İstanbul'un suyuna zehir akacak: Ömerli Havzası'na 'OSB' kuruluyor

İstanbul’un içme suyunu karşılayan Ömerli Barajı Havzası’na OSB yapılması kararı alındı. OSB'nin zehirli atıkları suya akacak. İSKİ karara karşı “Telafisi mümkün olmayan zarara yol açar” dedi.

Gündem - 2 ay önce

İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından olan Ömerli Havzası içine Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması kararı alındı.

Çevre Bakanlığı ve AK Parti yönetiminde olan Tuzla Belediyesinin şubat ayında aldığı meclis kararı ile yapılacak OSB’de ilaç, ilaç yan ürünleri, tarım ilacı gibi ürünler üretilecek ve Ömerli su sistemini ve dolayısı ile İstanbul su sistemini devre dışı bırakabilecek kadar tehlikeli atıklar oluşacak.

Ömerli Barajı Anadolu Yakası’nın tamamı olmak üzere İstanbul’un su ihtiyacının yarısından fazlasını belirliyor.Baraj aynı zamanda Melen su sistemi ara depo görevini görüyor. Karara ilişkin konuştuğumuz Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz “Sermaye yüksek kâr elde ederken, maliyeti halk ödeyecek” dedi.

Evrensel'den Özlem Songül Abayoğlu'nun haberine göre, Ömerli Barajının uzak mesafe koruma ve besleme havzası içine yapılması kararı alınan Biyoteknoloji İhtisas OSB içerisinde 180 firma faaliyet gösterecek.

OSB’de, ilaç, aşı, tıbbi ürün, tıbbi cihaz, nanoteknolojik ürün, tarım ilaçları, tıbbi bitki ve tohum, ham maddeler, antibiyotik, moleküler genetik kit, biyosensör ürünler, biyoaktif ortez protez, kemik grefti, spinal implant, embriyo, antikor, pigment, bakteri, hormon, plazminojen aktivatörü gibi birçok tıbbi ilaç ve malzeme üretilecek. OSB projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED onayı verdi, OSB için yapılan çevre düzeni plan değişikliği de Tuzla Belediyesinden geçti.

ÖMERLİ’NİN DOLULUK ORANI YÜZDE 72

Ömerli Havzası’nın azami biriktirme hacmi 235.371 milyon metreküp. Yıllık verimi ise 220 milyon metreküp. Bugün ise Ömerli Havzası’ndaki barajın doluluk oranı yüzde 72. İktidar ve temsilcilerinin İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için alternatif olarak uygulamaya çalıştıkları ancak Melen barajının hâlâ yapılamaması nedeni ile fiyaskoya dönüşmüş Melen Su Sistemi İstanbul’a yaklaşık 200 km uzaklıktan basınçlı borular ile su iletimi yapılıyor.

Ayrıca Trakya’dan İstanbul’un suyunu karşılayan üç baraj var: Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar havzaları. İstanbul’un içinde İstanbul’un içme ve kullanma suyunu karşılamak üzere 10 tane su havzası bulunuyor. Bunlar ise Darlık, Ömerli, Elmalı, Alibey, Sazlıdere, Büyükçekmece, Terkos su havzaları.

İSKİ: TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLAR YARATIR

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından hazırlanan “Ömerli Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” raporunda, söz konusu alandan Ömerli İçme Suyu Barajı Havzası’nda kalan Balçık Deresi’nin geçtiğini vurguladı.

Çevre düzeni planında ‘kritik öneme sahip alan’ ve ‘doğal ve kırsal karakteri korunacak alan’ kapsamında olduğunun altı çizilen İSKİ değerlendirmesinde “OSB yapılması kararı İSKİ içme suyu yönetmeliği, yürürlükteki çevre ve imar planları kararlarına aykırıdır. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı endüstriyel atıksu üretecek faaliyetlere teknik olarak izin verilmemesinin yanında bu tür maddelerin havza içinde depolanması dahi sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerde ve/veya oluşabilecek kazalarda telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu İstanbul ilinin içme suyunun yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Ömerli Barajı Havzası için ciddi bir risk oluşturacaktır” ifadelerine yer verilerek, İSKİ’nin olumlu görüşü olmayan imar planlarının onaylanmaması ve uygulanmaması gerektiği vurgulandı.

MİLYARLAR YATIRILDI

BİYOSAD’in yaptığı duyuruya göre BİYOSAD öncülüğünde Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı yürütülen Biyoteknoloji Vadisi proje bedeli 4 buçuk milyar TL. Biyoteknoloji Sanayicileri Derneğinin (BİYOSAD) resmi sitesinde, Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçireceklerini “Özel şirketler, kamu kuruluşları üniversiteler, test sertifikasyon merkezleri, AR-GE merkezleri, start-up’lar gibi akla gelebilecek sektörün tüm paydaşlarının yer alacağı bir biyoteknoloji ekosistemi kurulacaktır” şeklinde tanımlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Bekir Bozdağ'a 'rüşvet' iddiası

2024-07-12 13:44 - Gündem

Trump'a suikast şüphelisinin evinden bomba malzemesi çıktı!

2024-07-14 20:08 - Dünya

Erdoğan’ın danışmanı bir akşamda 17 emekli aylığı ‘yedi

2024-07-12 14:15 - Gündem

Buket Aydın, Şaban Sevinç'in özrünü kabul etmedi

2024-07-10 11:39 - Gündem

AKP'li belediyeden akıl almaz provokasyon

2024-07-13 11:35 - Gündem

Stüdyoda gergin anlar... Buket Aydın yayını terk etti

2024-07-10 01:09 - Gündem

KPSS 2024 lisans soruları cevap anahtarı açıklandı

2024-07-14 11:39 - Gündem

AKP'li eski vekil Ünüvar ile BBP'li Destici'nin kızlarına TBMM'de kadro!

2024-07-15 23:26 - Gündem

AKP'li Elitaş'a, Kayseri'de şok protesto!

2024-07-13 21:36 - Gündem

Ayşe Ateş, eşinin dövdürdüğü gazetecilerden özür diledi!

2024-07-15 14:00 - Gündem

İlgili Haberler

1 milyarlık ‘sahte bal’ ele geçirildi: 6 gözaltı

22:09 - Gündem

Meteoroloji’den 3 il için kuvvetli yağış uyarısı

22:08 - Gündem

Skandalı görüntülerle ifşa etti: ‘TMO çuval çuval buğdayı toprağa gömdü’

21:38 - Gündem

Etimesgut'ta ilk sokak köpeği ataması yapıldı

07:38 - Gündem

Polonez işçilerine bu kez Çatalca Müftüsü, 'Böyle hak aranmaz' diyerek müdahale etti

14:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Kızılay'ın verdiği altın madalyada altın oranı sıfır çıktı!

22:24 - Siyaset

Skandalı görüntülerle ifşa etti: ‘TMO çuval çuval buğdayı toprağa gömdü’

21:38 - Gündem

'Bir bankaya devredilecek...' Türk bankaları Rusya'dan çekiliyor mu?

15:39 - Ekonomi

Ağustos ayında kartlı ödemeler 1,42 trilyon TL'ye ulaştı!

15:38 - Ekonomi

Polonez işçilerine bu kez Çatalca Müftüsü, 'Böyle hak aranmaz' diyerek müdahale etti

14:39 - Gündem