?>

Bina yıkımında 'asbest' uyarısı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hasarlı olan binaların yıkılmaya başlanması ile birlikte asbest ve akciğer hastalığı sorunları baş göstermeye başladı.

Sağlık - 2 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hasarlı olan binaların yıkılmaya başlanması ile birlikte asbest ve akciğer hastalığı sorunları baş göstermeye başladı. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, inşaat tozuna bağlı olarak kısa veya uzun vadede solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşabileceğini, bölgede bulunanların kronik akciğer hastalıklarının tetiklenebileceğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin acısı dinmezken, depremde ağır hasar gören binaların yıkımı devam ediyor. Hasarlı binaların yıkımında çok miktarda toz atmosfere dağılıyor. Bu da sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan inşaat tozuna bağlı olarak kısa veya uzun vadede solunum yolu hastalıklarıyla karşı karşıya kalmanın ciddi risk oluşturabileceğine dikkat çekti.Yıkım olan bölgede bulunanların kronik akciğer hastalıklarının tetiklenebileceğini belirten Dr.Karakan, bu konuda uyarıda bulundu.

“Akciğer hastalıklarını tetikleyebilir”

“Depremin ardından hasarlı binaların yıkımında çok miktarda toz atmosfere dağılıyor. Enkaz çalışanları, birinci derecede bu tozlara maruz kalıyor. Bu tozların içerisinde asbest olabilir ama asbest yoksa bile diğer tehlikeli maddeler var. Bunlar ortama yayılıyor ve hastalıklara yol açıyor Tozların yayılması ile çevre ve halk sağlığı sorunu ortaya çıkıyor. İnşaat tozunun solunması, bazı mantar enfeksiyonlarının akciğerde yerleşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kronik bronşit, KOAH, astım sorunları olanlar, olabildiğince tozlu ortamlardan uzak durmalı. Çünkü soludukları tozlara bağlı olarak kalıcı mantar enfeksiyonları oluşabilir. Sağlıklı kişilerin de bu tür tozları solumaları bazen duyarlı kişilerde astım atağı veya tıkanmaya neden olabilir. Genelde bu tür tozlara uzun süre maruz kalındığı zaman bunlar akciğerde birikerek meslek hastalığı dediğimiz ‘pnömokonyoz’ gibi hastalıklara neden olabilir. Dikkatli olmak gerekiyor. Yıkım alanında çalışanlar mutlaka toz maskesi takmalı. Maske asbest liflerini solunmasını engeller.Yıkımın olduğu alandaki insanlara da maske dağıtılmalı. Çünkü asbest ciddi sıkıntılara neden olabilir. Asbeste bağlı hastalıklar,akciğer zarında sıvı birikmesii,akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi,akciğer dokusu içerisinde absest liflerinin birikmesi, akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir.”

Haftanın Öne Çıkanları

İşte, Esenyurt'taki kan donduran vahşetin nedeni!

2023-07-30 08:53 - Gündem

Ali Erbaş’ın kızı Feyza Erbaş'ın paylaşımı tepki çekti!

2023-07-26 10:05 - Gündem

Tekel bayi saldırganlarından birisi yakalandı!

2023-07-30 10:14 - Gündem

Mezarlıkta silahlar konuştu: 1'i ağır 5 yaralı...

2023-07-30 08:35 - Asayiş

Erdoğan'ı korumaya 6 ayda 427 milyon 142 bin TL

2023-07-28 17:15 - Gündem

İşte, Akbelen Katliamı'nın uydu görüntüleri...

2023-07-29 10:39 - Gündem

Erdoğan’ın damadı devlete günlüğü 1,2 milyon TL’ye İHA kiralamış!

2023-07-28 17:39 - Gündem

THY yöneticilerinin huzur hakkına fahiş zam!

2023-07-27 11:27 - Gündem

Afyonkarahisar'da aşure izdihamı...

2023-07-30 08:33 - Gündem

Akbelen'de ormanı katleden şirketin patronu kim çıktı?

2023-07-28 16:34 - Gündem

İlgili Haberler

Uzmanlardan kritik uyarı: 'Aşı reddi çocukların hayatını tehdit ediyor'

00:00 - Sağlık

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

00:00 - Sağlık

Sağlıklı cilt için beslenme önerileri

00:00 - Sağlık

Enfeksiyona karşı uzmanı uyardı: Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin

00:00 - Sağlık

Akciğer kanserine yakalanan baba-kız hastalığı birlikte yendi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Muharrem İnce'den Silivri ziyareti sonrası açıklama: İmamoğlu'nu her zaman destekleyeceğim

20:38 - Siyaset

Üniversite öğrencilerine polis müdahalesi: Çok sayıda gözaltılar var

20:10 - Gündem

Özgür Özel: RTÜK binasından demokrasiye ateş ediyor

18:25 - Gündem

RTÜK'ten Sözcü TV 10 gün karartma cezası!

17:46 - Gündem

Gazeteci Can Ataklı'ya 'Bahçeli' soruşturması: Savcılık ifadesi ortaya çıktı!

17:08 - Gündem