?>

Binali Yıldırım, anayasayı 'iş sözleşmesi'ne benzetti

Eski Başbakan ve TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım, yeni anayasa tartışmaları üzerine yaptığı konuşmada, anayasayı firmayla çalışanlar arasında yapılan sözleşmeye benzetti.

Siyaset - 1 ay önce

Eski Başbakan ve TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla Hukuki Araştırmalar Derneği tarafından hazırlanan 'Türkiye'nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi' kapsamında Yeni Anayasa İzmir Buluşması Bakırçay Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte konuştu. 

Yeni anayasa tartışmalarına değinen Yıldırım, "Türkiye'nin önceliği birçok konu var. Uygulanan ekonomik model, sabit gelirlilerin sıkıntıları, hayat pahalılığı, bölgemizde olan gelişmelerin Türkiye üzerinde oluşturduğu tehditler önemli. Bunlar arasında anayasa değişikliği göz ardı edilmeyecek bir iş. Anayasa değişikliği bir anlamda kuşaklar arasındaki değişim ile doğru orantılı. 25 yaşındakilerden sonra gelen ikinci 25, birinci 25 yaşın yaşadığı şartlarda yaşamıyor. Dünya, ülke ve beklentiler değişiyor. Kuşakların ihtiyacını karşılamak için bile tek başına anayasa değişikliği gerekiyor. Vesayet unsurları, darbe izlerinin silinmesi bu işin artıları. Ne kadar değişiklik yaparsak yapalım 82 anayasasının üzerinde darbe izi var. Darbe izinin kalkması lazım. Bunun yolu yeni baştan sivil anayasa yapmak" ifadelerini kullandı

ANAYASAYI ŞİRKETLE ÇALIŞANIN SÖZLEŞMESİNE BENZETTİ

"Sivil anayasa yapılsın, herkes katkısını koysun" diyen Yıldırım, "Anayasa ile iki firmanın aralarında yaptıkları sözleşmeden farkı yok. Sözleşme şirketle çalışan arasında, burada da milletle o milleti yönetecek devlet ve onun kurumları arasında anlaşma yapılıyor. Bazen, 'Anayasanın değişmez maddeleri neden var?' deniyor. Bu dünden bugüne olan bir şey değil. Türkiye ne badirelerden geçti, Türkiye'nin ilk 4 değiştirilemez maddesi 100 yıllık bir birikimin sonucudur. Dünden bugüne konmuş bir şey değil. Üniter devlet yapısı, demokratik laik Cumhuriyet bunlar bize Atatürk ve silah arkadaşlarını emanetidir. Bunun üzerine hiç kimse iş yapamaz, bunları tartışmaya açamaz. Ama başka yapılacak işler var. Yargıyı daha iyi çalıştıracağız. Yargıdaki güven düşük, davalar geç karara bağlanıyor. Bunun için çalışmalar yapılıyor, yeni sivil anayasada bunlara biraz daha fazla ehemmiyet vermemiz gerekecek" dedi.

"VATANDAŞLIK TANIMI GÖZDEN GEÇİRİLEBİLİR"

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadele ederken, terör örgütlerine destek verenler, 'Anadil konusu hallolsun' diyor. Devletimizin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk'tür. 'Türklerden başkasına yaşam hakkı yok' diyorlar. Böyle bir şey yok, bu bir millet tanımı. Bu milletin unsurları var. 1000 yıldır bu topraklarda Kürtler, Türkler, Süryani, Abaza, Çerkez var. Vatandaşlık tanımı yeni anayasada gözden geçirilebilir. Bir etnik kimliği tanımlamak, öne çıkartmak değil de etnik kimliğinin kim olduğuna bakmaksızın vatandaşlığı önceleyen bir güncelleme yapılabilir. Bu bazı etnik grupların kendilerini ihmal edilmiş düşüncesinden kurtarabilir. Buna mani yok, şovenizme gerek yok, bizi bağlayan bayrağımız, toprağımız, milletimizdir. Kürdü, Türkü, diğer etnik gruplarıyla milletimizdir. Bunu esas alan bir güncelleme yapılabilir. Yeni yapılacak anayasada yapılması gereken önemli konulardan bir tanesi, yerel yönetimlere ademi merkeziyetçilik. Her şeyi Ankara'dan kontrol etmek yerine, yetki devrinin yapılması."

"ERDOĞAN'A YENİDEN YOL AÇILMALI"

Türkiye'nin etrafının istikrarsızlık ve tehlikelerle sarılmış durumda olduğunu öne süren Yıldırım, "Bütün bu şartlar altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü olarak ayakta kalma mecburiyetinde, başka seçeneğimiz yok. Onun için istikrara, güvene, en önemlisi güçlü lidere ihtiyaç var. Onun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar cumhurbaşkanı adaylığının yolu açılmalı, yeni anayasa bunu öngörmeli" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

MHP'den Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında yeni açıklama

2025-02-27 18:10 - Gündem

Son dakika deprem... Marmara Denizi'nde deprem! Çevre illerden de hissedildi...

2025-02-27 01:39 - Gündem

Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Başkomutan olarak sana sesleniyorum; ayaklarını denk al!

2025-02-26 19:48 - Siyaset

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Abdullah Öcalan'ın çağrısına sert tepki

2025-02-27 20:38 - Siyaset

CHP'den Erdoğan'a yanıt: Biz, önünde titreyen atanmış bakanlara benzemeyiz

2025-02-26 19:52 - Siyaset

Savcılık, İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin üniversiteden belge istedi

2025-02-26 11:54 - Gündem

Özgür Özel: Erdoğan'ın diplomasının olmadığı açık!

2025-02-26 19:56 - Siyaset

Erdoğan, Öcalan'ın çağrısı açıklanırken otoyol şantiyesini ziyaret etti

2025-02-27 19:39 - Siyaset

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler gözaltına alındı

2025-02-27 08:50 - Gündem

Cübbeli Ahmet'in kızı olduğu ortaya çıkmıştı: Emniyet Müdürlüğü'nden açıklama!

2025-02-28 00:00 - Gündem

İlgili Haberler

Tutuklu bulunan Mahir Polat mektup adresini duyurdu

05:38 - Siyaset

Özel: Milletin adayını hapse atmak neymiş iktidar anlayacak!

23:32 - Siyaset

Bozgeyik: Boykot çağrıları karşılık bulmadı

00:00 - Siyaset

Özgür Özel'den iktidara 'Çatalca Müftüsü' tepkisi

21:08 - Siyaset

Partiye kayyum riskine karşı kurultay kararı alan CHP, hazırlıklarını sürdürüyor

20:38 - Siyaset

Günün Manşetleri

Çatalca Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu'na soruşturma

23:11 - Gündem

AKP'li Şamil Tayyar'dan dikkat çeken 'boykot' çıkışı

19:39 - Siyaset

Başsavcılık soruşturma başlattı, Yeni Şafak boykot çağrısı yapan ünlüleri listeledi

19:38 - Gündem

Volkan Konak'ı hedef almıştı: Çatalca Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu hakkında suç duyurusu

19:09 - Gündem

TÜİK'in enflasyonu belirleyici olacak! Faizler tekrar artıyor mu?

18:38 - Ekonomi