BM’nin açıkladığı en güçlü 5 kadından 2’si Gaziantep'te

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslardan başarı hikayesi çıktı.

Yerel - 6 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslardan başarı hikayesi çıktı. Suriyeli kadınların sosyal entegrasyonunu sağlamak için açılan eğitim merkezlerindeki kurslar, meyvesini vermeye başladı. Birleşmiş Milletler (BM)’nin açıkladığı en güçlü 5 kadından 2’si, Büyükşehir Belediyesince açılan merkezlerden yetişti.

KADINLARIN GÜÇLENMESİNE FIRSAT VERDİ

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)  8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyet eşitliği temalı 5’inci sürdürülebilir kalkınma hedefine dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin 5 farklı noktasından beş güçlü kadının hikayesi yansıdı, “Beşte 5” kampanyası kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden zorlukları aşarak, sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmeyi başaran ikisi Suriyeli beş kadının hikayesi ilham kaynağı oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’ndeki cam atölyesinde tercüman olarak çalışan Münteha Helvacıkara, yine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GASMEK) çevirmenlik yapan Zeina Mahli, Büyükşehir’in hayat boyu öğrenme kurslarına katıldı, BM’nin en güçlü kadın listesine girmeyi başardı.

MAMİK: AÇILAN KURSLAR BİZLERİ GÜÇLENDİRDİ

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’ndeki cam atölyesinde tercüman olarak çalışan 40 yaşında 4 çocuklu Müntaha Mamik, 20 yıl önce Türkiye’ye gelin olarak geldiğini belirterek, “Bugüne kadar hiç çalışmamıştım. İki yıl önce Suriyelilerle ilgili bir proje başladığını ve buraya tercüman arandığını duydum. Başvurdum ve kabul edildim. Kabul edildiğimi öğrendiğimde korktum. Daha ilk ayda işimi sevmeye başladım, Türkçe bilmem bana çok yardımcı oldu. Her kadın bir iş bulup çalışmalı, gerçekten çalışmak kadının hayatını değiştirir, evde ailesinin davranışı bile değişir. Çalışan kadın kendini her konuda özgür hissediyor. Çalıştıktan sonra hayatımda çok şey değişti, evde sözüm dinlenir oldu.  Ailemin ve kardeşlerimin düşünceleri de değişti. Küçük kız kardeşim butik açtı. Diğer kız kardeşimin eşi bakkal açtı, kız kardeşim de bakkalda çalışıyor. Kız kardeşlerim çalışmaya başladılar. Savaştan sonra çevremdeki Suriyeli kadınlar benim çalıştığımı görünce çalışmaya başladılar. Savaş bizi kırmamalı. Suriyeli kadınların çalışmalarını tavsiye edebilirim. Birlik olup çalışmalıyız, kadınlar çalışmalı hem evde hem de ev dışında aktif olmalıdır. Kendimiz çocuklarımız için çalışmalıyız, herhangi bir yerde durmamalıyız. Hep öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslar gerçekten bizim bakış açımızı değiştirdi, bizleri güçlendirdi” diye konuştu.

MAHLİ: KURSLAR HAYATIMDA DEĞİŞİM NOKTASI OLDU

Dünya’ya ilham veren 5 kadından biri olan 20 yaşındaki Zeina Mahli, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GASMEK) tercüman olarak çalışmaya başladığını bildirdi.

Birleşmiş Milletleri Kalkınma Programı ekibinin kendisini GASMEK kurslarına yönlendirdiğini anlatan Mahli, şunları kaydetti: “Suriye’nin Cerablus kentinden ailemle 2014 yılının sonunda Gaziantep’e geldik. Hasta olan babam, Türkiye’de tedavi görüyordu. Babamı ziyaret için buraya geldim. Babam tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. O zamanlar lise son sınıfa gidiyordum, eğitimimi devam ettirdim. Türkçe öğrenmeye başladım. Dil öğrenmeden ne üniversiteye ne de Türk toplumu içerisinde hayatımı sürdürebilirdim. Şimdi hafta içi 2 gün çalışıyorum. Hafta sonu da çalışıyorum. Her genç kız gibi zorluklarla karşılaşıyorum. Kadınlar mücadelesine devam etmeli çünkü devam etmek ön önemli şeydir. Çalışmak ve kendi ayaklarının üzerinde durmak için istekleri olmalıdır.  Eğer isterse kadınlar her şeyi başarabilir. 10 yıl sonra kendimi hem ekonomik hem de fikir olarak özgürleşmiş görüyorum. Lisans ve yüksek lisans eğitimini bitirmek istiyorum. Birleşmiş Milletleri Kalkınma Programı ve AB işbirliğinde gerçekleştirilen eğitim kurslarına katıldım ve bu kurslar hayatımda değişim noktası oldu. Tercümanlıkta gönüllü oldum, şimdi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde çalışıyorum.”

DİĞER 3 KADIN BAŞKA İLLERDEN

Konya Beyşehir Gölü’nde balıkçılık yapan Rahşan Civcir, Iğdır’da mayın temizleme alanında paramedik olarak çalışan Sevda Çanak (22), Şanlıurfa’da organik zeytin ve zeytinyağı üreten ve bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş zeytin çeşitlerini gün yüzüne çıkaran Doç. Dr. Ebru Sakar, Birleşmiş Milletlerinin açıkladığı en güçlü kadın listesinde yer aldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantepli çoban Aysun Kayacı'dan özür diledi

2018-03-04 22:43 - Gündem

Bozgeyik ailesinin acı günü...

2018-03-07 17:38 - Yerel

Gaziantep'te masaj salonlarına operasyon: 90 gözaltı

2018-03-06 10:46 - Asayiş

Başpınar yolunda korkunç kaza: 1 ölü

2018-03-06 21:37 - Asayiş

Nükleer Tıp’ta ‘Miyokard Perfüzyon Sintigrafi’ yöntemi

2018-03-06 14:57 - Sağlık

Ak Parti Gaziantep yürütme kurulu belli oldu

2018-03-06 09:22 - Siyaset

Gaziantep'te 25 yaşındaki gencin kafasına sıktılar!

2018-03-04 00:24 - Asayiş

Doç. Dr. Oral Cenk Aktaş, Sankonuk'ta

2018-03-07 08:25 - Eğitim

Gaziantep'te sokak ortasında tek kurşunla infaz!

2018-03-04 00:19 - Asayiş

Başkanlığa Hale Konukoğlu seçildi

2018-03-05 07:24 - Yerel

İlgili Haberler

Fatma Şahin'e "Fair Play Annesi" ünvanı

20:59 - Yerel

Fatma Şahin'e "Fair Play Annesi" ünvanı

20:59 - Yerel

Başkan Yılmaz, pazarcı esnafıyla buluştu

06:48 - Yerel

Erdemoğlu, bağışları 92 kat artırarak birinci oldu!

07:45 - Yerel

Gaziantep ihracatında yüzde 3,9 oranında artış

07:43 - Yerel

Günün Manşetleri

CHP'li Yavuzyılmaz: 500 milyon dolarlık altın kayıp!

21:35 - Gündem

Bakan Göktaş'tan gençlere tavsiye: Bütün dünyayı gezin

21:13 - Gündem

Sigaraya dev zam, en düşük sigara fiyatı 67 TL oldu!

21:02 - Ekonomi

Arınç: Bir sene evvel 70 liraya doldurduğum poşeti...

17:42 - Gündem

Sinan Ateş'in annesi hastaneye kaldırıldı!

16:29 - Gündem