?>

IKEA, siyasi mahkumlar için tazminat ödeyecek

Hollanda merkezli mobilya, mutfak aletleri ve ev aksesuarları tasarlayan ve satan çok uluslu bir İsveçli şirketler grubu IKEA'nın Almanya şubesi, Soğuk Savaş sırasında mobilya üretmeye zorlanan Doğu Almanya'daki siyasi mahkumlar için 6 milyon Euro tazminat ödeyecek.

Ekonomi - 4 ay önce

Tazminat, eski Doğu Almanya diktatörlüğünün mağdurlarını tazmin etmeyi amaçlayan yeni bir Alman hükümet fonuna ödenecek.

IKEA'nın ödeyeceği tazminat, diktatörlüklerden çıkar sağladığı iddia edilen diğer batılı şirketler üzerinde de baskı yaratacak. IKEA'nın zorla çalıştırılan işçilerden nasıl kazanç sağladığına ilişkin olarak çokuluslu mobilya şirketinin kendisi tarafından yaptırılan bağımsız bir soruşturma 2012 yılında başlamıştı.

Alman Federal Meclisi tarafından yapılan açıklamada, “Bu mağdurlar arasında özellikle Doğu Almanya (Demokratik Alman Cumhuriyeti) hapishanelerinde çalışmaya zorlanan siyasi mahkumlar yer almaktadır” denildi.

2021'de oluşturulan fon, Komünist Zulüm Mağdurları Dernekleri Birliği (UOKG) ofisi tarafından yönetiliyor. IKEA'nın fona katkısı gönüllülük esasına dayanıyor.

IKEA Almanya CEO'su Walter Kadnar, IKEA ürünlerinin 1949'dan 1990'a kadar varlığını sürdüren Doğu Almanya'daki siyasi mahkumlar tarafından üretilmiş olmasından “büyük üzüntü duyduklarını” söyledi.

Kadnar, “Bu nedenle sıkıntı fonunun uygulanmasını memnuniyetle karşılıyor ve verdiğimiz sözü tutabilmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

UOKG'nin Başkanı Dieter Dombrowski, “Şirketin zorla çalıştırma faaliyetlerinde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından IKEA, diyalog kurma davetimizi kabul etti. Birlikte açıklığa kavuşturma yolunu izledik ve IKEA etkilenen bireylerle eşit koşullarda bir araya geldi. Bugün alınan karar çığır açıcı niteliktedir. Diğer şirketlerin de IKEA'yı örnek alacağını umuyoruz” diye konuştu.

Dombrowski, o dönemde Doğu Almanya'da siyasi bir mahkumdu ve yasa dışı yollardan Batı'ya girdikten sonra hapse atıldı.

Dombrowski, 1970'lerde Batı Berlin'e taşındıktan sonra Hıristiyan Demokrat (CDU) partisinde siyasetçi oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş'tan çok özel forma! Atatürk'ün anısını sınırlı sayıda üretildi...

2024-11-01 18:38 - Spor

Mert Hakan Yandaş'tan Trabzonspor paylaşımı: 'Uy aha'

2024-11-04 00:09 - Spor

Firari FETÖ'cünün kızı 1 milyon aboneli fenomenmiş

2024-10-30 01:09 - Gündem

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur

2024-10-31 01:08 - Siyaset

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Beşiktaş'ta Ciro Immobile şoku! Maçı tamamlayamadı...

2024-11-02 20:39 - Spor

Sosyal medyaya not bırakan 20 yaşındaki genç intihar etti

2024-11-02 00:39 - Asayiş

Ruud van Nistelrooy'dan Manchester United açıklamaları

2024-11-01 00:08 - Spor

Eski eşi kardeşiyle evlenince Müge Anlı'ya katılmıştı... Evinin bahçesinde öldürüldü

2024-10-31 08:39 - Asayiş

Sofyan Amrabat: 'Attığım gol tesadüf değil'

2024-11-03 23:09 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin en zenginlerinden... Murat Ülker soyadını neden değiştirdiğini açıkladı

18:08 - Ekonomi

Ocak ayında düşük değerli madeni paralar tedavüle sunulmadı

00:09 - Ekonomi

Jak Eskinazi: Adaletsizlik, korku ve cehalet ile savaşıyoruz

00:39 - Ekonomi

ABD'nin yeni gümrük vergileri yolda: Emtia piyasalarında dalgalanma bekleniyor

00:08 - Ekonomi

TÜİK açıkladı: Yurttaşın şubat ayında ekonomiye güveni arttı

00:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adana'da panik dolu anlar... Polis memuru balkondan ateş açtı: 'Polis çağırın' diye b

21:39 - Gündem

Valilik duyurdu: Havai fişek satışı yasaklandı

21:09 - Gündem

İstanbul beyaza bürünürken tedbirler de açıklandı: İşte alınan kararlar!

20:38 - Gündem

İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurula gidecek

19:09 - Gündem

Bakan Bayraktar'dan fiyat artışı açıklaması, tarih verdi!

18:39 - Gündem