?>

Erdoğan'dan müzakere çıkışı: KKTC bir devlettir

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yaptı.

Siyaset - 2 yıl önce

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yaptı. Erdoğan burada 'KKTC bir devlettir' mesajı verirken müzakere masasına dönmek için şartın KKTC'nin tanınması olduğunu açıkladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak açıklama yaptı.

KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR: KIBRISLI TÜRKLERİN RUMLAR KADAR EGEMENLİK HAKKI VARDIR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erdoğan öncesinde yaptığı konuşmada; "Sizlerin destekleriyle yeni siyaseti yürütmek istiyoruz. Artık eskiye dönemeyiz. Rumlar kadar egemenlik haklarımız vardır. Kıbrıs'ta 2 ayrı halk vardır. Doğal zenginliklerin araştırılması için ortak bir komite kurulması gerektiğine inanıyoruz. Anadolu suyunu bile paylaşmamız gerektiğini birlikte yürütebileceğimizi bütün dünyaya söylüyoruz. İş birliğine varız. Sizlerin bize verdiği desteğe müteşekkiriz" diye konuştu.

1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda Türklerin adanın asli unsuru olarak yer aldığını hatırlatan Ersin Tatar, "Kıbrıslı Türklerin Rumlar kadar egemenlik hakkı vardır" dedi ve KKTC'nin tanınması için çağrı yaptı. 

ERDOĞAN: MÜZAKERE MASASININ YOLU KKTC'NİN TANINMASINDAN GEÇİYOR

İlk ziyareti içinde KKTC'nin bir devlet olduğu mesajını veren Erdoğan; "Kıbrıs Türklerinin gayretlerine rağmen Rum tarafının tavırları nedeniyle uzun bir süre heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye hali yoktur. Egemenlik eşitliği bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasından geçmektedir" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

"KIBRIS TÜRKÜ ASLA AZINLIK OLMAMIŞTIR, OLMAYACAKTIR"

"14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerini demokrasi içerisinde bir şölen havasında tamamladık. Bu Türki milletine yakışır bir şekilde gerçekleşmiş oldu. İlk yurt dışı ziyaretimi KKTC'ye yaparak bu geleneğimizi devam ettirmiş bulunuyoruz. Buradan Azerbaycan'a geçeceğim. Orada görüşmelerimizi yapıp Ankara'ya döneceğiz.

Sayın cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde gündemimizdeki tüm konuları ele aldık. Elektrik imkanının sağlanması en büyük adımımız olacaktır. Bununla birlikte Kıbrıs'ta elektrik kesintileri gibi bir sorun kalmayacaktır. 

Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenler, adanın tek egemeni olma hayalleriyle avunmayı sürdürüyor. Bu kesimlere saplantıları bir kenara bırakmalarını, adanın gerçekleriyle yüzleşmelerini tavsiye ediyorum."

"MÜZAKERE MASASINA DÖNMENİN YOLU KKTC'NİN TANINMASINDAN GEÇMEKTEDİR"

"Kıbrıs Türklerinin gayretlerine rağmen Rum tarafının tavırları nedeniyle uzun bir süre heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye hali yoktur. Egemenlik eşitliği bizler için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasından geçmektedir. 

Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını korumaya devam edeceğiz. Garantör ülke olarak her zaman diyaloğa öncelik verdik. Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği, bizim huzurumuz demektir. KKTC'ye katkılarımızı devam ettireceğiz. Buradaki vatandaşlarımızın Türkiye'deki vatandaşlarımızla eşit sağlık hizmeti almasını sağlayacağız."

Haftanın Öne Çıkanları

Menzil tarikatının 'tövbe seansı' gündem oldu!

2023-06-11 19:55 - Gündem

Alkollü içkilere yüzde 40 ve üzeri zam geliyor!

2023-06-10 09:31 - Ekonomi

Leman, bu kez ekmek zamlarını çizdi

2023-06-11 20:34 - Gündem

Esad, Suriye sokaklarında dürüm yiyerek gezdi

2023-06-08 18:34 - Dünya

Müjdat Gezen Tiyatrosu kapanıyor!

2023-06-09 20:32 - Kültür & Sanat

Can Atalay için özgürlük talebine müdahale

2023-06-08 19:44 - Gündem

Gazianteplilerin hafta sonu adresi Dülük oldu

2023-06-12 14:43 - Yerel

Yeni Akit yazarı AKP'li Özlem Zengin'i hedef aldı!

2023-06-11 11:13 - Gündem

Başarır: Sen koskoca Cumhurbaşkanısın, o 16 yaşında!

2023-06-11 20:51 - Siyaset

Sedat Peker'den aylar sonra paylaşım!

2023-06-10 16:14 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep borçla ayakta: Her 1 liraya karşılık 3.5 lira kredi

10:50 - Siyaset

AKP'den bir kıyak daha! Bakan Uraloğlu açıkladı: Suriye'ye internet desteği sağlanacak

09:09 - Siyaset

Muharrem İnce'den sert tepki: Anıtkabir’e gitmek isteyenleri değil, 'yürüten'leri engelleyin!

03:38 - Siyaset

Trump, Ortadoğu turuna çıkacak

02:39 - Siyaset

Fındıklı Belediyesi futbol takımından İBB tutuklularına destek

00:00 - Siyaset

Günün Manşetleri

Metro İstanbul'dan 'deprem' açıklaması: Ulaşım hatlarımızda hasar tespit edilmedi

18:08 - Gündem

Deprem sonrası öğrencilerden dayanışma çağrısı: 'Yalnız hissedenleri Beyazıt'a bekliyoruz&

17:09 - Gündem

İstanbul'da okullar ve üniversiteler 2 gün tatil edildi

16:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan deprem açıklaması

16:39 - Gündem

AFAD'dan peş peşe açıklamalar: Bir can kaybı ve yıkım ihbarı yok

16:38 - Gündem