?>

Biden'den Netanyahu'ya: 'Beni çantada keklik zannetme'

ABD Başkanı Joe Biden'ın, geçen hafta Beyaz Saray'daki görüşmelerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Bana maval okuma dediği iddia edildi.

Dünya - 8 ay önce

İsrail'den Kanal12'nin haberine göre, Biden ve Netanyahu'nun 25 Temmuz'da Washington Beyaz Saray görüşmesinde ilginç ifadeler kullanıldı. Netanyahu'nun "İsrail'in karşılıklı esir takası anlaşması müzakerelerinde yol aldığını" belirtmesi üzerine Biden'ın "Bana maval okuma. Beni de çantada keklik zannetme" ifadesini kullandığı ileri sürüldü.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun "ABD Başkanı ile kapalı görüşmesindeki konuşmalara ilişkin yorum yapmayacağı" belirtildi.

Netanyahu açıklamada, "ABD siyasetine müdahale etmeyeceği, kim başkan seçilirse seçilsin onunla çalışacağı ve Amerikalılardan da İsrail siyasetine müdahale etmemesini beklediğini" vurguladı.

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından Netanyahu'nun 1 Ağustos akşamı İsrail istihbarat direktörleriyle yaptığı toplantı sert tartışmalar ve sözlü atışmalarla geçmişti.

İsrail güvenlik teşkilatı liderlerinin, Netanyahu'ya anlaşmaya eklemek istediği maddelerin uzlaşıyı imkansız hale getirdiğini değerlendirdiklerini ilettiği belirtilmişti.

Buna karşın Netanyahu'nun, müzakere heyetini suçladığı, "Başbakan yerine Hamas'a baskı yapmalarını istediği" paylaşılmıştı.

İsrail esir takası müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini iddia ederken, Netanyahu, İsrail'in Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphia Koridoru isimli bölgeyi kontrol edeceği, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin kuzeye dönerken denetleneceği gibi maddeleri yeni ön şartlar olarak açıklamıştı.

Basına yansıyan haberlere göre, İsrail'in anlaşmaya getirdiği yeni şartlar arasında, esir takası mutabakatı sırasında İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde kalmaya devam etmesi yer alıyor.

Metinde ayrıca Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru'nda da İsrail askerlerinin kontrolünün ardından Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilmesi şartı da bulunuyor.

Taraflar arasında esir takası mutabakatı için planlanan ikinci ve üçüncü safhalara geçişte yaşanabilecek anlaşmazlık veya uygulamada başarısızlık yaşanması halinde İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarına yeniden başlaması için uluslararası garanti talep ediliyor.

İsrail ayrıca anlaşma imzalanmadan önce Gazze'deki canlı İsrailli esirlerin listesini istiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Bedirhan Şener kimdir? Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener kaç yaşında?

2024-08-01 00:08 - Gündem

10 Ağustos’ta açılması planlanan Çukurova Havalimanı'na vatandaştan tepki: Hem Mersin hem Adana’ya uzak

2024-08-01 05:39 - Ekonomi

Instagram neden açılmıyor? Instagram çöktü mü? Türkiye'de Instagram yasaklandı mı?

2024-08-02 09:39 - Gündem

İmamoğlu: İBB’nin SGK’ya tek kuruş borcu yok!

2024-08-03 18:34 - Siyaset

Diyanet noktayı koydu: Faiz caizdir!

2024-07-30 23:01 - Gündem

Gaziantep Dülükbaba'da korkutan yangın, valilikten açıklama...

2024-07-28 17:12 - Asayiş

Instagram, Erdoğan'a kapanmamış: Cuma mesajı önce paylaşıldı, sonra 40 dakika içinde silindi!

2024-08-02 11:39 - Siyaset

Mustafa Sarıgül: Instagram'ı hemen aç Amerika!

2024-08-02 20:09 - Gündem

CHP'li Karasu: 'THY'nin Kanal İstanbul projesi yatırımı var mı?'

2024-07-30 05:08 - Siyaset

Yeni Akit Yazarı, Vera’nın mektubunu hedef aldı

2024-08-01 06:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Dominik'te 'Jet Set' faciası: 'Derin yas içindeyiz'

08:38 - Dünya

Pentagon’da bilgi sızdırma krizi: Bakan danışmanı idari izne çıkarıldı

08:08 - Dünya

Suriye’deki IŞİD kamplarının geleceği ne olacak?

07:38 - Dünya

Yasadışı yollarla ABD'ye götürülen Marcus Aurelius heykeli Türkiye’ye iade edildi

00:00 - Dünya

Donald Trump ile Avrupa Birliği masada: Otomotivde gümrük pazarlığı!

00:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya duyurdu! 17 ilde IŞİD operasyonu: 89 şüpheli yakalandı

08:39 - Gündem

Zirai donda zararın boyutları her geçen gün daha da genişliyor: ‘Üreticinin takati kalmadı’

08:09 - Ekonomi

Ülkücüler İYİ Parti'ye kayıyor: ‘İmralı süreci MHP kitlesini İYİ Parti’ye yöneltti’

07:39 - Siyaset

Türkiye kartelleri nasıl Avrupa uyuşturucu ticaretinin en önemli aktörleri oldu?

07:08 - Gündem

Aston Villa - PSG maçında büyük hata: Oyuncular şaşkın!

03:09 - Gündem