?>

Günümüzün gizli hastalığı dijital demans: Gelişen teknoloji odaklanma süremizi etkiliyor

Teknolojinin hızla gelişmesi hayatı kolaylaştırsa da aşırı dijital kullanım, unutkanlık ve dikkat dağınıklığını tetikliyor. Uzmanlar, gençler arasında artan dijital demans riskine karşı uyarıyor! Bellek sorunları artıyor, sosyal izolasyondan kaçının, ekran süresini azalt?

Sağlık - 2 ay önce

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital araçlar, hayatın her anında bizlere eşlik ediyor. Elektronik cihazlar hayatımızı pek çok açıdan daha kolay hale getirse de dijital teknolojinin aşırı kullanımının yararlarının yanında zararları da var. Gençler üzerinde yapılan araştırmalar, dijital araçları sık kullanan kişilerin dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, zihin karışıklığı ve konsantrasyon eksikliği yaşadığını belirtti. Uzmanlar, dijital demans olarak adlandırılan geçici unutkanlık halinin gelecek yıllarda tehlikeli bir sağlık sorunu haline gelmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Cumhuriyet dijital demanstan korunmak için alınabilecek önlemleri uzman nörolog Doç. Dr. Tamer Yazar’a sordu. Yazar, “Dijital teknoloji bakıldığında bilgi edinmek için bir araçtır. Ancak biz günümüzde dijital teknolojiyi hayatımızın her yerinde kullanır hale geldik. Sosyal ilişkilerimiz de artık dijital alanda. Birbirinin yüzünü görmeden yıllarca sosyal medyadan arkadaşlık kuran insanlar var. Yüz yüze insanlarla kurduğunuz etkileşimler hafızamızda önemli bir yer ediniyor. Gençler özellikle sosyal izolasyondan uzak durmalı” dedi.    

YENİ HOBİLER EDİNİN

Genç yaşlarda unutkanlığın temelinde konsantrasyon ve odaklanma problemlerinin olduğunu söyleyen Yazar “Demans 65 yaş üzerinde bireylere görülen bir rahatsızlık. Ancak biz son zamanlarda genç hastalarımızdan da unutkanlık şikayetleri alıyoruz. Bu durumu tabii ki bildiğimiz demanstan ayırmamız gerekiyor. Eskiden pek çok bilgiyi hafımıza kaydederken günümüzde her işimizi teknolojik aletler üzerinden yapıyoruz. Bir adres bulmamız gerektiğinde ya da bir numarayı kaydetmemiz gerektiğinde elimiz hemen telefonlara gidiyor. Günümüzde yakınlarının telefon numarasını ezbere bilen çok az kişi vardır. Tüm bunlar da daha çok dikkat dağınıklığı diyebileceğimiz sorunlara ve bellek bozukluklarına sebep oluyor” diye konuştu.

Teknolojinin fiziksel zararlarının yanında kişilerin sosyalleşme şekillerini de değiştirdiğini belirten Yazar “Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık şikayeti ile gelen hastalarımıza daha çok kitap okumalarını, temiz havada yürüyüş yapmalarını, yeni bir dil öğrenmelerini tavsiye ediyoruz. Beynin sol tarafında bulunan hafıza bölgesini çalıştıracak aktiviteleri daha sık yapmalarını ve ekran sürelerini en aza indirmelerini öneriyoruz. Sosyal ortamlarda daha sık bulunmak ve yeni hobiler edinmek de önemli. Beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

GELİŞEN TEKNOLOJİ SORUNU BÜYÜTEBİLİR  

Yazar, teknolojik aletlerle uzun vakit geçiren kişilerin, diğer insanlara göre daha çok odaklanma problemi yaşadığının altını çizerek “Gelecekte sanal teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu sorun daha çok büyüyecek. Konu hakkında yapılmış çok araştırma var. Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte elektromanyetik alanın da hafıza üzerinde birtakım olumsuz etkilerinin olduğu söyleniyor. İlerleyen dönemlerde daha somut nedenler üzerinde konuşmamız gerekebilir. Çünkü şu anda yapılan araştırmalarda dijital teknolojileri sık kullanan insanların belirli beyin alanlarındaki fonksiyonlarda yavaşlama görüldü. Bu kişilere yapılan EMAR (MR) ve elektroensefalografi (EEG) gibi farklı incelemelerde beynin konsantrasyon, dikkat ve bellek gibi bölümlerinin daha az etkin çalıştığı gözlendi” dedi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Maydonoz Döner'e kayyum atandı!

2025-02-21 16:08 - Gündem

“Harem-Selamlık” gezi

2025-02-21 12:09 - Gündem

Altay Kar Fırtınası giriş yaptı: İşte İstanbul'da anbean yaşananlar...

2025-02-21 02:08 - Gündem

Survivor'da kim elendi? Survivor'da 21 Şubat'ta elenen isim...

2025-02-21 02:09 - Magazin

İstanbul'da trafiğinde 'kar tatili' etkisi: Yoğunluk yüzde 20'ye düştü

2025-02-21 10:09 - Gündem

Son dakika deprem... Marmara Denizi'nde deprem! Çevre illerden de hissedildi...

2025-02-27 01:39 - Gündem

MHP'den Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında yeni açıklama

2025-02-27 18:10 - Gündem

Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Başkomutan olarak sana sesleniyorum; ayaklarını denk al!

2025-02-26 19:48 - Siyaset

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu'ndan Abdullah Öcalan'ın çağrısına sert tepki

2025-02-27 20:38 - Siyaset

CHP'den Erdoğan'a yanıt: Biz, önünde titreyen atanmış bakanlara benzemeyiz

2025-02-26 19:52 - Siyaset

İlgili Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

00:09 - Sağlık

Uzman uyardı: 'Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı'

00:09 - Sağlık

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

00:00 - Sağlık

Dyt. Nur Seda Güler Berk: Zayıflatırken iyileştirmek esastır

00:57 - Sağlık

10 yıldır goğüs ağrısı yapan kıkırdak tümöründen kurtuldu

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Proace ailesi büyüyor

05:38 - Gündem

Samsun’da müzik ziyafeti

05:08 - Gündem

Nasuh Mahruki, depreme hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu söyledi: 'Geç değil yeter ki başlaya

04:39 - Gündem

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

04:08 - Ekonomi

Türk mitolojisinden esinlenilerek geliştirilen dijital oyun

03:38 - Gündem