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, basımı kamu kaynaklarıyla yapılan Ramazan Günlükleri adlı kitabında ‘günaydın’ ve ‘tünaydın’ diyerek selamlaşmayı cahiliye dönemindeki selamlaşması olarak niteledi.

Ayrılan yüksek miktardaki bütçe ve lüks harcamaların yanı sıra AKP’nin siyasi figürü haline dönüşen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yazdığı Ramazan Günlükleri isimli kitabında tepki çeken ifadeler yer aldı. Erbaş, “günaydın” ve “tünaydın” ifadelerini, “Cahiliye dönemi adeti” olarak nitelendirdi. 

Erbaş’ın, kamu kaynaklarıyla baskısı yapılan Ramazan Günlükleri isimli kitabında, “Cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermez, ‘Sabahınız hayat olsun’ gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar” yorumunda bulunduğu öğrenildi.

DİYANET BÜTÇESİYLE YAZILARINI KİTAPLAŞTIRDI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Ramazan ayı boyunca iktidara yakınlığıyla bilinen bir gazetede yazdığı yazılar, “Ramazan Günlükleri” adı altında kitaplaştırıldı.

Kitabın basım masrafı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılı bütçesinden karşılandı. Nisan 2019’da ilk baskısını yapan kitapta dikkati çeken değerlendirmeler yer aldı.

Erbaş, kitabın, “Aranızda Selamı Yayınız” başlıklı bölümünde, günümüzdeki selamlaşma biçimleri ile eski dönemdeki selamlaşma biçimleri karşılaştırıldı.

Yazıda, cahiliye döneminde birinin evine girildiğinde mahremiyete saygı gösterilmediğini belirten Erbaş, cahiliye dönemindeki insanların, “Dünya ve ahiret saadetini temenni etmek olan selamı bilmediklerini” savundu. Cahiliye döneminde selamlaşmak amacıyla “Akşamınız hayat olsun” ve “Aydın olsun” gibi sözlerin kullanıldığını anlatan Erbaş, “Bu ifadeler, bizde bazı kimselerin kullandığı, ‘Günaydın’ ve ‘Tünaydın’ benzerdir” dedi.

Yazısının devamında, selam vermekle ilgili ayetlerin ardından Müslümanların artık dua etme amaçlı selamlaştığını belirten Erbaş, şunları kaydetti:

“İnsanın başkaları için dilediği dünya ve ahiret mutluluğunu kendi ailesinden esirgemesi doğru değil, hatta daha da önemlidir. Esasında ayete göre, (Alıntı yaptığı ayete atıf yaparak) evde kimse olmasa bile giren kimsenin kendi kendine selam vermesi gerekir. Bu durumda verilecek selamın tıpkı namazın tahhiyatında olduğu gibi, ‘Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin’ şeklinde olması gerektiği belirtilmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Sedat Peker ve bir milletvekiline suikast!..

2021-09-14 19:15 - Gündem

Ali Erbaş: Günaydın cahiliye dönemi selamlaşması

2021-09-16 11:45 - Gündem

Babacan: Parti-devlet modeline son vereceğiz!

2021-09-11 19:59 - Siyaset

Yavaş'a 2021 Dünya Belediye Başkanı ödülü...

2021-09-13 22:58 - Gündem

Sanko Üniversiteli olma şansı devam ediyor...

2021-09-15 18:16 - Eğitim

Diyanet Sen, Yılmaz Özdil'i hedef aldı...

2021-09-13 18:58 - Gündem

Peker: 'İmanlı nesiller yetiştireceğiz' derken...

2021-09-13 20:13 - Gündem

Deniz Baykal'ın yaşamını yitirdiği iddiası...

2021-09-12 18:46 - Gündem

Yılmaz Özdil, Bahçeli'ye teşekkür etti...

2021-09-14 21:56 - Gündem

Yılmaz Özdil'den Diyanet Sen'e sert yanıt!

2021-09-13 19:18 - Gündem

İlgili Haberler

Yemek ve ilacını getiren babasını öldüren kişi tutuklandı

10:39 - Gündem

Rusya-ABD arasında yeni dönem: İstihbarat başkanları görüştü

10:38 - Gündem

Sürücüler dikkat! Beyaz far tarihe karışıyor... Ağır para cezaları uygulanacak

08:08 - Gündem

Acı olay... Balkondan düşen bebek hayatını kaybetti

02:09 - Gündem

35 yaşındaki kadın başından silahla vurulmuş halde ölü bulundu

01:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Koray Aydın: ‘Terör tehdidini azaltmamış, artırmıştır’

02:39 - Siyaset

CHP’li Bülbül’den Akın Gürlek’e: ‘Hadi benim için de suç duyurusunda bulun’

01:39 - Siyaset

35 yaşındaki kadın başından silahla vurulmuş halde ölü bulundu

01:38 - Gündem

Naci Görür'den Hakkari için korkutan uyarı!

00:39 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'ndan 'Mansur Yavaş' yanıtı: Adaylık kimsenin tapulu mülkü değil

23:39 - Siyaset