?>

Atatürk Anıtı için restorasyon başladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Maarif Kavşağı’nda bulunan 57 yıllık Atatürk Anıtı ve kaidesine sahip çıkarak restorasyon işlemlerine başladı.

Yerel - 11 ay önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Maarif Kavşağı’nda bulunan 57 yıllık Atatürk Anıtı ve kaidesine sahip çıkarak restorasyon işlemlerine başladı.

Kentin merkezinde simge anıtlardan birisi olan, Gazi şehrin Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını hafızalarda canlı tutmak amacıyla heykeltıraş ve ressam olan Nusret Suman tarafından tasarlanan anıt için Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı kolları sıvadı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek korunması gerekli anıtsal yapı grubuna dahil edilen Atatürk Anıtı ve kaidesinin restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Yıllar içerisinde çevre faktörleri, egzoz dumanı, hava koşulları gibi etmenlerden etkilenerek yıpranmalar, taş yüzeyinde kararmalar oluşan anıtta özellikle kaide kısmında derzlerde açılmalar, yosunlaşmalar meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri’ni hasarsız olarak geçiren anıtta mikro ölçekte taşlarda oynamalar tespit edildi. KUDEB uzmanları tarafından Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yapılarak kararmalar için kaide taşlarında yumuşak uçlu fırçalarla temizliğe başlanıldı.

Gaziantep Mimarlar Odası ile birlikte yön verilen çalışmalar kapsamında yerinde yapılan teknik incelemeler sonucunda Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı olan Atatürk Anıtı ve kaidesinde yapılacak esaslı müdahaleleri içeren rölöve-restitüsyon-restorasyon projeleri ivedilikle hazırlanarak, restorasyonun başlanılmasına karar verildi.

GÜRSEL: ATATÜRK HEYKELİ VE KAİDESİ ANITSAL BİR ESER

Yürütülecek çalışma hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, basit onarım için onay alındığını belirterek şunları söyledi.

“Atatürk Heykeli ve kaidesi anıtsal bir eser. 6 Şubat tarihli depremlerden dolayı kaide kısmında sıkıntılar var. KUDEB Daire Başkanlığı olarak taşlara müdahale edeceğiz. Kaide üzerinde bulunan bazı taşların vandalizm sonucu kırıldığı görülüyor. KUDEB olarak basit oranım işlemi kapsamında derz açma ve kapama, temizlik ve eksilen taşların yerine konulması olacak. Bu işlemi Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan aldığımız basit onarım izni doğrultusunda yapılacak.”

Haftanın Öne Çıkanları

Hakan Bayrakçı’nın “İmamoğlu önde” dediği anlar gündem oldu

2024-03-21 17:40 - Gündem

Turgut Altınok'un ablası: Mal varlığında eksik bile var!

2024-03-21 23:20 - Gündem

MHP’li Alanya Belediyesi’nde para sayma görüntüsü ortaya çıktı

2024-03-25 20:40 - Gündem

İşte 'istifa ederim' diyen Altınok'un Antalya tapuları!

2024-03-26 23:42 - Gündem

Menzilciler İstanbul'da birbirine girdi, polis müdahale etti!

2024-03-27 00:04 - Asayiş

Yeniden Refah Partisi’nin Şanlıurfa mitingi gündem oldu!

2024-03-23 18:13 - Siyaset

AKP’li aday mikrofonu açık unuttu: Gavatlar...

2024-03-26 18:11 - Gündem

AKP’li başkandan personele makam odasında taciz!

2024-03-21 10:49 - Gündem

Moskova'da konser salonuna saldırıda 93 kişi öldü!

2024-03-22 22:37 - Dünya

Murat Kurum malvarlığı listesini açıkladı

2024-03-20 18:17 - Gündem

İlgili Haberler

Yılmaz: Hepimiz birer Ekrem İmamoğlu olacağız

08:09 - Yerel

GTO'da "Gaziantep Melek Yatırımcılık Zirvesi”

00:07 - Yerel

GTB Başkanlarıhdan Ramazan ayı mesajı

00:04 - Yerel

Yılmaz'dan, Ramazan ayı mesajı

00:02 - Yerel

Başkan Fedaioğlu’ndan Ramazan ayı mesajı

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye sert çıkış! 'Şuursuzlar'

14:08 - Gündem

Trump’tan Zelenski’ye sert sözler: 'Birdenbire büyük adam oldu'

11:08 - Dünya

Daltonlar suç örgütünün yöneticilerinden Sinan Memi İstanbul'a getirildi

09:38 - Asayiş

Trump ile Zelenski'nin tartışmasına Elon Musk sessiz kalmadı

06:08 - Dünya

Demirtaş'tan 'Barışın yanında olalım' çağrısı

02:38 - Siyaset