?>

AYM, Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 39. maddesini iptal etti!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 39. maddesini Anayasa'nın 2. maddesine aykırılığı sebebiyle iptal etti.

Gündem - 1 gün önce

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Mahkeme kararında Ankara 20. İdare Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 39. maddesinin Anayasanın 2., 38., ve 135. maddelerine aykırılığı sebebiyle iptalini talep etti.

İlgili Kanun'un 39. maddesi, "Haysiyet Divanı evrakı kendisine tevdi edilen azaların fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre aşağıdaki inzibati cezaları verir: a)Yazılı İhtar, b (Değişik: 23/3/2006 - 5477/b maddesi) O yılki en yüksel yıllık üye aidatının üç katından az, beş katından fazla olmayan para cezası, c) 15 günden 6 aya kadar geçici olarak sanat icrasından meni, d) Bir mıntıkada üç defa sanat icrasından meni cezası almış olanları o mıntıkada çalışmaktan meni. Haysiyet Divanları bu cezaların verilmesinde sıra gözetmesizin geniş takdir hakkını kullanırlar" ifadesini içeriyor.

Yapılan başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, "anılan kararda Anayasa Mahkemesi söz konusu kısımda haysiyet divanına tanınan yetkinin somut olayın özelliklerine, eylemin ağırlığına, oluşan zararın büyüklüğüne göre kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılmasını sağlamanın yanında işlenen disiplinsizlik eylemi ile tayin edilen disiplin cezası arasında adil bir dengenin gözetilmesini sağlayacak gerekli ve yeterli mekanizmaların kurulmadığı, verilecek disiplin cezaları bakımından keyfi yorum ve uygulamalara karşı hukuki güvencenin sağlanmadığı sonucuna varmıştır" nedenine hükmederek, ilgili maddenin Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olduğunu ve iptali gerektiğine karar verdi.

Kararın hüküm kısmında, "Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 39. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline, iptal hükmünün Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrası ile 30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 66. maddesinin (3) numaralı fikrası gereğince kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine 11/2/2025 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" ifadeleri yer aldı.

Haftanın Öne Çıkanları

İmamoğlu suç duyurusunda bulundu: Yeter artık!

2025-04-24 13:51 - Siyaset

Bakan Güler'in 'Şehit' açıklamasına tepki yağdı!

2025-04-24 13:01 - Gündem

Doğu Perinçek: Öcalan Önder’e 'ABD-İsrail sizi öldürür' demiş!

2025-04-25 11:45 - Siyaset

Özgür Özel, barikatları yıkarak yürüme talimatı verdi!

2025-04-23 17:29 - Gündem

Son Dakika... Öcalan İmralı'da gazetecilerle görüşmek istemiş!

2025-04-24 10:38 - Gündem

Şamil Tayyar: Cumhur İttifakı'nda bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendim

2025-04-22 11:19 - Siyaset

CHP’li Öztürkmen: Bakan, Gaziantep’teki torpilin belgesine gözlerini kapadı

2025-04-24 08:39 - Siyaset

Erdoğan konuşurken pankart açan tekstil işçisi tutuklandı!

2025-04-21 22:26 - Gündem

Bahçeli'nin o sözlerinin ardından Mümtaz'er Türköne'den yeni açıklama

2025-04-22 15:09 - Siyaset

Son Dakika... Murat Ongun'un 2 avukatı serbest bırakıldı

2025-04-24 20:39 - Gündem

İlgili Haberler

'19. Venedik Mimarlık Bienali', 10 Mayıs'ta başlayacak

16:39 - Gündem

Savcılık ifadesi sonrası Şafak Başa’nın avukatından tahliye çağrısı

16:38 - Gündem

30 Nisan Çarşamba burç yorumları: Bugün sizi neler bekliyor?

16:09 - Gündem

İBB Genel Sekreteri Gürkan Akgün’den Rezerv alan ve Kanal İstanbul çıkışı

16:08 - Gündem

Nevşehir Valisi, acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu!

10:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Savcılık ifadesi sonrası Şafak Başa’nın avukatından tahliye çağrısı

16:38 - Gündem

30 Nisan Çarşamba burç yorumları: Bugün sizi neler bekliyor?

16:09 - Gündem

İmamoğlu'ndan Başakşehir mitingi çağrısı

14:35 - Siyaset

CHP'li Öztunç'tan 'jammer' tepkisi: İmamoğlu’na yasak ama Bilal Erdoğan’a...

14:09 - Gündem

Özcelep'in 'İSKİ'ye baskın' görüntüleri ortaya çıktı: Kan akacak...

12:38 - Gündem