Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu'nun, Türkiye'nin farklı coğrafyalarındaki 9 farklı kadının ilham veren hikâyelerini filmleştirdiği "Yapabilirsin" belgeseli Adıyaman'da kadınlarla buluştu
Farklı alanlarda başarıya ulaşmış 9 kadının ilham veren hikâyelerini, bu kadınların yaşadıkları şehirlerdeki kadınlara ulaştırmak ve onlara "Sen de Yapabilirsin" demek için hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi"Yapabilirsin Film Gösterimi ve Söyleşi" etkinliği 3 Mayıs 2019 da Adıyaman'da gerçekleştirildi. Etkinliğe Adıyaman mülki erkânının eşleri de katıldı.
Kadınları girişimci, sanatçı, sporcu, yönetici, iş sahibi, bilim insanı olma konusunda yüreklendirmeyi, "Sen de Yapabilirsin" diyerek hayallerinin peşinden giden kadınların sayısını arttırmayı amaçlayan projenin ilk uygulaması Aralık ayında Kars'ta, ikincisi Mart ayında İzmir'de gerçekleşmişti. 2019 yılı boyunca 5 farklı şehirde daha gerçekleştirilecek buluşmalarda Yapabilirsin belgesel filminin gösterimi ve ardından Tuluhan Tekelioğlu ile filme konu olan ilham veren kadınların söyleşisi yer alıyor.
Yapabilirsin belgeseline konu olan 9 ilham veren kadından birisi de Adıyaman Fevzi Çakmak Ortaokulu müzik öğretmeni Ece Apaydın. Ece öğretmen maddi imkânsızlıklar içindeki öğrencileri ile bir "bardak – ritim" orkestrası kuruyor. Küçük bir grup ile başlayan orkestra zamanla yeni öğrencilerin katılımıyla büyüyor ve sosyal medyada paylaşılan bir video ile Adıyaman Fevzi Çakmak Ortaokulunu tüm Türkiye'ye tanıtıyor. Konuyla ilgili Ece Apaydın, "Plastik bardaklarla yurt dışında yapılmış bir projeyi keşfettiğim zaman ben de bunu çocuklarımla yapabilirim dedim ve şehir dışından kargoyla 500 plastik bardak getirttim. 100 öğrenci ile başladığım projeye katılan çocukların sayısı her geçen gün arttı. Youtube'da yayınlanmak için video çekmeye karar verdiğimizde hepimiz büyük bir özveri göstererek bu filmin çekilmesini sağladık. Şimdi bu çocuklarımı sadece Türkiye değil dünya tanıyor. Yurt dışından tebrik mesajları alıyoruz. Çocuklarımın hayatlarına dokunmak ve onlar üzerinde kalıcı iz bırakabilmek en büyük hayalimdi ve sanırım bunu başardım. Onların özgüvenleri arttı, içlerinden 12 öğrencim Güzel Sanatlar Fakültesine girdi. Bir öğretmen olarak bundan güzel bir duygu yaşanabilir mi? Bir gün Adıyaman dan ayrılsam da arkamdan "Bir Ece öğretmen vardı" dedirtebilmek bana yetiyor." dedi.
Proje çerçevesinde kadınlarla buluşmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden gazeteci, yazar ve belgesel yapımcısı Tuluhan Tekelioğlu ise; "Umut veren bir belgesel çekmek, insanlara iyimserlik aşılamak istedim. Bunu da ancak kadınlardan yola çıkarak yapabilirdim. Çünkü kadın varsa, imkânsız yoktur. İyimserliğin cesaretle buluştuğunda neler başarılabildiğini anlatmak istedim. Belgeselde yer alan kadınların hepsi zorluklara göğüs germişler. Asla karamsar değiller, tam tersine neşeli ve kararlılar. Vazgeçmeden azimle başarmışlar ve çevrelerinde değişim yaratmışlar. Hepsi çok çalışkan, dayanışmanın gücüne inanıyorlar. Kız kardeşlik, kadın dayanışması unuttuğumuz kavramlar. Bu belgeselle tüm kadınlarımıza inandığın şey için harekete geç diyoruz. Umudu dışarda aramaya gerek yok; çünkü umut sensin, yapabilirsin diyoruz! Bu bir kadın filmi değil, değişimin kendisi olan 9 kadının hikâyesinden yola çıkan, umudu yaymayı amaçlayan bir insanlık belgeselidir. Umutlarıyla yanımızda olan İzmirli katılımcılara teşekkür ederiz." dedi.
Yüzde 100 Gönüllüyüz kapsamında hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesinin saha uygulaması ARPR İletişim tarafından gerçekleştiriliyor. Proje 2019 yılı boyunca Türkiye'nin farklı şehirlerinde devam edecek.
Editör: Turgut Bozgeyik