CHP Gaziantep Milletvekili Eczacı İrfan Kaplan, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.
Kaplan, sağlık sisteminin en önemli aktörlerinden biri olan Eczacılık mesleğinin 42 senedir içinde olduğunu belirterek, mesleğinin ve meslektaşlarının yaşadığı tüm zorluk ve sıkıntıları çok iyi bildiğini, TBMM çatısı altında bu sıkıntıların çözümleri için her zaman mücadele edeceğini vurguladı.
Kaplan’ın yazılı açıklaması şu şekilde:
“42 senedir içinde bulunduğum Eczacılık mesleği ve meslektaşlarımız açısından oldukça önemli bir gün olan 14 Mayıs Eczacılık Gününü ne yazık ki buruk kutlamaktayız.
28 bin meslektaşım bu onurlu mesleği icra ederken birçok sorunla karşı kaşıya geliyor. En yüksek vergiyi eczacılarımız veriyor. Nöbetlerde çoğu zaman sözlü ya da fiziksel şiddete uğruyor. Şiddetin boyutu her geçen gün artarak katlanmakta, ne yazık ki ölümlü sonuçlar doğurmaktadır. AKP Hükümetinin yanlış politikalarıyla binlerce Eczacı iflasın eşiğinde. Ülkemizde binlerce eczacı borç batağında. Eczanesini kapatmak isteyen eczacılar ya evini, arabasını satıyor ya da banka kredisi çekmek zorunda kalıyor.
Vakıf Üniversitelerinde planlanmadan ve ihtiyaçtan fazla Eczacılık Fakülteleri açılıyor. Ülkemizde Eczacılık Fakülteleri son yedi yılda %71 artmıştır. Şu anda eczacılık fakültelerinde 3000 civarında öğrenci okumaktadır. Yıllık mezun sayısı ortalama 1000'dir. Eczane açmanın önünde herhangi bir engel olmaması ve istenilen her yere eczane açabilme serbestliği eczanelerin yapısal sorunlarının çerçevesini belirliyor.
İlaçta reklam bilinçsiz tüketimi arttırıyor.Gözünü para hırsı bürümüş ilaç sanayi ve reklam şirketlerinin tüm eczacıların ve eczacı odalarının karşı çıkmasına rağmen halk sağlığını hiçe sayıyor. İlaçta reklam bilinçsiz ilaç tüketimini arttırmakla kalmıyor, toplum sağlığını tehlikeye sokuyor.
Muadil ilaç yüzünden vatandaşlarımız ve eczacılar sürekli karşı karşıya geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın eşdeğer ilaç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yürürlükte olan genelgeye ve eczacının eşdeğer ilaç vermeye yetkili olduğu gerçeğine rağmen ne yazık ki kamuoyu bu konuda yeteri kadar aydınlatılamamaktadır. Sağlık Bakanlığı “muadil ilaç” konusunda vatandaşlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirecek ve bilinçlendirecek projeler üretmeli, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirmemelidir.
Bir diğer sorun Katkı Katılım payları. Eczacı devlete bedava tahsildarlık yapıyor. Muayene ücretini Eczacı tahsil ediyor. Tahsil ederken zorlanıyor, vatandaşla karşı karşıya geliyor.
Kamu kurum ve iskontoları ise piyasaya pahalı, devlete ucuz veriliyor. Kurum iskontosunun muhatabı eczaneler olmamalıdır. İlaç firmalarının kurum iskontolarını ilaç fiyatlarına yansıtmaları sağlanmalı, perakende ve kurum fiyatı şeklinde uygulanan ikili fiyat uygulamasının ortadan kalkmalıdır.
İlaçta fiyat düşüşleri de Eczacıdan gidiyor. Devlet Eczacı sırtından ağalık yapıyor.Miadı geçen ilacı Eczacı vergiden düşmeli, muayene paraları kaynağından kesilmelidir.
Eczacılarımız muayene ücreti, katılım payı, eşdeğer fiyat farkı tahsildarlığı değil, asıl mesleği olan ilaç danışmanlığı yapmalıdır.
Gelelim Eczacı emeklilerimize…Ne yazık ki en son geçen torba yasada doktor ve diş hekimlerinin emekli maaşları iyileştirildi, eczacıların emekli maaşlarında bir değişiklik olmadı. Bunun ile ilgili olarak 26 Ekim’de kanun teklifi verdim. Eczacı emeklilerimiz de doktor ve diş hekimleriyle orantılı emeklilik maaşı almalı.
Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğum Eczacılık mesleği bu ve buna benzer birçok sorunla karşı karşıya iken ne yazık ki 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü buruk kutlamaktayız.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman Eczacılarımızın yanında olduğumuzu belirterek;
Yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen; bu onurlu mesleği yürüten, büyük fedakârlık, özveri ve sabırla çalışan, kesintisiz sağlık hizmeti sunan meslektaşlarımın sorunlarının çözüme kavuşacağı ve sağlık danışmanlığının önem kazanacağı yarınlar diliyorum."
Editör: Turgut Bozgeyik