?>

Halide Edip Adıvar dönüştüğü bez bebeklerle de kız çocuklarına ilham oluyor

Anadolu'da yetişen başarıları kadınların hikayesinin işlendiği Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesine dahil edilen Kurtuluş Savaşı'nın Halide Onbaşısı, Türk edebiyatının ilk savaş romancısı Halide Edip Adıvar'ın, geride bıraktığı fikri mirası gelecek nesillere elinde ?

Kültür & Sanat - 1 ay önce

Milli Mücadeleyi romanlarında konu alan, Türk edebiyatının önemli kalemlerinden yazar Halide Edip Adıvar, sosyal girişimci Renan Tan Tavukçuoğlu'nun hayata geçirdiği "Puduhepa ve Kız Kardeşleri" projesinde kız çocuklarına ilham olmak üzere bez bebeklere işleniyor.

Kurtuluş Savaşı'nın "Halide Onbaşısı", Türk edebiyatının "ilk savaş romancısı", Anadolu Ajansının kurucularından Halide Edip Adıvar'ın geride bıraktığı fikri mirası, gelecek nesillere Anadolu'ya özgü bez bebekler aracılığıyla ulaştırılıyor.

Yaklaşık 7 yıl önce sosyal girişimci Renan Tan Tavukçuoğlu, Anadolu'da yaşamış, sanat, siyaset, bilim, edebiyat ve müzik gibi alanlarda uluslararası başarılara imza atan kadınların, kız çocuklarına ilham olması için "Puduhepa ve Kız Kardeşleri" projesini hayata geçirdi.

Tarihin ilk barış antlaşması Kadeş'te imzası olan Hitit Kraliçesi Puduhepa'yı tasvir eden bez bebekle serüvenine başlayan projeye, 7 yıl içinde ismindeki "kız kardeşleri" ifadesinden hareketle 4 kadının daha hikayesi eklendi.

Puduhepa'dan sonra sırayla NASA'da çalışan ilk Türk kadın astrofizikçi ve Apollo Başarı Ödüllü Dilhan Ege Eryurt ile birçok ödülün sahibi, yazar ve yönetmen olarak edebiyat ve tiyatro dünyasına pek çok katkıda bulunan Gülriz Sururi proje kapsamında "bez bebek"lere dönüştü.

Devamında "yorulmaz bir bitki toplayıcısı" olarak anılan, ömrünü adadığı botanik araştırmalarıyla bilim dünyasına ve Türkiye florasına binlerce çeşit bitki örneği kazandıran Prof. Dr. Asuman Baytop da projede yer aldı.

ÇOCUK KİTABINDA DA ADIVAR'IN YAŞAM ÖYKÜSÜ ANLATILIYOR

Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında da Türk edebiyatının önemli kalemlerinden yazar ve siyasetçi Halide Edip Adıvar projeye dahil edildi.

Halide Edip Adıvar'ı tasvir eden bez bebeğin kıyafetinin tasarımını Fırat Neziroğlu yaptı. Bez bebek elinde, Adıvar'ın Türk edebiyatına kazandırdığı eserlerden hareketle bez bebeğin elinde bir örgü kitap yer alıyor. Bez bebeğinin yanı sıra hazırlanan çocuk kitabında da onun mücadelelerle geçen yaşam öyküsü, bir ulusa malolan başarısı anlatılıyor.

Kız çocuklarına ilham olan bez bebeklerin hazırlanmasında Türkiye'nin pek çok noktasındaki 100'e yakın kadının istihdamı da sağlanıyor. Satışlardan elde edilen gelirler de Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) aracılığıyla 155 kız öğrencinin eğitimine bağışlanıyor.

BEZ BEBEĞİ VE ÖRGÜ KİTABINI DEPREMZEDE KADINLAR YAPTI

Sosyal girişimci Renan Tan Tavukçuoğlu, yaptığı açıklamada, "Hep daha iyisine inanarak ne yapabiliriz" diye düşündüğünü, 7 yıl önce de bu amaçla çocuklara yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi.

