?>

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den düşürülen Azerbaycan uçağına ilişkin açıklama

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Aktau kenti yakınlarında düşürülen Azerbaycan Havayollarına (AZAL) ait yolcu uçağının 2 kara kutusunun Brezilya'ya gönderilmesine ilişkin, olarak, Soruşturmanın objektifliğini ve tarafsızlığını sağlamak için tek doğru karar?

Dünya - 3 ay önce

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de, Rus hava savunma sistemleri tarafından hedef alınmasının ardından Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen Azerbaycan uçağı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kazakistan'ın "Ana Tili" gazetesine demecinde, kazada 6'sı Kazakistan vatandaşı olmak üzere 38 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin ağır yaralandığını hatırlatan Tokayev, şunları kaydetti:

"Böyle durumlarda her saniye çok önemli. Kurtarma ekiplerimiz, doktorlarımız ve polisimiz hızlı ve uyumlu bir şekilde hareket ederek profesyonellik ve sivil sorumluluk gösterdi. Uçağın düştüğü bölge yakınında bulunan Mangistau Bölgesel Elektrik Şebekesi Şirketi işçileri ise hemen mağdurların yardımına koştu. Vatandaşlarımızın bu özverisi sayesinde mümkün olduğu kadar çok hayat kurtarıldı."

Tokayev, kurtarma çalışmalarına katılan herkese tekrar teşekkür ettiğini belirterek, "Kazak halkının uçak kazasında gösterdiği dayanışmayı, vatandaşlarımızın toplu halde kan bağışlamaya koşması kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.

Uçak kazasının araştırılması için Kazakistan hükümeti nezdinde bir komisyon kurulduğunu ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının da aralarında olduğu 17 uluslararası uzmanın çağırıldığını aktaran Tokayev, "Hükümet komisyonu, uçuş kayıt cihazlarını (kara kutularını) çözülmesi için uçağın üretildiği Brezilya'ya gönderme kararı verdi. Soruşturmanın objektifliğini ve tarafsızlığını sağlayacak tek doğru kararın bu olduğuna eminim" değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Bakü-Grozni seferini yapan AZAL'a ait Embraer 190 tipi uçak, 25 Aralık'ta Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmüştü.

AZAL, uçakta 5 kişilik mürettebat ve 62 yolcudan oluşan 67 kişinin bulunduğunu açıklamıştı.

Kazada 38 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin kurtulduğu bildirilmişti.

AA'ya konuşan Azerbaycanlı yetkililer, uçağın Rus "Pantsir-S" hava savunma sistemi saldırısına maruz kaldığı iddiasını doğrulamıştı.

Öte yandan Rus makamları, hava savunma sistemlerinin Ukrayna'nın İHA saldırısına karşı teyakkuzda olduğunu ve uçağın yanlışlıkla hedef alındığını belirttiler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan'dan resmen özür dilerken, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ise 'tazminat' talebinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

İmralı Adası nerede? İmralı Adası'nda kim kalıyor?

2024-12-28 00:38 - Gündem

Eski Kilis Belediye Başkanı Ekrem Çetin ile oğlunu katletmişti... Katil 19 yıl sonra yakalandı!

2024-12-29 09:08 - Gündem

Deha dizisinin yeni bölümünde ne olacak? Deha dizisinin son bölümde ne oldu?

2024-12-29 00:00 - Magazin

Putin'den sürpriz atama kararı: Anadolu Efes'in hisseleri düştü

2024-12-30 19:38 - Dünya

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: 'Ne yapsan boş...'

2024-12-27 21:38 - Siyaset

Ferdi Tayfur hayatını kaybetti!

2025-01-02 19:59 - Magazin

77 yaşındaki kadın ve torunları kayıp... Aileden yardım çağrısı!

2025-01-03 00:39 - Asayiş

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter hayatını kaybetti

2024-12-30 00:39 - Dünya

Sosyal medyada ortaya çıktı… Kızılcık Şerbeti'nde senaryo sızdı: Ölen isimler belli oldu

2025-01-01 00:08 - Magazin

Tüm çalışanlar dikkat! 2025 yılı için günlük yemek ve yol parası belli oldu

2024-12-31 01:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD'de 'casusluk' skandalı: Yıllarca İran'a istihbarat sızdırmış

00:39 - Dünya

Romanya'ya 18 yeni nesil tramvay daha gönderiliyor

00:39 - Dünya

Avrupa'da sert kış ve Rus gazında düşüş LNG talebini artırdı

00:38 - Dünya

İran'dan ABD'ye rest: Nükleer müzakere çıkmaza mı giriyor?

00:09 - Dünya

AB'den 'yeni dünya düzeni' uyarısı: Bildiğimiz Batı artık kalmadı

00:09 - Dünya

Günün Manşetleri

CHP, imza kampanyası için kapılarını yurttaşlara açtı: ‘Her imza bir oy’

05:09 - Gündem

Köy Enstitüleri 86 yaşında

04:39 - Gündem

Türkiye'de sistemin üçgeninde kaybolan çocuklar: ‘Cübbe-tesviye-madde’

04:08 - Gündem

Siyah Kalp bugün var mı? Siyah Kalp dizisinin son bölümünde ne oldu?

03:09 - Gündem

Zehra Güneş: Agresif şekilde maçı bırakmamaya çalıştık

02:38 - Gündem