?>

CHP’li Meriç’ten hemşirelerin 96 saat nöbet tutmasına ilişkin soru önergesi

AKP hükümetleri döneminde sağlık alanındaki sorunların bir türlü çözüme kavuşturulamadığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Bu sorunlardan biri de uzun süredir atama bekleyen hemşirelerdir.

Siyaset - 5 saat önce

AKP hükümetleri döneminde sağlık alanındaki sorunların bir türlü çözüme kavuşturulamadığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Bu sorunlardan biri de uzun süredir atama bekleyen hemşirelerdir. Atamaların yapılmaması, kamuda çalışan hemşirelerin nöbet yükünü artırarak 96 saate kadar nöbet tutmalarına neden olmaktadır. Bir sağlık çalışanının 96 saat boyunca nöbet tutması insanlık suçudur; yazıktır, günahtır. Bu uygulama, bir yandan emek sömürüsüne ve tükenmişliğe yol açarken, diğer yandan Anayasa’da güvence altına alınan ‘çalışanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi, beden ve ruh sağlığının korunması ve dinlenme’ hakkına da aykırıdır.

Nitelikli eğitim almış ve atanmayı bekleyen binlerce hemşire ya istihdama katılamayarak işsiz kalmakta ya da özel sektörde düşük ücretlerle çalışmaktadır. Sağlıkta tasarruf olmaz. İnsan canı, her türlü tasarrufun önünde ve üstündedir. Bu nedenle yeni atamalar, yalnızca emekli olacak memur sayısına göre değil, kamudaki hemşire açığını giderecek şekilde planlanmalı ve bir an önce gerçekleştirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:

1. Türkiye genelinde kamu hastanelerindeki hemşire açığı sayısı kaçtır? Gaziantep özelinde bu sayı nedir?

2. 2025 yılında Türkiye genelinde kaç hemşire ataması yapılacaktır? Gaziantep’e atanacak hemşire sayısı kaçtır ve bu atamalar ne zaman gerçekleştirilecektir?

3. Kamuda yeterli sayıda hemşire bulunmaması nedeniyle hemşirelerin 96 saate kadar nöbet tuttuğu iddiası doğru mudur? Eğer doğruysa, Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu uygulama nedeniyle kaç yönetici hakkında soruşturma açılmıştır?

4. 2020-2025 yılları arasında kamudan ayrılan hemşire sayısı kaçtır? Bu hemşirelerin kaçı yurt dışına gitmiştir?

5. Kamuda çalışan hemşirelerin fazla mesai nedeniyle mesleklerinden ayrılmalarını ve yurt dışına gitmelerini önlemek amacıyla çalışma saatleri ve özlük haklarıyla ilgili yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

6. Özel sektörde çalışan hemşirelerin maaşları ve çalışma koşullarıyla ilgili bir standart getirmeyi planlıyor musunuz?

Haftanın Öne Çıkanları

Şahinbey Belediyesi iki zincir marketi kapattı!

2025-03-06 00:00 - Yerel

Tekirdağ'da ucuz et ve kıyma izdihamı!

2025-03-07 19:21 - Gündem

‘Onun emaneti’ demişti: Yavaş’tan Özgür Özel’e ‘Adnan Beker’ yanıtı

2025-03-05 20:08 - Gündem

Dikkat çeken anket: AKP’ye şok düşüş, ‘üçüncü parti’ de değişti!

2025-03-09 20:09 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu 'diploma' soruşturmasında ifade verdi

2025-03-05 17:54 - Gündem

Elindeki konuşma kâğıdını yırttı: 'AK Parti'den CHP'ye geçtim, kim benim yanımdaysa ben onun yanındayım'

2025-03-08 19:00 - Siyaset

Özgür Özel'den 'Suriye' çağrısı: Katliam endişesi büyük kaygı yaratıyor!

2025-03-08 00:09 - Siyaset

CHP'li Kadıköy Belediye Meclis Başkanı Ahmet Kurtuluş'a soruşturma

2025-03-08 22:38 - Siyaset

Dervişoğlu: Siz terörü bitirmiyor teslim oluyorsunuz!

2025-03-05 18:06 - Siyaset

CHP'li Mustafa Sarıgül'den 'af' açıklaması!

2025-03-05 12:39 - Siyaset

İlgili Haberler

DEM Parti Eş Genel Başkanlarından TİP’e ziyaret

14:09 - Siyaset

Erdoğan'dan 'DEM Parti' açıklaması: Benden randevu isterlerse veririm

14:03 - Siyaset

Mehmet Sevigen'in 'Kılıçdaroğlu' ve 'kurultay' iddiası

12:00 - Siyaset

Öztürkmen, Gaziantep'teki doğalgaz faturalarını Meclis gündemine taşıdı

10:47 - Siyaset

Koray Aydın: ‘Terör tehdidini azaltmamış, artırmıştır’

02:39 - Siyaset

Günün Manşetleri

Maliye harekete geçti: O işletmelere milyarlarca liralık vergi cezası geliyor!

16:39 - Ekonomi

Ölümden dönmüşlerdi: 'Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı boşanıyor' iddiası

16:09 - Gündem

Rusya'dan ABD'ye ateşkes yanıtı: Acele etmek istemiyoruz

15:38 - Gündem

DEM Parti Eş Genel Başkanlarından TİP’e ziyaret

14:09 - Siyaset

Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu hakkında 4 yıla kadar hapis istemi

13:58 - Gündem