?>

Çeşitli şikayetlerle hastaneye başvurdu: Midesinden çıkanlar doktorları şaşırttı

İngiltere'de birkaç gün boyunca mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri üzerine hastaneye başvuran 15 yaşındaki kızın midesinden 2,5 gram ağırlığında kıl yumağı çıkarılarak, Rapunzel sendromuna yakalandığı ortaya çıktı.

Dünya - 1 ay önce

İngiltere'de 15 yaşındaki bir kız, "Rapunzel sendromu" adı verilen alışılmadık bir durum geliştirdikten sonra midesinden bir kıl yumağı aldırmak zorunda kaldı.

Sağlık görevlileri, çağrılmadan önce birkaç gün boyunca mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri yaşayan kızın, birkaç gün önce ailede de görüldüğü için ilk başta gıda zehirlenmesi geçirdiğini düşünmüştü.

Ancak, yapılan kontrollerin ardından daha fazlasının olduğu ve bağırsaklarında trikobezoar olarak bilinen gastrointestinal sistemde biriken büyük bir tıkanıklık olduğu anlaşıldı.

Karmaşık bir prosedürün ardından doktorlar, kızın midesinden 2,468 gram ağırlığında bir kıl yumağı çıkardılar.

Kıl yumağının, laparotomi olarak bilinen bir işlemle cerrahi olarak çıkarılması gerekiyordu, ancak prosedür kızın sağlığının hızla kötüleşmesine neden oldu ve hipotermi durumuna girerek kanın pıhtılaşmasını zorlaştıran bir durum olan koagülopati belirtileri gösterdi.

Gerçekleştirilen operasyon sonrasında kıl yumağı alındı, kızın durumunun iyi olduğu belirtildi.

Ameliyattan sonra ailesi sağlık görevlilerine, kızın Covid-19 pandemisinin başlangıcında başlayan saç çekme ve çiğneme davranışları gösterdiğini söyledi. Tıbbi literatüre göre bu, son derece nadir görülen Rapunzel sendromunun tipik nedenidir. Kızın ailesi, onu saçını yerken hiç görmediklerini, ancak bir tarafının diğerinden daha kısa olduğunu fark ettiklerini söyledi.

RAPUNZEL SENDROMU

Rapunzel sendromu, insanlarda saç yeme hastalığı (trikofaji) nedeniyle görülen bir tür bağırsak rahatsızlığıdır. Hastalık, Grimm Kardeşlerin masalındaki uzun saçlı karakter Rapunzel'den esinlenerek adlandırılmıştır. Trikofaji, bazı durumlarda, tekrarlı saç yolma davranışıyla kendini gösteren trikotilomani ile ilişkilendirilir.

Hastalığın belirtileri arasında en sık rastlananlar şunlardır:

Midede birikmiş, bağırsağa veya kolona sarkmış saç yığını.Bağırsaklarda büyük ya da küçük çapta tıkanmalar.TrikotilomaniGenelde psikiyatrik bozukluklar görülen hastalarda ortaya çıkar.

Haftanın Öne Çıkanları

Okan Buruk yeni transferi açıkladı: 'Hazır bir şekilde buraya geldi'

2025-02-06 21:39 - Gündem

Yoğun uçuş rotalarıyla ilgili riske dikkat çekildi

2025-02-06 21:09 - Gündem

İbn-i Sina'nın asırlar önce söylediği güzellik sırrı: Genç kalmayı sağlayan mucize tohum

2025-02-08 00:00 - Yaşam

Bazı kentlerde kar nedeniyle eğitime yarın ara verildi

2025-02-06 21:38 - Gündem

Ünlü astrolog Hilal Saraç tutuklandı!

2025-02-09 05:08 - Asayiş

İstanbul'da yarın okullar tatil mi? 6 Şubat'ta okullar tatil mi?

2025-02-06 01:38 - Gündem

Survivor Almeda performansıyla göz doldurdu: Oyunu takımına kazandırdı!

2025-02-04 00:39 - Magazin

Son Dakika... Ege Denizi'nde 4.5 büyüklüğünde deprem

2025-02-07 01:38 - Gündem

Fenerbahçe Beko uzatmalarda güldü

2025-02-08 00:09 - Spor

Survivor'da yetenek yarışmasını kim kazandı? Survivor'da birinci kim oldu?

2025-02-03 02:08 - Magazin

İlgili Haberler

Zelenski'den 'Türkiye' açıklaması: 'Ülkemiz onaylamaya hazır'

21:08 - Dünya

ABD ile AB arasında kriz derinleşiyor: Ticaret savaşına hazırız

20:09 - Dünya

İngiltere'den, Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı

18:39 - Dünya

Clinton'un 2012 yılında sızan Suriye e-postaları yeniden gündemde

00:08 - Dünya

İsrail ordusu Suriye'nin başkenti Şam'ı vurdu!

15:39 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhur İttifakı'nda 'İmralı' ayrımı: 'Ortaklarımızın abdestinden şüphemiz yok am

02:38 - Siyaset

İmamoğlu iftarını itfaiyecilerle açtı: ‘En mühim zamanlardan bir tanesini yaşıyoruz’

02:09 - Gündem

Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi: Yasa neden tartışılıyor, hangi yeni düzenlemeleri içeriyor?

01:38 - Gündem

Samandağ Suriye’deki Aleviler için alanlara çıktı: ‘Suriye’de katliamı durdurun’

01:08 - Gündem

ABD ile AB arasında kriz derinleşiyor: Ticaret savaşına hazırız

20:09 - Dünya