Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve 6 Kızılay yöneticisine son 2 yılda “huzur hakkı” adı altında 2.5 milyon lira ödendiği ortaya çıktı.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve 6 Kızılay yöneticisine son 2 yılda “huzur hakkı” adı altında 2.5 milyon lira ödendiği ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “huzur hakkı” belgelerini açıkladı.
Sözcü'den Başak Kaya'nı haberine göre; Kınık ve 6 yöneticinin her ay 9 şirketten “huzur hakkı” adıyla 3'er asgari ücret aldıklarına dikkat çeken Bingöl, “Geçen yıl bu şirketlerden 1 milyon 717 bin 662 TL, bu yılın ilk 6 ayında da 844 bin 633 TL huzur hakkı verildi” dedi. Kızılay'ın 9 şirketi olduğunu, şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin her ay “huzur hakkı” aldıklarını belirten Bingöl, şunları söyledi:
HALKI YANILTIYORLAR
“Kızılay'dan ‘maaş almıyorum' diyerek halkı yanıltıyorlar. Ortada maaş yok ama şirketlerden ‘huzur hakkı' altında alınan milyonlar var. Kızılay bünyesinde 9 farklı şirket var. Bunların ilki 30 Kasım 2018'de 100 milyon TL sermaye ile kurulan Kızılay Yatırım Holding A.Ş. Bu şirket aynı zamanda diğer şirketleri şemsiyesi altında tutuyor.
İkinci şirket Ocak 2019'da 50 milyon TL sermaye ile kurulan Kızılay İçecek. Ardından 2019'da sırasıyla 10 Mayıs'ta Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketi, 16 Mayıs'ta Kızılay Sağlık A.Ş., 20 Haziran'da Kızılay Kültür ve Sanat Ticaret A.Ş., yine 20 Haziran'da Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş., 2 Ağustos'ta Kızılay Sistem Yapı A.Ş. ve 2020 4 Mart'ta Kızılay Bakım A.Ş., 3 Temmuz'da da Kızılay Lojistik A.Ş. kuruluyor. Ve kurulan bu şirketlere Kızılay'ın bütün mal varlıkları ile faaliyet alanlarına göre çadır fabrikaları, maden suyu fabrikaları, hastaneler ve 6 binin üzerinde gayrimenkul devredildi.”
Kerem Kınık, 9 şirketten 27 asgari ücret alıyorKızılay'ın yaptığı maaş açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Bingöl, süreci şöyle aktardı:
“Bu şirketler kurulduktan sonra Ticaret Sicil Gazetesi'nde Genel Kurul İç Yönergesi yayınlanıyor. Hepsinde ‘yönetim kurulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi' maddesi var. Böylece ‘huzur hakkı' adı altında milyonlarca lira aktarılıyor.
Kızılay'dan maaş almadığını iddia eden Kerem Kınık 9 şirketten ayda 27 asgari ücretlik ‘huzur hakkı' alıyor. Millete IBAN gönderen ama milyonluk huzur haklarını ceplerine dolduran bu kişiler hukuk karşısında hesap verecek.”
KIZILAY'DAN AÇIKLAMA
İddiaların ardından Kızılay'dan yapılan açıklama şöyle:
Sözcü Gazetesinin 25.08.2021 tarihli sayısında Kızılay ile ilgili yer alan habere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur. Gazetede paylaşılan bağımsız denetim raporu Kızılay’ın SPK Kamuoyu Aydınlatma Platformu ile (KAP) paylaştığı bilgilerdendir ve ilgililerin erişimine açıktır. Kamu Aydınlatma Platformunun üyesi olan şirketler, yasanın emrettiği her türlü bilgi ve belgeyi yasanın öngördüğü zamanda KAP’a bildirmektedir. Bu yanıyla da haberin içerisinde okuyucuya hissettirilen “gizli-kapaklı” işler iması iyi niyetten uzak ve tamamen bir algı oluşturmaya dönüktür. Öncelikle şu tespiti yapmakta yarar var; sadece bağışlarla varlık gösteren insani yardım kuruluşlarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri sürdürülebilir finansman sorunudur. Kızılay da bünyesinde çalışan yaklaşık 11.000 profesyonel ile oluşturduğu Kan Hizmetleri, Afet ve İnsani Yardım kapasitesinin sürdürülebilirliği açısından kökleri tarihimizde çokça bulunan “Vakıf Akarı” geleneğini modernize ederek Kızılay Yatırım modeli ile devam ettirmektedir. Türk Kızılay’ın faaliyet alanına destek amaçlı kurulmuş şirketleri barındıran Kızılay Yatırım şirketlerinin tek sahibi Türkiye Kızılay Derneğidir. Bu nedenle haber içerisinde yer alan ve Kızılay’ın sahip olduğu varlıkların şirketlere aktarıldığını düşündüren tüm ifadeler gerçek dışıdır. Yatırım Grubunun kullandığı fabrika, hastane ve benzeri taşınmazların tamamı Türkiye Kızılay Derneği’ne aittir ve şirketler bu taşınmazlar için kira ödemektedir. Kızılay Yatırım kurulduğu Kasım 2018 tarihinden bugüne kadar Türkiye Kızılay Derneği’ne 150 milyon TL gelir ve 15 milyon TL de kira olarak aktarmıştır. Yine aynı tarihlerde Kızılay’a daha fazla gelir kazandırmak için yarattığı özkaynakları ile 200 milyon TL tutarında da yatırım yapmıştır. Bunların içerisinde Erzincan ve Afyonkarahisar’da yeni maden suyu hatları, Malatya’da büyük yerleşim sistemleri fabrikası gibi yatırımlar bulunmaktadır. Kızılay Yatırım, ilgili gelir getirici şirketleri işletmeye başladıktan sonra satışlarını ciro bazında 4 kat, kârlılık bazında ise 9 kat artırmıştır. Tamamen sektör profesyonellerinin idaresinde olan, yine sektörlerinin ileri gelenlerinin bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak bünyelerinde görev aldığı Kızılay Gelir Getirici Şirketlerinde bugün itibariyle 1513 kişi çalışmaktadır. Haberde iddia edildiği miktarda bir huzur hakkı ödentisi söz konusu değildir. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’a, mevzuat gereği Yönetim Kurulu başkanlıklarını da yapması nedeniyle tahakkuk eden ödentinin nasıl kullanıldığı bu konuyla ilgili daha önceki açıklamamızda yer almaktadır. Bu gerçeklerden sonra şunu belirtmek isteriz ki; Kızılay’a yönelik haksız ve ölçüsüz eleştirilerin ne ülkemizdeki ne de dünyanın dört bir yanında Kızılay’ı bekleyen ihtiyaç sahiplerine hiçbir faydası yoktur. Kızılay 153 yıldır merhametli milletimizin iyilik bayrağını dalgalandırmaktadır ve dalgalandırmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.