?>

Diyanet’in cuma hutbesi yine tepkilere neden oldu!

İlahiyatçı Prof. Filiz, “Amaç Cumhuriyetimizin çağdaş Türk kadınını sindirmek” dedi. Kadın dernekleri ise söz konusu hutbenin suç olduğunu ifade etti.

Gündem - 8 ay önce

İktidar, TBMM’de kabul edilen 9. yargı paketiyle kadınları soyadı dayatmasıyla karşı karışya bırakırken Diyanet’ten de kadınların yaşam tarzına ilişkin tepki çeken bir hutbe geldi.

Diyanet, bu haftaki cuma hutbesinde “ölçülülük” anlamına gelen “takva” konusunu inceledi. Diyanet’in “Müslüman takva sahibidir” konulu hutbesinde “Takva, her türlü günah ve haramdan korunmaktır. Takva, giyim kuşamda kendini gösterince bedenimizin saygınlığını koruruz” dendi.

Takvaya uygun giyinmenin örtünmeyle olanaklı kılındığını savunan Diyanet, kadın ve erkeğin kapanması gereken yerleri de hutbede anlattı. Bu kapsamda hutbede, “Kadınlar için yabancı erkeklerin yanında ve evlerinin dışına çıkarken örtülmesi gereken yerler; yüz, eller ve ayaklar hariç bedenin tamamıdır. Erkeklerde ise göbek ile diz kapağı arasıdır. Uzuvları belli eden dar ya da açık elbise giymek, Rabb’imizin emaneti olan bedenin saygınlığını ihlal etmektir. Tesettür her şeyden önce Allah’ın bir emridir, kişisel bir tercih değildir. Tesettür müminin süsüdür, fıtri bir gerekliliktir” denildi.

‘AMAÇ KADINI SİNDİRMEK’

İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz hutbeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Adeta kadın düşmanlığını körüklemekte. Takva ile tesettür aynı şey değil. Kadınlarımıza tesettür adı altında mezhepçi yorumlarla baskı yapmak takvaya taban tabana zıttır. Diyanet’in tesettür tanımı Taliban ve IŞİD tesettürüdür. Kuran’daki tesettürle hiç bir ilgisi yoktur. Hiçbir ayette ‘kadınlar tesettürlü olmalı’ diye bir emir yok. Amaç Cumhuriyetimizin Türk kadınını sindirmektir. Filiz, Diyanet’in bu ve benzeri hutbelerle çağdaş yaşama ve Cumhuriyet birikimlerine fütursuzca meydan okuduğunu da belirtti. Prof. Filiz, “Takva, Türk halkının büyük çoğunluğu yoksulluk sınırı altında yaşarken devlet imkânlarıyla yurtdışı gezisi yapmamak, otellerde milyonlar harcamamaktır” dedi.

‘LAİKLİĞİ İSTEMİYORLAR’

İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı ve Laiklik Meclisi Dönem Sözcüsü Umut Kuruç ise “Diyanet bu hutbesiyle suç işliyor. Medeni Kanunu da anayasayı da ihlal ediyor. Bu zihniyet laiklik, cumhuriyet ve kadın düşmanıdır. Toplumu teslim almak için laikliği ortadan kaldırmak isteyenler, önce kadınları hedef alıyor. Bir yurttaşlar topluluğu olan toplum değil ümmet hedefleniyor. Tarikat ve cemaatlerin mürit devşirdiği, sermayeye köle üreten ümmet olacak bir kitle ilk susturmaya çalıştıkları her zaman kadınlar oluyor. O yüzden bütün bunlara karşı kadınlar daha güçlü ayağa kalkmalı, tarihteki örnekleri gibi mücadele etmeli” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma hutbesinde ayrıca, “Kızlarımızı, oğlanlarımızı bir an önce evlenmeye teşvik edelim. Evlilik yaşı 25’lere 30’lara çıkıyor. Gençlerimizi uyaralım” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

SANKO Üniversitesi birinci sırada yer aldı

2024-07-18 09:18 - Eğitim

Destici kızının işe alındığını doğruladı, maaşını açıkladı!

2024-07-17 21:14 - Gündem

Diyanet’in cuma hutbesi yine tepkilere neden oldu!

2024-07-20 09:45 - Gündem

Trump'a suikast şüphelisinin evinden bomba malzemesi çıktı!

2024-07-14 20:08 - Dünya

AKP'li eski vekil Ünüvar ile BBP'li Destici'nin kızlarına TBMM'de kadro!

2024-07-15 23:26 - Gündem

AKP'li belediyeden akıl almaz provokasyon

2024-07-13 11:35 - Gündem

Barış Alper Yılmaz, bir İngiliz devinin daha radarında!

2024-07-20 08:09 - Spor

KPSS 2024 lisans soruları cevap anahtarı açıklandı

2024-07-14 11:39 - Gündem

51 kişiye mezar olan Furkan Apartmanı'nda isyan ettiren karar

2024-07-19 21:45 - Gündem

Mustafa Sarıgül'den video açıklaması

2024-07-17 20:09 - Gündem

İlgili Haberler

Son dakika depremi... Antalya'da deprem!

08:09 - Gündem

Volkan Konak sahnede hayatını kaybetti: Ayrıntılar ortaya çıktı...

08:08 - Gündem

Çin, iletişim teknolojisi test uydusunu uzaya gönderdi

06:09 - Gündem

Alman şirketin uzay roketi, kalkıştan sonra patladı

06:08 - Gündem

Elektrikli yeni Ford’lar Avrupa yollarına hazır

05:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Volkan Konak sahnede hayatını kaybetti: Ayrıntılar ortaya çıktı...

08:08 - Gündem

Son Dakika... Sahnede fenalaşmıştı: Volkan Konak hayatını kaybetti

04:08 - Gündem

CHP lideri Özel'in, Silivri Cezaevi'ndeki ziyareti tamamlandı

02:09 - Siyaset

ABB, başlattığı kampanyalarla ramazanda 14 milyon TL'yi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı

01:38 - Gündem

Ünlü sanatçı Volkan Konak sahnede fenalaştı

01:08 - Gündem