?>

GAÜN'de 'Çocuk İstismarı ve Önleyici Tedbirler' paneli

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Hassas bir konu üzerinde, ayarı kaçırmadan, farkındalık oluşturarak ama çözüm odaklı bir toplantının öncülüğünü yapıyoruz” dedi.

Eğitim - 7 yıl önce

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi ile Kadın Demokrasi Derneği (KADEM) işbirliğinde GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen “Çocuk İstismarı ve Önleyici Tedbirler” panel ve çalıştayı açılış töreni gerçekleşti.Törenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Hassas bir konu üzerinde, ayarı kaçırmadan, farkındalık oluşturarak ama çözüm odaklı bir toplantının öncülüğünü yapıyoruz” dedi.

“Bir taraftan büyüteç tutarak saf zihinleri yanlışa sevk etmek istemiyoruz. Diğer taraftan da olayı görmemezlikten gelerek olayın üzerini de örtmek istemiyoruz” diyen Prof. Dr. Gür, toplumsal olarak en önemli sorumluluğumuzun iyi bir toplum inşa etmek olduğunu belirterek, toplumun ana merkezinin aile olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Gür konuşmasında şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda genetik kodlamalardan kaynaklı bazı hastalıkları kenarda tutarsak çocukluk yaşta yaşanmış olanlar gelecekte kişinin psikolojini, toplumsal uyumunu ve aynı zamanda da psikopati derecesini belirleyebiliyor. Hekim olarak uğraşı alanlarımdan en önemlisi ağrı. Fibromiyalji olarak bilinen kas romatizması dediğimiz bir hastalık var ve toplumda özellikle stres kökenli çok yaygın bulunuyor. Hemen hemen birçok kadın bireyimiz bu hastalıktan mustarip. İlginç olan şu ki; özellikle çocuk yaşta geçirilmiş olan psikolojik ve fiziksel travmalarmaalesef bu hastalığın tetikleyici rolünü üstleniyor. Çocukluk dönemi yıllar geçmiş ama beyin, hafıza hala onu unutmuyor ve en küçük bir korku fenomeni sürekli o ağrılı uyaranı tetikliyor.”

AVRUPA’YA GÖRE YÜKSEK ORANDA

Toplumumuzda, toplumsal veriler açısından özellikle çocuk istismarı Avrupa’ya göre yüksek oranda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Gür, “Avrupa’da, Amerika’da verilen değerlerde çocuk ihmali, çocuk istismarı tamamen ayrıştırılıyor. Bizim toplumumuzda ise bütün veriler aynı kategoriye dahil edilerek ayrımsama yapılmadan büyük oranlar çıkıyor. Dünya verilerinde yüzde 1 ile 10 arasında görülen bir veri analizinde Türkiye’de yüzde 10 ile 50 arasında görülüyor diyorsak burada bir sorun var. O yüzden bizlerin başta olmak üzere yaptığımız araştırmalarda neyi kıstas aldığımızı çok iyi korumamız lazım. Yoksa ortaya koyduğumuz veriler maalesef uluslararası alanda kendi evimizde yanlış algı oluşturmamıza sebep olur” şeklinde konuştu.

ÇOCUK İSTİSMARINDA KONUSUNDA MUTLAK MUTABAKATTAYIZ

İngiltere’de kaldığımda; düşünün gözünüzün önünde bir çocuk düşecek ona dokunamıyorsunuz. Dokunursanız suç işliyorsunuz. Aile eğer şikayetçi olsa veya çocuk hafif bir ses yükseltse anında tedbir alınıyor. Bu da yanlış, aşırı derecede çocuğu toplumdan izole etmek de yanlış. Diğer taraftan şunu da biliyoruz ki; istismar yabancılar tarafından yapılıyor bu da yanlış, en yakınları tarafından yapılıyor. Korunaklı zannettiğimiz, çocukları emanet ettiğimiz alanlarda yapılıyor. Kuş uçmaz kervan göçmez harabelerde değil, insanların bilinçli tanıdığı, korunduğu ve çocukların başlangıçta güvendiği alanlarda oluyor. Buna da çok dikkat edeceğiz. Beni sevindiren bir şey var; Türkiye’de Özellikle her şeyde çatışan her şeyi farklı yorumlama becerisini gösteren bir siyasal parti algılayışımız var ama güzel olan şu ki çocuk istismarı, ailenin korunması konusunda bütün siyasal partilerimiz bütün farklılıklarını bir kenara atarak bu konuda mutlak mutabakata varmışlardır. Keşke bu mutlak mutabakat bir çok şeyde aynı cereyan etse. Mecliste çıkarılan kanunlar Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha yüksek düzeyde cezalar getiriyor ama bilesiniz ki cezalar hiçbir zaman caydırıcı olmuyor. Bunun temelinde ailenin yapısı çok önemli. Ailedeki manevi değerlerimizi, milli yapımızı yok ettiğimizde ileriye dönük artık o aileyi koruyacak, çocuğu savunacak ne bir kanun ne de bir ceza asla yeterli olmuyor. O yüzden bugün bu toplantıyı çok önemsiyorum” diye konuştu.

