?>

Herkes kesin gözüyle bakıyordu: Chery'nin fabrika açıklaması şok etti!

Çin menşeli otomotiv devi Chery'nin Türkiye'ye yatırım planı yılan hikâyesine döndü. Dün Erdoğan'ın teşekkür belgesi verdiği firma bugün beklenenin aksi yönde açıklamada bulundu. Kesin gözüyle bakılan yatırıma yönelik beklenmedik açıklama, İBB'ye yönelik operasyonla

Ekonomi - 3 hafta önce

Chery'nin Türkiye'ye yapacağı yatırımda karmaşa sürüyor. Dün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çinli şirket temsilcilerine teşekkür belgesi vermiş, Çin merkezli otomotiv şirketinin Samsun’da 1 milyar dolar yatırımla kuracağı otomobil fabrikasında 5 binden fazla kişiye istihdam imkanı sağlayacağı Anadolu Ajansı'nda paylaşılmıştı.

"2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı" sonrasında Erdoğan tarafından Türkiye’ye yatırım yapan şirketlere teşekkür belgesi verildi. Bu kapsamda Erdoğan, Samsun Yeni Organize Sanayi Bölgesi’nde 1200 dönüm üzerinde kurulacak ve yıllık 200 bin araç kapasitesi olacak fabrika yatırımı için Çinli şirket temsilcilerine de teşekkür belgesi verdi.

Törende Yeni Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçmesi planlanan tesislerde yeni nesil elektrikli araçlar ve parçalarının üretimininin gerçekleştirileceği açıklandı. Yıllık 200 bin araç kapasitesi olacak tesiste yeni nesil elektrikli araçlar ve parçalarının üretileceği, projenin AR-GE merkezini de içereceği ifade edildi. Projenin toplam maliyetinin 1 milyar dolar olması ve hedeflenen yatırımlarla 5 binden fazla kişiye istihdam sağlaması öngörülüyordu.

TUTUKLAMALARDAN SONRA PLAN İPTAL Mİ EDİLDİ?

Reuters'ta yer alan haber ise kafaları karıştırdı. 19 Mart'ta bir sonraki seçimde CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olacağı düşünülen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 100'ün üzerindeki isimle birlikte gözaltına alınıp 23 Mart'ta tutuklanmasının ardından Şişli Belediyesi'ne kayyum atanması, belediye başkanı Resul Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tutuklanmasının akabinde gelen Chery'nin açıklamaları dikkat çekti.

Reuters dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Chery'nin, Türkiye'de fabrika kurmayı planladığı yönündeki iddiaları hemen yalanladığını paylaştı. Chery'nin kısa bir süre sonra şunları söylediği aktarıldı:

"Yabancı haber ajansının haberi doğru değil. Chery'nin Türkiye'de fabrika kurma planı yok. Türkiye'deki işimizi genişletmek için üçüncü bir tarafla ortaklık arıyoruz."

Ancak Türkiye Sanayi Bakanlığı'ndan bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, yatırımı yapanların Chery'nin ortakları olduğunu söyledi.

GÖRÜŞMELER AYLARDIR SÜRÜYOR

Türkiye ve Chery geçen yıldan beri yatırım görüşmeleri yapıyor. Erdoğan, geçen Eylül ayında İstanbul'da düzenlenen bir yatırım etkinliğinin aralarında Zhang ile bir araya geldi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Sanatçılar İmamoğlu'na destek için Saraçhane'de

2025-03-22 19:01 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

AKP’li Birinci’den skandal paylaşımlar: ‘Bir emrinize bakarız’

2025-03-21 04:05 - Gündem

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu ziyaret etti

2025-03-26 15:09 - Gündem

İlgili Haberler

‘Çocuklu BES’ 1.5 milyonu aştı

00:08 - Ekonomi

Faturalarda rant oyunu: Gizli zam, sahte destek

04:38 - Ekonomi

İŞKUR Gençlik Programı maaşı yattı mı? İŞKUR Gençlik Programı maaşı günlük ve aylık ne kadar?

00:09 - Ekonomi

Bakan açıkladı: Bugün hesaplara yatırılacak

00:08 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri o seviyenin altına düştü!

16:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çocuk görüş gününde kan aktı: Eski eşini bıçakla yaraladı!

13:38 - Gündem

Hüseyin Baş: Beka sorunu gençlerin evlenememesi değil, gençlerin evlenememesine sebep olan iktidardır

13:34 - Siyaset

Yozgatlı Ahmet Hakan’dan, Özgür Özel'e traktörlü tebrik

13:00 - Gündem

Özgür Çelik'ten Taksim müdahalesine tepki: Suç duyurusunda bulunacağız

02:08 - Gündem

İstanbul Valisi Davut Gül ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik arasında 'Taksim' tartışması

00:08 - Gündem