?>

Huzursuz bağırsak sendromunun nedenleri

Medical Park Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Prof. Dr. Mehmet Koruk, huzursuz bağırsak sendromunun sindirim bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olduğunu belirterek, "Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür" dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

Medical Park Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Prof. Dr. Mehmet Koruk, huzursuz bağırsak sendromunun sindirim bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olduğunu belirterek, "Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Koruk, huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerinin tek bir nedenle izah edilmesinin zor olduğunu, soruna yol açan durumların henüz tam olarak anlaşılamadığını söyledi. Genelde bağırsaklardaki motilite bozukluğu, aşırı duyarlılık ve gıda intoleransı olarak tanımlanmasına rağmen, aslında birçok hastada normal fizyolojik cevapların, genelde psikolojik faktörlerle abartılmış bir şekli olduğunu dile getiren Koruk, "Bu sendrom için kullanılan, kolon hastalığı ve kolit terimleri doğru değildir, çünkü hastalıkla ilgili belirtiler, sadece kolonla sınırlı değildir ve inflamasyon bu tabloda yoktur" ifadelerini kullandı.

"SEBEBİ NEDİR ARAŞTIRILMALI"

Prof. Dr. Koruk,’’ Hastalardaki karın ağrısının çok önemli olduğunu ancak hiçbir zaman gece uykudan uyandırmadığını belirterek, "Eğer bu varsa genelde sabaha yakındır ya da başka bir nedenle uyanmışsa ağrı olduğunu ifade edebilir. Ağrı yemekle ve stresle ortaya çıkar. Ağrı kilo kaybına neden olmaz. Eğer ağrı gece oluyorsa, dışkılama kanlı ve kilo kaybına neden oluyorsa organik bir neden mutlaka araştırılmalıdır. Dışkıda bol miktarda mukus da bulunabilir, eşlik eden hemoroid gibi bir patoloji yoksa dışkıda kan kesinlikle bulunmaz" diye konuştu.

"MENOPOZDAN ÖNCE BAŞLAR"

Semptomların sadece kolonla ilgili olmadığını, hastaların yarısında midede yanma, erken doyma, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin de olduğunu aktaran Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beraberinde sıklıkla genitoüriner şikayetlerde vardır. Ağrılı adet, mesanenin tam boşalmaması gibi şikayetler vardır. Ayrıca bu hastalarda bazen fibromijalji, bel, baş ağrısı, halsizlik ve uykusuzluk vardır. Bu hastaların doktor tarafından yapılan muayeneleri genellikle normaldir. Bazen depresif görünümde olabilirler. Hastalar biraz gergin ve endişeli olmakla birlikte genellikle sağlıklı görünümdedirler. Bazen de muayenede karın alt bölgelerinde hassasiyet olabilir. Genelde 40 yaşından yada menopozdan önce başlar. Hastaların genel özellikleri şikayetleriyle ilgili olarak birçok doktora başvurmuş olmaları ve birden fazla gastroenterolojik değerlendirmeden geçmiş olmaları sık rastlanan bir durumdur."

"PSİKOLOJİK DESTEK ŞART"

Hastaların uzman hekimler tarafından muayenesi yapıldıktan sonra, çeşitli tetkiklerle tanı konulabileceğini ifade eden Medical Park Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Prof. Dr. Koruk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tedavi olarak, psikolojik destek çok önemlidir. Özellikle kanser fobisi olan hastalara, kendilerinde kanser bulunmadığı iyice anlatılırsa çok rahatlarlar. Ancak bazı hastaların çoğu sadece ikna yoluyla rahatlamamaktadır. Bu hastaların çoğuna psikolojik destek ve tedavi gerekir. Karın ağrısı ve kabızlığı olanlarda, diyetteki lifin artırılması önerilir ve dışkı yumuşatıcılar verilebilir.‘’

Haftanın Öne Çıkanları

Kadooğlu Holding, Öğretmenler Günü'nü kutladı

2017-11-24 16:17 - Eğitim

6.5 yaşındaki kız çocuğunu fuhuş için kaçırmışlar

2017-11-25 11:05 - Asayiş

GAÜN’de güncel gelişmeler paneli

2017-11-24 15:59 - Eğitim

Ülkü Ocakları Gaziantep teşkilatı Ankara'da

2017-11-29 13:59 - Siyaset

Bebeğinize kalça ultrasonu çektirdiniz mi?

2017-11-24 14:18 - Sağlık

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması

2017-11-23 16:26 - Sağlık

Özel Seçkin Koleji öğrencisi il birincisi

2017-11-25 20:11 - Eğitim

Öğrenciler domates fidesi dikti

2017-11-28 11:25 - Tarım

Oğuzeli Biyogaz Tesisi'nin temeli atıldı

2017-11-25 19:59 - Yerel

Akkent Kongre Merkezi'nde sona gelindi

2017-11-29 14:07 - Yerel

İlgili Haberler

Son dönemin tartışma konusu olan 'Normal Doğum Eylem Planı’'nda neler var?

04:08 - Sağlık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

00:09 - Sağlık

Uzman uyardı: 'Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı'

00:09 - Sağlık

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

00:00 - Sağlık

Dyt. Nur Seda Güler Berk: Zayıflatırken iyileştirmek esastır

00:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Tüpraş işçisi hakkı için ayakta

06:09 - Ekonomi

Üniversitede HÜDA-PAR bayrağı açıldı

05:39 - Gündem

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

05:08 - Gündem

Ucuz iş gücü olarak kullanılan göçmenlerden sonra tarıma ne olacak?

04:39 - Gündem

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

04:09 - Eğitim