?>

Çocuklarda Alerjik astıma dikkat!

Sonbahar ve İlkbahar mevsimi doğadaki birçok değişimin yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Sonbahar ve İlkbahar mevsimi doğadaki birçok değişimin yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Alerjik bünyesi olan çocuklar için bahar, zor bir mevsim haline dönüşebiliyor.  Bununla birlikte Alerji ve astım rahatsızlığı olan çocuklarda da artış olabilmektedir. Alerji ve astım arasında yakın bir bağlantı vardır.  Alerjisi olan çocukların astımı olmayabilir veya astımı olan bu çocukların alerjisi olmayabilir. Fakat polen, toz, evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler bazı çocuklarda astım semptomlarını ve astım ataklarını tetikleyebilir. Böyle bir durum alerjik astım olarak adlandırılır. Alerjik astım belirtileri genellikle alerjik olmayan semptomlar ile aynıdır. En yaygın alerjik astım belirtileri; bilhassa geceleri, egzersiz sırasında ya da gülerken olan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, hızlı nefes alma, göğüste daralma gibi durumlardır. 

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. M. Erkan Altuncu Çocuklarda, Alerjik astımı tetikleyen belli başlı yaygın bulunan alerjenler bulunduğuna dikkat çekerek bu alerjenler hakkında bilgi verdi.

‘’Polen: Ağaçlardan, otlardan ve yabani otlardan gelen polenler yaygın bir alerjendir. Havadaki bu parçacıklar genellikle yılın belli mevsimlerinde an üst seviyeye ulaşır fakat tüm yıl boyunca evinizde ve hava kanallarında olabilirler. 

Hayvan tüyü: Evcil hayvan idrarı, dışkısı, tükürüğü ya da tüylerinde bulunan deri pulları diğer alerjendir. Hayvanla temas edilmediği durumlarda da hayvanla temas eden kişiler alerjeni bulunduğu çevreye taşıyabilir. 

Küf-mantar: Nemin olduğu her yerde küf ve mantar oluşumu görülebilir. Dış mekanlarda olduğu gibi iç mekanlarda da küf-mantar kolay bir şekilde ürer ve yapısında bulunan sporlar ile havaya karışır. 

Toz Akarları (mite): İnsan derisi döküntüsü ile beslenen mitelar gözle görülemeyecek kadar küçük yapıdadır. Yastıklarda, yataklarda, halılarda, örtülerde, kıyafetlerde, kumaşlarda vb. bir çok yerde bulunur.

Hamamböcekleri: Bu böcekler dünyanın en tropikal bölgesinde de en soğuk bölgesinde de yaşayabilirler. Bu böceklerin dışkıları, tükürükleri alerjendir ve her yerde bulunur. 

Bazı tahriş edici maddeler alerjik astıma sebep olmasa da astım krizini tetikleyebilir. Bu maddeler; tütün dumanı, hava kirliliği, soğuk hava, güçlü kimyasal kokular, parfümler ya da diğer kokulu ürünler olarak öne çıkmaktadır. ‘’ diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. M. Erkan Altuncu, çocuklarda alerjik astım teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamada bulunarak sözlerine şöyle devam etti.:

‘’Alerjik astım, viral solunum yolu enfeksiyonları, egzersiz, havada bulunan tahriş edici maddeler, stres, kullanılan ilaçlar, bazı gıda katkı maddeleri ve alerjik olmayan astıma neden olan faktörlere göre yoğunlaşabilir. Semptomlara neyin sebep olduğuna bakılmaksızın çocuk hekimleri alerjik astımı teşhis etmek ve tetikleyici faktörlerin alerjilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek ve tedavi için uygun planı sağlamak için gerekli donanıma sahiptir. Çocuk hekimi tanı konulması için gerekli testleri yaparak alerjik astımın olup olmadığını kolay bir şekilde belirleyebilir. Çocuk hekimleri veya Çocuk Alerji uzmanları deri testleri ya da kan testleri ile alerjik astım teşhisini kolay bir şekilde belirleyebilir ve alerjik astımı tetikleyen alerjenleri tespit ederek ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, 5 yaş üstü çocuklara solunum fonksiyon testi (SFT) yapılabilmektedir. Çeşitli tedavi yöntemleri arasından çocuğa uygun yöntem belirlenerek tedaviye başlanır. Alerjenden uzak durmak, mümkün ise, semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca altta yatan alerji tespit edildikten sonra bağışıklığı güçlendirecek ve alerjen ile reaksiyonu azaltacak immünoterapi tedavisi de yapılabilir. ‘’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Yalan haber yapan ATV muhabirini rezil etti!

2023-09-22 12:39 - Gündem

Özgür Özel: CHP sağa kaydı ama biz düzelteceğiz!

2023-09-27 11:24 - Siyaset

Sözde hocadan vaaz: Davetiyeye annenin adı niye yazılıyor?

2023-09-27 12:27 - Gündem

Çatlı'nın ailesinden 'tehdit ediliyoruz' davası!

2023-09-27 10:08 - Gündem

CHP kongresinde kazanan Reis Reisoğlu oldu!

2023-09-24 14:13 - Siyaset

CHP'de gözler İstanbul İl Başkanlığı seçiminde...

2023-09-25 10:51 - Siyaset

Dilan Polat: Ne isteniyor benden, öleyim mi?

2023-09-26 08:20 - Magazin

AKP'li Külünk ifade verdi, Ali Erbaş affını isteyebilir!

2023-09-26 10:19 - Gündem

CHP'de ibre Karaca Bozgeyik'ten yana...

2023-09-23 19:44 - Siyaset

Şampiyonluğu Atatürk ve kadınlara hediye etti...

2023-09-28 09:02 - Spor

İlgili Haberler

İzmir'de diş hekimleri çalışma koşullarını protesto etti

03:09 - Sağlık

Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya KOAH Günü etkinliği

00:27 - Sağlık

İşitme engelli eşler ilk kez birbirinin seslerini duydular

00:52 - Sağlık

Şahin’den Dünya Çocuk Günü’nde anlamlı ziyaret

06:43 - Sağlık

Akciğer kanserinde egzersizin önemi

05:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gedson Fernandes'ten mağlubiyet açıklaması: 'Aynaya bakmalıyız'

22:39 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni gelişme: Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı

21:39 - Gündem

TFF'de istifa iddiası: İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan resmi açıklama!

19:39 - Spor

İstanbul'da seri cinayet... 4 kişiyi öldürüp intihar etti!

19:38 - Asayiş

Son Dakika... Tunceli Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan için tutuklama talebi

18:09 - Gündem