Gaziantep Barosu avukatlarından Ulaş Sayğıdar, avukat Ozan Ağır aracılığıyla, baro seçimlerinin iptal edilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.
YSK kararıyla meslek kuruluşlarının tüm etkinlikleri 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmişti. Dolayısıyla yoğun bir rekabetin yaşandığı Gaziantep Barosunun seçimi de ertelendi. Gaziantep Barosu’nun genel kurulunda yönetim kuruluna aday olmayı düşünen Av. Ulaş Sayğıdar, seçimlerin iptal edilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Av. Ulaş Sayğıdar, başvuru ile ilgili yaptığı açıklamada, “Her ne kadar Anayasa mahkemesi istikrar kazanan bireysel başvuru kararlarında meslek kuruluşları seçimlerinin 67. Madde kapsamında olmadığını vurgulasa da; mevcut durum itibariyle hem YSK kararlarının bireysel başvuruya konu olmamasına ilişkin argümantasyon tartışmaları hem de Gaziantep Barosu seçimlerinin YSK kararı atfıyla İl Hıfzısıhha kurulu kararıyla ertelenmek suretiyle engellenmesini Seçme Seçilme Hakkı ve Hak Arama Hürriyeti bağlamında bireysel başvuruya konu ettik” dedi. ANA EKSEN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ
Ağır ve Sayğıdar, seçimin idari tasarrufla engellendiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Başvurunun ana ekseni hak arama özgürlüğü üzerinden kuruldu. Zira kamu gücünün orantısız ve ölçüsüz kullanılmasından kaynaklı olarak genel kurula saatler kala seçimin iptali sonucunu doğuracak bir mevzuat oyunu sahnelendi. Öyle ki mesainin bitiminden sonra başvuracak etkili ve inandırıcı hukuk yolları çalışmazken böyle bir kararın tüm ülkedeki baroları etkileyecek şekilde verilmesi; modern toplumlarda demokrasinin tezahürü olan seçim olgusuna karşı; alelacele ve hukuk tekniğinden yoksun, idari tasarruf mahiyetindeki müdahale demokrasiye ve demokratik kurumların iradelerine hakarettir. Olası bir yürütmeyi durdurma kararının genel kurulun yapılma ihtimali geçtikten sonra verilecek olması fayda getirmeyeceğinden hak arama özgürlüğümüz kısıtlanmıştır.”
SEMBOLİK TAZMİNAT TALEBİ
Ulaş Sayğıdar, seçimlerin iptaline karşı avukat Ozan Ağır aracılığıyla yaptığı başvuruda 6 bin 216 TL tazminat talep etti. Sayğıdar, şunları söyledi:
“Bu sembolik bir rakam olup Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun’un numarasıdır. Bu suretle Anayasa Mahkemesi üzerindeki tüm tartışmalara rağmen insan hak ve hürriyetlerine dair konularda Anayasa Mahkemesine güvenmek ve tüm şartları zorlamak anlamında bir mesaj içeriyor.”