?>

'Bağırsak sağlığı, beyin fonksiyonları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip'

Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, bağırsak mikrobiyotasının beyin sağlığı üzerindeki önemini vurguladı. Bağırsak ve beyin arasındaki güçlü ilişkinin, sağlık alanında devrim niteliğinde bir keşif olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Hanoğlu, “Son

Sağlık - 8 ay önce

Bağırsaklardaki mikrobiyota denilen mikroorganizma topluluğu, özellikle beyin sağlığını koruma ve nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, “Sağlıklı bakteri çeşitliliği, bağırsak florasındaki denge ve inflamasyon düzeyleri, bilişsel fonksiyonlarımızı doğrudan etkiler. Dolayısıyla, beyin sağlığımızı iyileştirmek ve korumak için ilk adım, bağırsak sağlığımıza odaklanmak olmalıdır” diye konuştu.

BAĞIRSAK FLORASINDAKİ DENGE BİLİŞSEL FONKSİYONU ETKİLİYOR

Bağırsak ve beyin arasındaki güçlü ilişkinin, sağlık alanında devrim niteliğinde bir keşif olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Hanoğlu, “Bağırsak mikrobiyotasının sağlığı, özellikle Bifidobacterium Longum ve Lactobacillus Rhamnosus gibi probiyotik bakterilerin varlığı ile yakından ilişkilendirilmektedir. Bu bakteriler, bağırsak duvarını güçlendirir, bağışıklık sistemini düzenler ve inflamasyonu azaltarak beyin sağlığını koruma potansiyeline sahiptir. Araştırmalar, özellikle Bifidobacterium Longum'un, bağırsak florasındaki dengeyi sağlayarak bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azalttığını göstermektedir. Lactobacillus Rhamnosus ise stresle mücadelede etkili olduğu ve dolayısıyla stres kaynaklı beyin fonksiyonlarının korunmasında rol oynadığı bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER DÜZENLİ KULLANILMALI

Bağırsak sağlığının beyin fonksiyonları üzerindeki derin etkilerini anlamamıza yardımcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hanoğlu, “Sağlıklı bir mikrobiyota için probiyotiklerin ve prebiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Beslenme alışkanlıklarımızı ve yaşam tarzımızı bağırsak sağlığını destekleyecek şekilde düzenlemek, beyin sağlığını koruma ve geliştirme yolunda atılacak önemli bir adımdır. Bu keşifler, ileride nörolojik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde yeni stratejiler geliştirilmesine de ışık tutmaktadır. Bilim dünyası, bağırsak mikrobiyotası ile beyin sağlığı arasındaki bu karmaşık ilişkiyi daha derinlemesine anlamak için çalışmalarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ali Koç itilerek yere düşürüldü: Fenerbahçe - Göztepe maçı duraklatıldı

2024-08-17 23:38 - Spor

Sosyal medyanın gündeminde: AKP trolü Furkan Bölükbaşı’nın arama geçmişi ortaya çıktı

2024-08-13 19:38 - Gündem

Dekan Savaş Duman'dan Alpay Özalan'a 'saldırı' tebriği: Çok şık oldu...Elinize sağlık!

2024-08-17 11:09 - Siyaset

İyi parti'den istifa ederek Akp'ye geçen Ahmet Ersagun Yücel kimdir?

2024-08-14 17:08 - Siyaset

İmamoğlu'ndan kentsel dönüşüm çağrısı

2024-08-16 23:20 - Gündem

Son dakika... Hamza Dağ açıkladı: 15 belediye başkanı ve 2 milletvekili AKP'ye geçiyor

2024-08-13 13:38 - Siyaset

Bahçeli'nin Ali Koç ile görüşmesinde dikkat çeken takvim ayrıntısı

2024-08-19 20:38 - Gündem

Alpay Özalan'ın o sözleri yeniden gündemde: Kesinlikle meclise kavga etmeye gelmedim

2024-08-16 19:08 - Siyaset

Küçükçekmece'de bir kadın sokak ortasında bıçaklandı

2024-08-14 15:09 - Asayiş

CHP’li Meriç’ten skandal atamaya sert tepki!

2024-08-16 23:15 - Siyaset

İlgili Haberler

10 yıldır goğüs ağrısı yapan kıkırdak tümöründen kurtuldu

00:00 - Sağlık

Doç. Dr. Kalender'den uyarı: Vücudunuzun sinyallerini hafife almayın

00:20 - Sağlık

Yavaş yemek sağlık için neden faydalı?

00:38 - Sağlık

HHDD Tıp Hukuku kongresi düzenliyor

00:00 - Sağlık

Uzm. Dr. Figen Şensoy’dan Migren hakkında önemli uyarılar

00:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

35 yıl önce kız kardeşini öldürdüğü öne sürülmüştü: Beraat etti

19:39 - Gündem

Son Dakika... Murat Ongun'un avukatlarına tutuklama istemi

18:39 - Gündem

Şener Üşümezsoy iki yeri işaret edip tahminini açıkladı

18:30 - Gündem

Hastaneye kaldırılan Esila Ayık için bekleyiş sürüyor

16:38 - Gündem

Depremde parka sığınan vatandaşlara bağırdı: Allah'a dönün!

12:46 - Gündem