Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, devir protokolü ve yargı kararlarına rağmen Gaziantepspor tesislerini ihaleyle sattı. Satışın iptali için üçüncü kez yargı süreci başlayacak.
Gaziantepspor tesislerinin olduğu arazi 2001'de Hazine tarafından spor alanı olarak kullanılması koşuluyla Antep Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Kulüp 2020'de mali kriz nedeniyle kapanınca belediye, protokole aykırı olarak 58 bin 340 metrekarelik tesisleri konut ve ticaret alanına çevirdi.
Açılan ilk iptal davasında mahkeme, bilirkişi raporlarına dayanarak tesislerin spor alanı olarak kalmasına karar verdi ve imar planını iptal etti. Belediye yeniden imar değişikliği yapınca ikinci kez iptal davası açıldı.
İKİ HAFTA ARAYLA İKİNCİ KEZ İHALE
Dava sürerken 15 bin 570 metrekarelik iki parsel satışa çıkarıldı. 10 Ağustos’ta yapılan ilk ihaleye dört firma katıldı ancak 15 bin 570 metrekarelik alan için yeterli teklif verilmediği için satış yapılamadı.
Bugün ise yeniden ihale yapıldı. Bu kez açık artırma usulüyle yapılan ihalede 5 bin 462 metrekarelik parseli 101 milyon 500 bin TL bedelle Öykü Enerji Limited Şirketi satın aldı. 6 bin 108 metrekarelik parseli ise 112 milyon 500 bin TL bedelle Yusuf Sevinç İnşaat Şirketi aldı. Satışı yapılan her iki parselin tamamı yeni imar planında konut alanı olarak geçiyor.
'BELEDİYEYE SPOR ALANI OLMASI KOŞULUYLA DEVREDİLDİ'
Artı Gerçek'e konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi CHP'li Yılmaz Kireç, tesis alanın 2001 yılında Hazine tarafından spor alanı olarak kullanılması şartıyla belediyeye verildiğini vurguladı. Kireç, “Gaziantepspor tesisleri 58 bin 340 metrekarelik alana sahip. Burası 2001 yılında Hazine tarafından spor alanı olmak üzere hazine tarafından belediyeye devredilmiş. İki taraf arasında yapılan protokol gereği devir amacına aykırı olarak üçüncü kişilere satılması halinde Hazine'nin geri alma hakkı var. Bu sözleşmenin altında da dönemin Antep Büyükşehir Belediye Başkanı ve defterdarının imzası var. Buna rağmen iki defa yargıya gidildi. İlkinde olumlu cevap geldi ve spor tesisi olarak kalması lazım denildi. Bunun üzerine belediye imar planını değiştirdi. Tekrar yargıya gittik ve bu ikinci yargı kararının bu hafta içinde çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.
‘BURAYI ALAN MÜTEAHHİT BÜYÜK ZARAR GÖRÜR'
Antep Büyükşehir Belediyesi'nin yargı kararlarına rağmen tesisleri satışa çıkardığını vurgulayan Kireç, şöyle devam etti:
"Temmuz ayı içinde yeniden plan değişti ve tesis ihaleye çıkarıldı. İstenilen rakamlar teklif edilmeği satış yapılmadı. Bugün yapılan ihalede de satış gerçekleşmiş oldu. Ancak biz üçüncü kez yargıya taşıyacağız. Büyükşehir Belediyesi burada yargı kararını tanımıyor. Yargı burayı büyük bir ihtimalle tekrar iptal eder. Burayı alacak olan müteahhit arkadaşlara buranın spor alanı olduğunu söylüyoruz. Sonuçta karar kendilerinin ama büyük zarar görecekler. Çünkü ortada yargının iptal kararları var."
‘BELEDİYE SATIŞI OLDU BİTTİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR'
Avukat EmirhanÇıtak da yargıya kararlarına rağmen belediyenin Gaziantepspor tesisleri imara açmaya çalıştığını belirtti. Çıtak, "Yargı daha önce buranın imara açılmamasına ve spor alanı olarak kalmasına karar vermiş. İptal davalarına rağmen belediye tesislerin satışını oldu bittiye getirmeye çalışıyor. Konu yeniden yargıya taşınacak. Burayı alan kişiler büyük mağduriyet yaşayabilir. Çünkü imara açılmaması ve spor alanı olarak kalması gerektiği yönündeki yargı kararı var" dedi.