?>

Kış depresyonu sizi esir almasın!

Kışın erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalar ile fiziksel etkinlik alanlarımızın azalması yatkınlığı olan kişilerde kış depresyonuna neden olabiliyor.

Sağlık - 7 yıl önce

Kışın erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalar ile fiziksel etkinlik alanlarımızın azalması yatkınlığı olan kişilerde kış depresyonuna neden olabiliyor.

Özel Deva Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psk. Tuğba Annaç, kış depresyonu hakkında en çok merak edilenleri cevapladı.

Kış depresyonu neden olur?

Sonbahar ve kış aylarında günışığının azalmasına beynimizin verdiği tepki ile kış depresyonuna tetiklendiği düşünülmektedir. Kış depresyonunun serotonin ve melatonin’in kan düzeylerindeki değişikliklerle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu iki kimyasal madde insanda uyku ve uyanıklık döngüsünün, enerjisinin ve ruh halinin düzenlenmesinde etkilidir. Sonbahar ve kış mevsimlerinde günlerin kısalmasıyla günışığında geçen sürenin azalması ve karanlık saatlerin uzamasıyla melatonin düzeylerinde artış ve serotonin düzeylerinde azalma olmaktadır. Bu da depresyonun oluşması için gereken biyolojik koşulları yaratabilir.

Toplumun yüzde 10’unu etkiliyor!Kış depresyonu, yılın diğer zamanlarında zihinsel durum açısından oldukça sağlıklı olmalarına karşın, soğuk aylar yaklaştıkça depresyon belirtileri gösteren kişilerde görülen ruhsal bir düzensizlik durumu olarak tanımlanıyor. Teknik adı “mevsimsel duygu durum bozukluğu” olan bu rahatsızlık nadiren de olsa diğer mevsimlerde ortaya çıkabiliyor. Kış depresyonu yaşayan kişilerin en belirgin özellikleri ise her sene kış ayları yaklaştıkça gözlenen depresyona özgü mutsuzluk, keyifsizlik, hayattan tat alamama ve enerji azalması gibi durumlar yaşamaları. Yapılan çalışmalar özellikle kadınları etkisi altına alan kış depresyonunun tüm yetişkinler arasında yüzde 1.5 - 10 gibi yüksek bir oranda gözlendiğine işaret ediyor. 

Kış depresyonunun belirtileri nelerdir?Psikolog Tuğba Annaç, genellikle soğuk ve az ışıklı aylar yaklaştıkça giderek artan belirtileri şöyle sıralıyor: • Enerjisi yoksunluğu, • Sabahları güç uyanma, • İsteksizlik, • Genel keyifsizlik, • Gün içinde aşırı uykulu olma, • Konsantrasyon güçlüğü, • Performans düşüklüğü gibi depresyona özgü durumlar yaşanıyor. • Sıklıkla karbonhidratlı besinler tercih edildiği için kilo alınıyor. 

Uzmana ne zaman başvurulmalı?Psikolog Tuğba Annaç, değişken sosyal ve fizyolojik şartlara bağlı olarak ortalama ruh halindeki dalgalanmaların herkeste görülebildiğini ve bu durumun bir seviyeye kadar son derece olağan olduğunu belirterek şunları söylüyor: ‘Kış depresyonu bir uzmana başvurulmadığı durumlarda baharın gelmesiyle de pekâlâ kendi kendine geçebilir. Ancak duygu durumdaki düşüşler her sene kış aylarında belirgin olarak ortaya çıkıyorsa ve kişinin psikolojik, sosyal, ailevi ve akademik hayatını ciddi derecede etkilemeye başlamışsa, artık bir uzmana görünme vakti gelmiştir. Böylelikle profesyonel yardım alan hastalar bir sonraki yılın kış depresyonuna karşı daha hazırlıklı olur ve hastalıkla çok daha verimli metotlarla başa çıkmayı öğrenirler.”

Haftanın Öne Çıkanları

Kadooğlu Holding, Öğretmenler Günü'nü kutladı

2017-11-24 16:17 - Eğitim

6.5 yaşındaki kız çocuğunu fuhuş için kaçırmışlar

2017-11-25 11:05 - Asayiş

GAÜN’de güncel gelişmeler paneli

2017-11-24 15:59 - Eğitim

Ülkü Ocakları Gaziantep teşkilatı Ankara'da

2017-11-29 13:59 - Siyaset

Bebeğinize kalça ultrasonu çektirdiniz mi?

2017-11-24 14:18 - Sağlık

Özel Seçkin Koleji öğrencisi il birincisi

2017-11-25 20:11 - Eğitim

Öğrenciler domates fidesi dikti

2017-11-28 11:25 - Tarım

Oğuzeli Biyogaz Tesisi'nin temeli atıldı

2017-11-25 19:59 - Yerel

Akkent Kongre Merkezi'nde sona gelindi

2017-11-29 14:07 - Yerel

Ünlü isimler 'En Güzel Gülümseme' kampanyasında

2017-11-30 10:43 - Magazin

İlgili Haberler

Son dönemin tartışma konusu olan 'Normal Doğum Eylem Planı’'nda neler var?

04:08 - Sağlık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

00:09 - Sağlık

Uzman uyardı: 'Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı'

00:09 - Sağlık

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

00:00 - Sağlık

Dyt. Nur Seda Güler Berk: Zayıflatırken iyileştirmek esastır

00:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

05:08 - Gündem

Ucuz iş gücü olarak kullanılan göçmenlerden sonra tarıma ne olacak?

04:39 - Gündem

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

04:09 - Eğitim

Cem Küçük'ten canlı yayında itiraf gibi sözler: 'Savcının gönderdiği yazılarda var bu...&#

02:09 - Gündem

Fenerbahçe'den maç sonu isyan: 'Büyük bir operasyon yapıldı'

01:38 - Gündem