?>

Konuşmak neden insana özgü?

Afrika'da tek bir genetik mutasyonla başlayan dönüşüm, konuşma yeteneğimizin kökenini nasıl oluşturdu?

Yaşam - 1 gün önce

Bilim insanları, yıllardır konuşma yeteneğinin neden sadece insanlarda bulunduğunu anlamaya çalışıyor. Yeni bir araştırma ise, bu konuda önemli bir ipucu bulmuş olabilir.

Chip'in aktardığı bu araştırma, modern insanlarda bulunan ancak soyu tükenmiş akrabalarımız olan Neandertallerde ve Denisovanlarda bulunmayan küçük bir gen değişikliğine odaklanıyor. Bu değişiklik, bizim karmaşık konuşma yeteneğimize sahip olmamızın temel nedenlerinden biri olabilir.

Beyindeki kilit aktör: NOVA1

Araştırmanın odağında, NOVA1 adı verilen ve sinir hücrelerinin bilgileri nasıl işlediği konusunda kritik bir rol oynayan protein bulunuyor. Rockefeller Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu proteindeki tek bir genetik mutasyonun, konuşma dilinin gelişiminde önemli bir etkisi olduğunu keşfettiler. Bu değişim, erken insanları diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden biri olarak değerlendiriliyor.

NOVA1, adeta bir rehber gibi çalışarak, beynin genetik ifadelerini ve sinir hücreleri üzerindeki etkilerini düzenliyor. İlginç bir şekilde, modern insanlardaki NOVA1 geni, Neandertaller, Denisovanlar ve diğer hayvanlarda bulunan versiyonundan yalnızca bir amino asit değişimiyle farklılık gösteriyor. Ancak bu küçük genetik farklılık, büyük bir dönüşüme yol açarak insanların konuşabilme yeteneğini mümkün kılmış gibi görünüyor.

Bilim insanları, bu genetik değişikliğin etkisini anlamak için ilginç bir yöntem kullandılar: Genetik mühendislik yardımıyla fareler üzerinde deneyler gerçekleştirdiler. Araştırmacılar, bazı farelerin NOVA1 genini insan versiyonuna dönüştürdüler. Deneyler sonucunda farelerin ses çıkarış biçimlerinde dikkat çekici değişimler gözlemlendi.

İnsan genine sahip bebek fareler, annelerinden ayrıldıklarında diğer farelere göre farklı sesler çıkarırken, yetişkin erkek fareler çiftleşme çağrılarında özgün desenler yarattı. Bu bulgular, NOVA1’in beyinde seslerin oluşturulması ve işlenmesi sürecinde kilit bir rol oynadığını gösteriyor.

Konuşma yeteneği, sadece tek bir gene mi bağlı?

Araştırmanın sunduğu bulgular, NOVA1 geninin insan konuşmasının gelişimindeki önemini ortaya koysa da, konuşma yeteneğimizin yalnızca bu gene bağlı olmadığını da vurguluyor. NOVA1, insan konuşmasının temel taşlarından biri olabilir, ancak bu yeteneğin gelişmesinde başka faktörlerin de rol oynadığı bir gerçek. Yine de bu çalışma, gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel sunuyor.

Neandertaller ve Denisovanlar neden konuşamıyordu?

Araştırmacılar, Neandertallerin ve Denisovanların DNA’larını incelediklerinde, bu türlerin NOVA1 geninin modern insanlardakinden farklı bir versiyonuna sahip olduklarını belirlediler. Bu, modern insanın Afrika’da bir noktada bu genetik mutasyonu geliştirmiş olabileceğini ve bu mutasyonun daha sonra diğer popülasyonlar arasında yayılarak konuşma yeteneğimizin temelini oluşturduğunu düşündürüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Mehmet Sevigen'in 'Kılıçdaroğlu' ve 'kurultay' iddiası

2025-03-12 14:00 - Siyaset

'Kayda Geçsin' ekibi Halk TV'den ayrıldı!

2025-03-12 11:02 - Gündem

Ekrem İmamoğlu’na Erzincan’da da salon verilmedi!

2025-03-12 18:30 - Gündem

Mansur Yavaş: Ekrem başkana siyasi kumpas kurulursa en başta yanında ben olacağım

2025-03-12 21:12 - Siyaset

Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu hakkında 4 yıla kadar hapis istemi

2025-03-12 13:58 - Gündem

Erdoğan, 92 yaşındaki vatandaşa elini öptürdü!

2025-03-13 19:56 - Gündem

Serhan Asker hakkında yakalama kararı

2025-03-12 13:31 - Gündem

Acı haber: Oyuncu Şinasi Yurtsever yaşamını yitirdi!

2025-03-13 19:13 - Magazin

Halk TV, tartışma yaratan Rasim Ozan Kütahyalı yayınını kaldırdı

2025-03-12 13:50 - Gündem

Erdoğan'dan 'DEM Parti' açıklaması: Benden randevu isterlerse veririm

2025-03-12 14:03 - Siyaset

İlgili Haberler

Fırın kullanmadan tatlı krizlerine son verin: Tavada ıslak kek tarifi

00:09 - Yaşam

Enerji içeceklerindeki gizli tehlike: Bağımlılık riski artıyor!

00:00 - Yaşam

Aziz Patrik Günü nedir, nasıl kutlanır kutlanır? 17 Mart Aziz Patrik Günü'nde neden yeşil giyil

00:00 - Yaşam

Cinsiyet savaşları...‘Balkondaki Kadınlar’ gösterimde

00:00 - Yaşam

Konya’nın olmazsa olmazı: Mevlana böreği tarifi

00:00 - Yaşam

Günün Manşetleri

2025 YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır?

03:08 - Eğitim

Sosyal medyada gündem İmamoğlu: Yayını 43 kat fazla izlendi

02:08 - Siyaset

İmamoğlu’nun diplomasının iptaline siyasilerden tepki yağdı: ‘Erdoğan, bu kadar korkmasan iyiydi…’

01:38 - Siyaset

Özgür Özel’den sert tepki: ‘Bir santim eğilmeyeceğiz’

01:09 - Siyaset

Putin ile Trump görüşmesinden 'kısmi ateşkes' kararı çıktı

00:38 - Gündem