Bir bez bebek projesi başlattığını aktaran Tavukçuoğlu, "Buradaki amaç bizim topraklarımızda yetişmiş güçlü kadınların hikayelerini yeniden günümüze getirerek yetişmekte olan çocuklarımıza güçlü ilhamlar verebilmek. Çünkü bu topraklar çok başarılı kadınlar görmüş, çok harika hikayeler gelmiş geçmiş buralardan. Bunlara sahip çıkmaya ihtiyacımız var." dedi.

Tavukçuoğlu, 5 bez bebeğin üretimlerinin pek çok aşamadan geçtiğine işaret ederek, Halide Edip Adıvar tasvirli bebeğin doldurulması ve elindeki kitabının örülmesinin Hatay'daki depremzede kadınlar tarafından yapıldığını, kıyafetleri ise Çanakkale'deki Nevruz köyü kadınlarının diktiğini anlattı.

Satılan bu bez bebeklerin sadece bir ürün ya da çocuk kitabı alınması anlamına gelmediğini dile getiren Tavukçuoğlu, "Bir kadın istihdamı ve başka bir kız çocuğunun eğitiminin de desteklenmesi anlamına geliyor. Bu arada eline geçen çocuk için de gerçekten büyük bir ilham kaynağı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tavukçuoğlu, "Puduhepa ve Kız Kardeşleri"nin bez bebeklerinin yanında, çocukların bu kadınların hikayelerini de öğrenebilmeleri için, kitaplarının da hazırlandığını belirterek, Puduhepa'nın kitabının bu sene bir özel okulun müfredatına girdiğini, İngilizce, Almanca, Fransızcaya çevrildiğini, Japonca tercümesine yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT'nin kurucusu Altman, kız kardeşinin taciz iddiasını reddetti

2025-01-09 07:08 - Dünya

Meta, o uygulamasını sonlandıracağını duyurdu

2025-01-07 23:39 - Teknoloji

Ali Koç'tan basın toplantısı kararı: 'Stadımızda yaşananlar hakkında...'

2025-01-07 00:08 - Spor

Survivor'da yeni takımlar belli oldu... İşte dengeleri değiştiren o takımlar!

2025-01-06 00:09 - Magazin

Özgür Özel’den ‘kırmızı kart’ eleştirilerine ilk yanıt: ‘Birileri hafife alıyor ama…’

2025-01-10 00:09 - Siyaset

250 yıllık süre doldu... Naci Görür'den iki kent için korkutan uyarı!

2025-01-11 17:38 - Gündem

İntihardan vazgeçip kurtulmaya çalışırken yanarak can verdi!

2025-01-08 00:09 - Asayiş

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine ve Türkiye'deki mahkemelere ara verildi

2025-01-10 12:37 - Gündem

Kerimcan Durmaz gözaltında: Soruşturma açılmasına sebep olan konser görüntüleri ortaya çıktı

2025-01-07 15:08 - Gündem

Erdoğan: Suriyeli kardeşlerimize 13 yıl boyunca nasıl samimi ev sahipliği yaptıysak...

2025-01-07 20:08 - Siyaset

İlgili Haberler

“Alice Harikalar Diyarında” Trabzonlu minikler için sahnelenecek

00:00 - Kültür & Sanat

Yorgos Lanthimos'un yeni projesi belli oldu...

00:09 - Kültür & Sanat

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'ndan 14 Şubat'ta Sezen Aksu şarkıları konseri...

00:09 - Kültür & Sanat

Yıkıntıların arasındaki festivalin belgeseli

00:00 - Kültür & Sanat

Vitrindeki Albümler (9 Şubat 2025)

00:00 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

‘Köşeye sıkıştırma hamlesi’

06:08 - Siyaset

Grafik tasarımcı Ataoğlu’nun eserleri, 30 Mart’a kadar görülebilir: Bu sergi ‘isimsiz’

05:39 - Gündem

Yardım çağrılarında kadınlardan sonra onların adı geçiyor: Çocukların çığlığı!

05:09 - Gündem

Zekiye Kırat Apartmanı Davası’nda yeni rapor

04:38 - Gündem

Galatasaray, KAP'a bildirdi: Eren Elmalı'nın maliyeti belli oldu!

04:08 - Gündem