İklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele için Türkiye’de faaliyet gösteren birçok firmanın “Yeşil Dönüşüm” projeleri geliştirdiğini söyleyen Meriç, “Ülkemizde sanayi firmaları için verimli bir yeşil dönüşüm sağlamak, karbonsuzlaştırma çabalarını yoğunlaştırmak ve teknik kapasiteyi geliştirmek amacıyla 450 milyon ABD Dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi başlatıldı. KOSGEB tarafından da Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında, ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi’ ile ‘Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi’ olarak proje teklif çağrısı yayımlandı. Ancak bu çağrıda, başvuru yapacak tüm işletmelerin, ilan tarihi itibariyle ‘En az 2 yıl önceden kurulmuş’ olması şartı getirildi. Bu şarttan dolayı yeni kurulan firmaların bu destekten faydalanmaları mümkün olmuyor.” diye konuştu.
2 yıl şartının değiştirilmesiyle birçok firmanın mağduriyetinin giderileceğini ifade eden CHP’li Meriç, “2025 yılı sonuna kadar olan geçiş döneminde ithal edilen ürünlere gömülü emisyonlar için herhangi bir ücretlendirme yapılmayacak. Mali yükümlülüklerinin devreye girdiği asıl uygulama dönemi 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle başlayacak. Bu nedenle yeni kurulan firmaların da bir an önce değişim ve dönüşüm çalışmalarını yapabilmeleri için en az 2 yıl önce şartının değiştirilmesi gerekmektedir.” dedi.
CHP’li Meriç konuya ilişkin olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a şu soruları yöneltti:
KOSGEB tarafından “Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi” ile “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi” olarak yapılan proje teklif çağrısına Gaziantep’ten kaç firma müracaat etmiştir bu firmaların kuruluş yılları nedir? Türkiye’de kurulan firmaların yeşil dönüşüme uygun halde yatırımlara ve programlara başlamaları için “ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önceden kurulmuş olması” şartını kaldırmayı düşünüyor musunuz?