CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te şiddetli yağan dolu nedeniyle zarar gören bölgelerin afet kapsamına alınarak, ekili-dikili arazileri olan ve dolu yağışından zarar gören çiftçilerin sorunlarını ve çözüm önerilerine Meclis’e taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kaplan, dolu afeti nedeniyle zarar gören çiftçilerin hasarlarının biran önce belirlenip, çiftçilerin zararlarının ivedilikle giderilmesi gerektiğini vurguladı.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARI EN AZ BİR YIL SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENSİN!”
Milletvekili Kaplan, TBMM’ye Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, dolu afetinden zarar gören çiftçilerin borçları bulunduğunu ve en az bir yıl süreyle bu borçların ertelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kaplan, “Seçim bölgem Gaziantep’in Nizip, Karkamış, Oğuzeli ve Yavuzeli İlçeleri başta olmak üzere şiddetli dolu yağışı nedeniyle ekili-dikili birçok tarım arazisi ve ağaçlar zarar görmüştür. Dolu nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası’na ve özel bankalara borçları bulunmaktadır. Ekonomik kriz, pandemi ve dolu nedeniyle çiftçilerimizin oldukça zor günler geçirdiği bu dönemde, en az bir yıl süreyle çiftçilerimizin banka ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçları faizsiz ertelenmelidir. TARSİM primlerinin yüksek olması nedeniyle ürünlerini sigortalatamamış çiftçilerimizin zararları da bu dönemde sigorta kapsamına alınmalıdır. Çiftçilerimizin sigorta, elektrik ve su borçları da en az bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca dolu nedeniyle zarar gören bölgeler afet bölgesi ilan edilip; çiftçilerimizin zararları ivedilikle giderilmelidir” diye ifade etti.
BAKAN’A SORULAR:
Dolu afeti nedeniyle zarar göre ilçelerimiz ve köylerimizle ilgili zarar tespit çalışması yapılmış mıdır?
Zarar tespit çalışması yapıldıysa, dolu afetinden etkilenen toplam kaç dekar arazide zarar tespit edilmiştir?
Gaziantep’te, ilçeler ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle dolu afetinden zarar gören çiftçi sayısı ve köy sayısı kaçtır?
Dolu nedeniyle zarara uğrayan çiftçilerimizin TARSİM kayıtlılık oranı nedir?
Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla su, elektrik ve sigorta gibi borçlarının faizsiz ertelenmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?
Doludan etkilenen ekili-dikili alanları olan çiftçilerimize nakit yardımı yapılması düşünülmekte midir?
Bakanlığınızın, çiftçilerimizin kredi borçlarının yapılandırılması için yaptığınız bir çalışma var mıdır?
TARSİM primlerinin yüksek olması nedeniyle ürünlerini sigortalamamış çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için yaptığınız bir çalışma var mıdır?
Zarar gören bölgeler afet kapsamına alınacak mıdır?
Çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılacak çalışmalar nelerdir?
Editör: Turgut Bozgeyik
!#**h21548**#!