Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanıp, konuşmacılığını GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Yunus Emre Tansü'nün yaptığı, ''İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'' konulu konferans GAÜN Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleşti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, “Tarihi şanla şerefle dolu, Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı’nı yüz binlerce şehit ve gazi vererek başarıyla noktalamıştır. Bu haklı gururu ise kâinat var oldukça unutulmayacak dillere destan bir marş ile taçlandırmıştır” dedi.
Prof. Dr. Bedir, “Şanlı bayrağımızın ve kahraman Türk milletinin simgesi olacak milli bir marş yazılması için milli eğitim bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana 500 Lira para ödülü verileceği açıklanmıştır. 23 Nisan 1920’de açılmış olan Büyük Millet Meclisimize Burdur Milletvekili olarak seçilmiş olan Mehmet Akif Ersoy yapılacak yarışmaya 500 Liralık ödül konulduğu için ‘Milli Marş para ile yazılmaz’ diyerek başvuru yapmamıştır. Fakat yarışmaya katılan şiirlerin hiçbiri milli marş olarak seçilmeye layık bulunmayınca, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey yakın arkadaşı Mehmet Akif’e gelerek bu marşı kendisinin yazmasını rica etmiştir. Konulan ödülü almamak ve ödülün kahraman Türk ordusuna verilmesi şartı ile yarışmaya katılmış ve Akif’in yazmış olduğu şiir İstiklal Marşımız olarak 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiştir. MEB bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöven tarafından büyük millet meclisinde okunmuş ve bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecanla ayakta dinlenmiştir” diye konuştu.
“Bu gün 12 Mart 2018, İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yılını kutluyoruz” diyen Prof. Dr. Bedir, “Türk ulusunun yetiştirdiği, örnek alınacak vatanperver, halkının tescillediği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı bir politikacı, bir gönül insanı. Hayata veda edeceği anda hocam kalk bir istiklal marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar diye haykıran talebesine ‘Allah bir daha bu millete istiklal marşları yazdırmasın’ diyecek kadar inançlı ve kutlu bir vatanperverdir” diyerek, bugün bu vesileyle kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Bedir, şu an Afrin başta olmak üzere, ülke için de ve ülke dışında bu ülkenin birliğine bütünlüğüne ve bağımsızlığına kast eden terör unsurlarına karşı ülkemizin bekası için mücadele veren ve Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bir daha bu millete istiklal marşları yazdırmasın” sözüne yere düşürmeyen ordumuza yüce Allah’tan muaffakiyetler dileyerek, bu uğurda şehit olan evlatlarımızın mekanı cennet olsun, gazilerimize acil şifalar dilerim diye konuştu.
İstiklal Marşı’nın milli marşımız olmasının yanı sıra bizim için her şeyden önemli bir değer olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü: “Son yaşadığımız olaylar, iç ve dış düşmanların faaliyetleri, yaşadığımız 15 Temmuz FETÖ hain darbe badiresi, dışarıdaki terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik faaliyetleri ve Türkiye’nin bunu önlemek için yaptığı başta Zeytin Dalı operasyonu olmak üzere yapılan bu çalışmalar aslında İstiklal Marşının içinde bize bir mesaj olarak verilmiş” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Tansü, Mehmet Akif Ersoy’un Tacettin Dergahında yazdığı İstiklal Marşında bize yaşadığımız ve yaşayacağımız bütün olayları kısaca özetlediğini belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “İstiklal Marşı, sadece milletimizi temsil eden, bayrağımızla beraber en kutsal simge değil aynı anda içine de Türkiye’nin yaşadığı ve yaşayabileceği tüm durumları açıkladığı için çok önemli. Şehitlik kavramının kutsallığı, vatan için şehit olmanın önemi, kahraman ordumuza olan güvenimiz, Türkiye’nin sınırlarına iç ve dış düşmanların yarattığı tehdit hepsi aslında İstiklal Marşı’nın içinde var. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı Safahat’a koymuyor, Türk Milletine hediye ediyor. Bizim yaşadığımız ya da yaşayacağımız sıkıntı ve güzellikleri de İstiklal Marşında özetliyor.”