ÇALIŞTAY VERİLERİ GENEL MERKEZDE, ZİRVEYLE TAMAMLANACAK

KADEM Gaziantep Temsilcisi Sabiha Doğan, çalıştayın önemine dikkat çektiği açılış konuşmasında, “KADEM Genel Merkezimizin her bölgede bir şehri görevlendirerek lokal sebepleri, sonuçları, tedbirlere ilişkin verileri almak, bir veri tabanı oluşturmak için böyle bir çalıştay düzenleme fikri ortaya çıktı. Biz de Gaziantep olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin nabzını tutma adına böyle bir çalıştay görevini üstlendik. 4-5 Mayısta, İstanbul KADEM Genel Merkezde Türkiye’nin her bölgesinde yapılan çalıştay verileri bir araya getirilerek ilgili bakanların katılımıyla birlikte çocuk istismarına yönelik tedbirler ve yasal düzenlemelerle ilgili daha sağlıklı sonuca varabilmek için çalıştay yapılacak. Genel Merkezde yapılacak olan zirveyle tamamlanacak ve veriler devlet yetkilileriyle Adalet Bakanlığıyla, Aile Bakanlığıyla paylaşılacak. Kanayan yara olan çocuk istismarı meselesinin çözümüne yönelik teşebbüslerde bulunulacak.”

Açılış konuşmaları sonrasında; Hacettepe Üniversitesi Çocuk Psikiyatristi Emk. Öğr. Üyesi, Çocuk İstismarına ve İhmaline Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahar Göklertarafından ''Çocuk İstismarının Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri ve Önleme'' Konferansı verildi.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te korkunç cinayet! 35 yerinden bıçaklandı

2018-04-17 21:11 - Asayiş

Seyyid Yusuf Nurani Bozgeyikli törenle anıldı

2018-04-15 14:19 - Yerel

Suriye'ye yeni saldırı iddiası

2018-04-17 06:30 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri ile görüştü

2018-04-16 20:32 - Dünya

ABD’li rahip için karar verildi

2018-04-16 22:37 - Gündem

Merveşehir'e Nikah Salonu

2018-04-17 07:06 - Yerel

İsmail Değirmenci'nin son anları kamerada

2018-04-16 07:48 - Asayiş

Nakıboğlu'nun yeğeni Eda Akınal'a hapis şoku!

2018-04-12 17:00 - Asayiş

Gaziantep'te 9 metrelik direkten düşen elektrikçi öldü

2018-04-19 14:00 - Asayiş

Şahinbey'de sürpriz konuk

2018-04-12 23:22 - Yerel

İlgili Haberler

Türk Eğitim Sen'in anketine göre öğretmenler ay sonunu getiremiyor

01:09 - Eğitim

Rektör Dağlı: Öğretmen, eğitimin en temel bileşenidir

01:39 - Eğitim

Soğukta ders: Okulun kaloriferleri yanmadığı için öğrenciler ve öğretmenler hasta oldu

17:38 - Eğitim

Hürriyetçi Eğitim Sen: 'Eğitim çalışanlarının yüzde 81,1’i ay sonunu getiremiyor'

09:08 - Eğitim

GİBTÜ İslam Âlimlerini ağırlayacak

01:36 - Eğitim

Günün Manşetleri

27. Ankara Tiyatro Festivali’nde ‘onur ödülü’ usta oyuncu Altan Erkekli’nin: ‘Yaşasın sanat!’

05:09 - Gündem

Harcamalarda meyve ve sebze yüzde 30.4 payla süt ürünlerini tahtından etti: Gıdada tufan yaşanacak

04:08 - Ekonomi

Deniz Yücel: 'Milli güvenlik sorunu olan Yusuf Tekin şimdi de kreşleri kapatmak istiyor'

02:08 - Siyaset

'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!

01:38 - Gündem

Borussia Mönchengladbach kendi evinde rahat kazandı!

00:39 - Gündem