İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, gazeteci Tolga Şardan hakkında "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı nedeniyle resen soruşturma başlatıldı. Şardan, "Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçu kapsamında gözaltına alındı.
Ankara Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği'nce Ankara Adliyesi'nde SEGBİS aracılığıyla savcılık ifadesi alınan Şardan, tutuklama talebiyle sulh ceza mahkemesine sevk edildi. Şardan, hakimlik sorgusunun ardından tutuklandı.
“GAZETECİLİK YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Tutuklanan Tolga Şardan adliyeden Cezaevine götürülürken, “Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” diye seslendi.
Tutuklanan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan adliyeden çıkışında konuştu alkışlarla uğurlandı: "Biz gazeteciyiz. Sonuç itibarıyla gazetecilik yapıyoruz. O kadar..."https://t.co/G1aiEbR3Dd #TolgaSardan @emrkongar pic.twitter.com/V31jrkxR6M — Gazikent27 (@Herdaim_Haber) November 1, 2023
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tolga Şardan hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan ve yargıdaki yolsuzluk iddiaları konusunda tespitler içeren MİT raporuna ilişkin yazısı nedeniyle soruşturma başlattı.
Şardan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. T24’te yer alan habere göre polis ekipleri Şardan’ın evinde arama yaptı. Ankara Adliyesi’nde Sulh Ceza Hakimliği’nce Şardan’ın ifadesi alındı. Şardan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şardan, hakimlik sorgusunun ardından tutuklandı.
‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?’ başlıklı yazısı nedeniyle tutuklanan Gazeteci Tolga Şardan cezaevine giderken arkadaşlarının desteği ve para vermesi üzerine duygulanarak gözyaşlarını tutamadı!https://t.co/G1aiEbR3Dd#TolgaSardan @emrkongar pic.twitter.com/NG2A9H3fVh — Gazikent27 (@Herdaim_Haber) November 2, 2023
GÖZYAŞLARINI TUTUMADI!
Tutuklanan Gazeteci Tolga Şardan cezaevine giderken arkadaşlarının desteği ve para vermesi üzerine duygulanarak gözyaşlarını tutamadı!BASIN ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ
Şardan’ın gözaltına alınmasına basın örgütleri tepki gösterdi.
DİSK Basın İş “Gazeteci Tolga Şardan T24’teki yazı ve haberleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Şardan suçlu değil gazetecidir; gazetecilik suç değildir. Meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Gazeteciler Cemiyeti ise “Üyemiz Tolga Şardan bugünkü yazısı nedeniyle gözaltına alındı, evinde arama yapılıyor. İfadeye çağrılsa kendi gidecek, adresi belli bir gazetecinin gözaltına alınmasını şiddetle kınıyoruz!Bu apaçık yıldırma ve sansürdür! @t24comtr #GazetecilikSuçDeğildir” tepkisini gösterdi.
KILIÇDAROĞLU: BU KARARDAN DERHAL DÖNÜLMELİ
Gözaltıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise X şöyle tepki gösterdi: “Yargıyı arka bahçesi haline getiren, onuruyla mesleğini yapan hakim-savcıları kızağa çeken Saray, gazetecilerin peşine düşmüş. MİT raporunun gereğini yapacağına, çürümüşlüğü gözler önüne seren Gazeteci Tolga Şardan gözaltına alınıyor. Bu karardan derhal dönülmelidir.”
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, soruşturmayla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:"31/10/2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?' başlıklı yazı içeriğinde 5237 sayılı TCK'nun 217/A maddesinde düzenlenen 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu değerlendirilmekle şüpheli Tolga ŞARDAN hakkında CMK.nun 160. Maddesi gereğince re'sen soruşturma başlatılmış olup, yapılan soruşturma kapsamında şüpheli gözaltına alınmıştır."
TCK Madde217/A
Şardan'ın gözaltına alınmasına gerekçe olarak gösterilen TCK'nın 217/A maddesi şöyle:
"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."
"HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim 2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazı içeriğinde TCK'nin 217/A maddesinde düzenlenen "Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu gerekçesiyle resen soruşturma başlattı.
EVİNDE ARAMA YAPILDI
Soruşturma kapsamında Şardan'ın gözaltına alındığı bildirildi. Polis ekiplerinin Şardan'ın evinde arama yaptığı da öğrenildi.
Fotoğraf: Alican Uludağ
YAZININ İÇERİĞİ
Tolga Şardan'ın yazısında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yargı dünyasıyla ilgili hazırladığı bir raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu, Erdoğan'ın rapordaki bir isme çok şaşırdığı iddia ediliyordu.
Şardan söz konusu raporda iki önemli bölümün bulunduğunu, bunlardan ilkinin son 5-6 yıldır büyük kentlerdeki adliyelerdeki skandal kararlar, işlemler ve uygulamalar hakkında olduğunu söylemişti.
"Dosyaların içeriği, dosyalar üzerinde karar veren yargı mensupları ve dosyaları takip edip sonuçlanmasını sağlayan dosya takipçilerinden oluşan bağlantılar tespit edildi. Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi. Hatta söz konusu isimlere raporda yer verildiği kaynaklarca ifade ediliyor" bilgisini veren gazeteci, şunları kaydetmişti:
'ERDOĞAN, MİT YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ'
"Raporun verilmesinin ardından Erdoğan'ın bazı MİT üst düzey yöneticileriyle bire bir görüşerek kendilerinden daha detaylı bilgi aldığı ifade ediliyor. Erdoğan'la görüşen MİT üst yöneticileri arasında Başkan İbrahim Kalın'ın dışında özellikle 'bölge başkanı' konumunda isimlerin bulunduğunu söyleyebilirim.
Hatta Erdoğan'ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul'da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında 'hayal kırıklığı' yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor.
Ülkedeki yargı sistemi sağlanması için adliyeler ve Emniyet'te adımların atılması gerektiği Erdoğan'a aktarılan diğer bilgilerden. (...)"
İşte o yazı:
MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?"
Tolga Şardan kimdir?
Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı.
Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu.
Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu.
Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı.
2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.