AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, hak ihlallerinin her geçen gün arttığı Türkiye'de, "Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir" çıkışı yaptı. Erdoğan ayrıca sosyal medyada yargı kararlarının eleştirilmesine de tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.
Anayasa Mahkemesi kararlarına ve Anayasa’ya rağmen birçok gazeteci ve siyasetçi hukuksuzca tutukluyken Erdoğan, “Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir” dedi.
Erdoğan’ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:
"Deprem bölgesinde kararnamelerle depremzedelerin hak kaybına uğramasını engelledik. Bölgede adalet sisteminin hızlı ve etkin işlemesi için çalışmalarımız sürüyor. Afetzedelerimiz neye ihtiyaç duyuyorsa onu yapmaktan geri durmayacağız.
İki ay sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yıl dönümünü coşkuyla kutlayacağız. Devletimizin her kurumu kendi iç muhasebesini yapacak ufka ve birikime sahiptir. Bu durum yargı sistemi için de geçerlidir. Güven veren bir adalet sisteminin işleyişi için pek çok reforma imza attık."
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
"Milletimizin yargıdan beklentisi, adil kararın makul sürede verilmesidir. Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir. Toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Hangi konumda olurda olsun herkesin adaletle ilgili meselelere hassasiyetle davranmasını bekliyoruz. Hiçbir vatandaşımız adliyenin adalet kapısı olduğundan şüpheye kapılmamalı, hakkını huzuru kalple aramalı. Bunun için hukukun üstünlüğünden taviz veremeyiz.
Adaletin tecellisini kolaylaştırmak için de ortak akılla hukuk devletini güçlendireceğiz. Ülke olarak iddialarımızı ve hedeflerimizi de büyütüyoruz. 280 yeni adalet sarayı inşa ederek merdiven altı odalarda adalet dağıtılmaya çalışılan o kötü manzaralara son verdik. Hataları asgariye indirecek ve temyiz mahkemelerindeki yığılmayı engelleyecek bölge adliye ve idare mahkemelerini devreye aldık. Önümüzdeki dönemde de ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay da dahil olmak üzere yargı kurumlarının çalışma usullerinde reformlar yapacağız.
"SOSYAL MEDYA MAHKEMELERİNİ BÜYÜK BİR TEHLİKE OLARAK GÖRÜYORUZ"
Öte yandan sosyal medyaya taşınan adalet hukuka güveni zedeler. Günümüzde sayıları giderek artan sosyal medya mahkemelerini toplumun birliği, dirliği, huzuru, iç barışı açısından büyük tehdit ve tehlike olarak görüyoruz.
YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI
Milletimiz yeni bir anayasayı hak ediyor. İstiklal ve istikbali için ağır bedeller ödemiş milletimizin yeni bir anayasayı, anasının ak sütü gibi hak ettiğine inanıyoruz. Bu açıdan hedefimiz sivil bir anayasa yapmaktır. Siz yargı mensuplarının da bu konuda desteğini bekliyoruz. Meclis'in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız."