?>

İmamoğlu'na gözaltı kararı sonrası ekonomiye ağır fatura: Piyasalarda dengeler altüst oldu!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyon sonrası TL hızla değer kaybetti, finansal dengeler sarsıldı. Dış borç yükü artarken piyasalarda büyük kayıplar yaşandı. Yurttaşın alım gücü erirken, enflasyon baskısı yeniden yükseldi.

Ekonomi - 3 hafta önce

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik gözaltı kararının ardından TL’de yaşanan sert düşüş ekonomide ciddi dalgalanmalara yol açtı. Döviz kuru ani şekilde yükselirken dış borçların TL karşılığı arttı ve finansman dengeleri bozuldu.

Piyasalar çarşamba günü ‘19 Mart Darbesi'yle sarsıldı. Doların ani yükselişi şirketlerin piyasa değerinde büyük kayıplara neden oldu. Merkez Bankası, döviz kurunu kontrol altına almak için ciddi miktarda rezerv kullandı. Siyasi belirsizliklerin ekonomiye tek günlük maliyeti ağır oldu. En büyük zararı ise yurttaş gördü. Döviz yükseldikçe maliyetler arttı, zam dalgası başladı. Enflasyon karşısında geliri eriyen hanehalkı, ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

DOLARDA SERT HAREKETLER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla TL’deki ani kayıp, Haziran 2023’ten bu yana en büyük günlük değer düşüşü oldu. Dolar kuru gün içinde sert dalgalanmalar yaşadı. TL’nin hızlı değer kaybı sonrası Merkez Bankası, kurdaki yükselişi sınırlandırmak için müdahalede bulundu. Ancak piyasalarda yaşanan güvensizlik etkisini sürdürdü.

EKONOMİK DENGELER SARSILDI

TL’nin her kuruş değer kaybı dış borçları, açık pozisyonlarını, finansman imkânlarını bozarak dengeleri altüst ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin brüt dış borç stoku 525.8 milyar dolar. Türkiye’nin dış borcu bir günlük kur hareketiyle TL karşılığıyla 790 milyar lira yükseldi. 2025 yılı için öngörülen 20 milyar dolar tutarında cari açık için gerekli finansmanın yükü de bir günde 30 milyar TL artmış oldu. Reel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu ise Merkez Bankası verilerine göre 99.4 milyar dolar seviyesinde. Dolardaki bu yükseliş yurtdışı kredi borcunun TL karşılığının bir günde yaklaşık 120 milyar TL artmasına neden oldu.

REZERVLER ERİYOR

Merkez Bankası’nın piyasalardaki dalgalanmaları dengelemek için yüklü miktarda rezerv harcadığı belirtiliyor. Ekonomistler, TL’deki güvensizliğin devam etmesi halinde rezervlerin hızla eriyebileceği konusunda uyarıyor. Döviz talebindeki artış, kısa vadeli ekonomik dengeleri daha da zorlayabilir.

REEL SEKTÖRDE YÜKSELEN MALİYETLER

Yüksek faiz politikası nedeniyle TL kredilerine erişimde zorluk yaşayan reel sektör yabancı para borçlanmaya yöneldi. Son dönemde döviz kredilerinde kayda değer bir artış görülürken, kurdaki hareketlilik firmalar için ek maliyet oluşturdu. Döviz borçlarının TL karşılığı hızla yükselirken firmalar üzerindeki finansal baskı arttı.

Haftanın Öne Çıkanları

Tanju Özcan'dan sine-i millet çağrısı

2025-03-19 17:00 - Siyaset

Özgür Çelik’ten yurttaşlara çağrı: ‘Ekrem Başkanımızı savunmak için Maltepe'de buluşalım!’

2025-03-18 22:30 - Siyaset

Bahçeli'den 'kurucu önder' ve 'Öcalan' açıklaması: Kim ne derse desin

2025-03-16 18:39 - Siyaset

CHP’li Meriç: Şaibeli sınavlarla kadrolaşan FETÖ’nün diplomaları iptal edilmeli!

2025-03-18 09:15 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu'nun şirketine el konuldu

2025-03-19 23:03 - Gündem

Uruguay ve Brezilya maçları öncesi... Arjantin'den flaş Lionel Messi kararı!

2025-03-17 00:00 - Spor

İmamoğlu ile birlikte yatay geçiş yapmışlardı: İşte geçiş yapanların tam listesi…

2025-03-18 22:25 - Gündem

Bahçeli'den Kavacık muhtarına telefon

2025-03-17 21:05 - Siyaset

Dilek İmamoğlu: Ekrem İmamoğlu millete emanettir...

2025-03-19 23:25 - Gündem

Özgür Özel’den cumhurbaşkanlığı adaylığı iddiasına yanıt

2025-03-14 18:31 - Siyaset

İlgili Haberler

Emekli ara zammı ne kadar olacak? 2025 Temmuz en düşük emekli maaşı ne kadar?

00:08 - Ekonomi

Mehmet Şimşek: Enflasyon düşüyor, düşecek...

21:08 - Ekonomi

Rekabet Kurulu'ndan 3 kozmetik şirketine 31,4 milyon lira ceza

00:08 - Ekonomi

Bakanlık açıkladı: Yarın hesaplara yatırılıyor

00:09 - Ekonomi

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Müslüm Doğru seçildi

00:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Müdürden velilere eylem tehdidi: 'Katılanlara işlem yapılacak'

19:09 - Gündem

Beyaz Saray'dan Trump'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

18:39 - Gündem

Sayıları iki kat, maaşları 10 kat arttı!

17:50 - Gündem

Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Etnospor 1,5 milyon TL’ye kıl çadır kiraladı

17:18 - Gündem

Hüseyin Baş’tan Erdoğan’a ‘Dostum Trump’ cevabı

14:50 - Siyaset