Gaziantep Üniversitesi rektörünün bir türlü atanmamasına tepki gösteren CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, “Yeni rektör atamasının henüz gerçekleşmemesi, sorunların her geçen gün büyümesine neden olmaktadır. Liyakatsiz bir atama yine çözüm olmayacaktır.” dedi.
Tarihin en yüksek başvurusuna sahne olan Gaziantep Üniversitesi’nin rektör ataması aylardır gerçekleşmiyor. Rektörlük için YÖK’ten yapılan mülakat sonrasında belirlenen 10 isim Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Erdoğan, atamayı sürekli ertelerken, üniversiteyi günden güne geri götüren Arif Özaydın’ın elli gündür uzatmaları oynamasına CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen tepki gösterdi.
Öztürkmen’in açıklamasından öne çıkanlar:
‘LİYAKATSİ REKTÖRÜ 4 YILDIR ÇEKİYORUZ’
“Gaziantep Üniversitesi'nde rektör krizi bir türlü çözülmüyor.
Gaziantep Üniversitesi de tıpkı Gaziantep gibi sahipsiz.
Elli gündür rektör ataması yapılmadı.
Liyakatsiz bir rektörü dört yıldır çekiyoruz. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, üniversiteyi geriye götürmüştür. Türkiye'deki üniversitelerin akademik performansını değerlendiren URAP 2024-2025 verilerine göre, Gaziantep Üniversitesi geçen yıla göre üç sıra daha gerileyerek Türkiye sıralamasında 44. sırada yer aldı.
Uluslararası bilimsel sıralamalarda 850’lerde olan üniversitemiz, önceki rektör Ali Gür döneminde 1500’lü sıralara düşmüştü. Arif Özaydın döneminde de düşüş devam etti.
Gaziantep Üniversitesi, akademik başarıları ile değil, torpil ve kadrolaşma iddiaları ile gündeme geliyor.
ERDOĞAN NEYİ BEKLİYOR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite rektörü ataması için neyi beklemektedir?
100’ün üzerinde rektör adayı ile Gaziantep Üniversitesi tarihin en yüksek başvurusuna sahne olmuştur. Ağustos ayınca başlayan rektör ataması süreci, sürekli ertelenmekte.
YÖK’ün Erdoğan’a sunduğu adaylar, neden kabul görmüyor?
Yoksa rektör ataması, 50 bin öğrenci ve kentin beklentilerinin aksine siyaset, cemaat denkleminde mi gerçekleşecek?
Üniversitede rektörlük yarışında üniversite dışında tarafın çok olduğu görülmektedir. Siyasiler dışında cemaat ve tarikatların süreçte çok aktif oldukları aşikar görünmektedir. AKP milletvekillerinin YÖK başkanını ziyaret etmesi ve bu ziyarette rektör atama sürecine müdahil olmaları bunun açık göstergesidir.
Yeni rektör atamasının henüz gerçekleşmemesi, sorunların her geçen gün büyümesine neden olmaktadır. Liyakatsiz bir atama yine çözüm olmayacaktır.
Cumhurbaşkanlığı sistemi adı altında üniversite rektörlerinin tek adamın bir imzası ile atanması, liyakatsizliğin temelini oluşturmaktadır.
Beklentimiz, Gaziantep’i tanıyan, akademik kadronun sevdiği, siyaset veya tarikat güdümünde olmayan, bilimsel araştırmalara önem verip eğitim kalitesini artırmayı hedefleyen liyakati bir atamanın yapılmasıdır.