?>

İnme geçirme zamanını 2 kat doğru belirleyen algoritma

Bilim insanları, geliştirdikleri yeni yapay zeka yazılımı aracılığıyla inme geçiren hastaların beyin taramalarında inmenin ne zaman geçirildiği ve tedavi edilip edilemeyeceğinin normalden 2 kat daha doğru tespit edilebildiğini açıkladı.

Sağlık - 3 ay önce

İngiltere'deki Imperial College London, Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi ve İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesinden bilim insanları, yeni yapay zeka yazılımını, inme geçirme zamanı bilinen 800 hastanın beyin taraması üstünde geliştirdi.

Geliştirdikleri yapay zeka modelini yaklaşık 2 bin hastadan alınan verilerde de test eden araştırmacılar, bu yazılımın standart bir görsel yöntem kullanımına kıyasla inme geçirme zamanını belirlemede 2 kat daha doğru sonuç verdiğini belirledi.

Araştırmacılar yazılımın, beyin taramasında ilgili alanı otomatik olarak çıkarmanın yanı sıra, tanımlanan lezyonları analiz ederek inme geçirilen zamanı tahmin edebildiğini tespit etti.

Araştırmacılar, yeni yapay zeka yazılımı kullanılarak yapılan taramaların doku gibi ek özellikler içermesi ve lezyonlardaki varyasyonları hesaba katmasının daha önce kullanılan tarama yöntemlerine kıyasla daha iyi sonuç alınmasında etkili olduğunu belirtti.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Paul Bentley, kan pıhtısının neden olduğu inmelerin çoğunda, hastanın inmenin gerçekleşmesinden sonraki 4,5 saatte hem tıbbi hem de cerrahi tedavi için uygun olduğunu ifade etti. Bentley, standart tedavilerin sadece inme sonrası çok erken aşamalarda işe yaradığını ve aksi takdirde ikincil hasara neden olabildiğini belirtti.

Bentley, "Bu bilgilerin parmaklarının ucunda olması, doktorların inme geçiren hastalarda hangi tedavilerin uygulanması gerektiği konusunda acil karar verebilmelerine yardımcı olacaktır." ifadesini kullandı.

Araştırmacılar, yeni yapay zeka teknolojisi aracılığıyla hastaların daha hızlı ve daha doğru şekilde tedavi edilmelerinin amaçlandığını kaydetti.

Araştırmanın sonuçları, "Nature Digital Medicine" dergisinde yayınlandı.

Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI’ın Sora'sı ile hazırlanan kısa filmler beğenildi

2024-12-13 00:09 - Teknoloji

Birleşik Metal-İş'ten 'grev yasağı' kararına tepki

2024-12-14 14:09 - Gündem

Kritik maç öncesi... Carlo Ancelotti'den 'Arda Güler' kararı

2024-12-14 22:08 - Spor

MasterChef'te kim elendi? 15 Aralık MasterChef Türkiye'ye hangi yarışmacı veda etti?

2024-12-16 00:09 - Gündem

CHP’li Meriç’ten yardımcı hizmetler sınıfı için kanun teklifi

2024-12-18 15:25 - Siyaset

THY, uçakta tehditler savuran Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özcan'ı kara listeye aldı

2024-12-14 00:08 - Gündem

Bir Gece Masalı dizisinin yeni bölümünde ne oldu?

2024-12-18 00:08 - Magazin

İngiliz gazetesinden Esad iddiası: 'Banka hesabında milyonlarca dolar...'

2024-12-15 12:38 - Dünya

Erdoğan: Emekli vatandaşlarımızın daha iyi yaşamaya başladı

2024-12-16 19:53 - Siyaset

Mamak'ta barınak skandalı! Hayvanlar açlıktan birbirlerini parçaladı

2024-12-15 00:09 - Gündem

İlgili Haberler

Araştırma: Beyin hangi yaşta yaşlanmaya başlıyor?

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde bayramlaşma töreni düzenlendi

00:00 - Sağlık

Dr. Bozkurt’tan dirençli baş ağrılarına yeni çözümler

00:00 - Sağlık

Uzmanlardan kritik uyarı: 'Aşı reddi çocukların hayatını tehdit ediyor'

00:00 - Sağlık

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cengiz Ünder'in golü Los Angeles FC'ye yetmedi!

12:09 - Gündem

Genç polisin acı ölümü: Arbede sırasında fenalaştı, hastanede şehit oldu

11:08 - Gündem

Amasya'da 'İmamoğlu' protestosu: 'Meydanlar durmayacak!'

10:38 - Gündem

Samsun’da KESK, DİSK, TTB ve TMMOB ses yükseltti: ‘Geleceğimizden vazgeçmiyoruz’

09:39 - Gündem

Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu'nun köyünde imza kampanyasını başlattı

09:09 - Siyaset