?>

Meclis’te kadına şiddetle mücadeleye yönelik yeni bir komisyon daha kuruldu

Tüm partilerin ortak önergesiyle kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı araştıracak komisyon 22 üyeden oluşacak. Üç aylık çalışma sonucu rapor sunacak. Meclis’in önceki dönemlerinde kadınlar ve çocuklar için hazırladığı raporlar ise unutuldu.

Siyaset - 3 saat önce

Türkiye’de son dönemde yaşanan kadın ve çocuk ölümlerinin ardından ilk önce muhalefetin “Komisyon kurulsun” önerilerini reddedilirken; TBMM Genel Kurulu’nun 10 Ekim’de yapılan oturumunda tüm partilerin verdiği ortak önergeyle kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın araştırılması için bir komisyon kurulması kararı alındı.

Toplam 22 üyeden oluşacak ve üç ay boyunca çalışacak komisyonun kurulmasına ilişkin Meclis kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna karşın Meclis’in önceki dönemlerinde de kadınlara ve çocuklara yönelik benzer araştırma komisyonları kurulduğu ve bunların hazırladığı raporlardaki önerilerin “rafta kaldığı” görüldü. Meclis’in kadına şiddetle ilgili araştırma komisyonunun Mart 2022’de yayımladığı raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta grup toplantısında yaptığı konuşmada değindiği “cezasızlık algısına” ilişkin tespit ve önerilere yer verildi. Raporda konuya ilişkin “Toplumda ve şiddet mağdurlarında, şiddetle mücadelede oluşturulan mekanizmalar ve tedbir kararlarının ‘mağdur için yeterince koruma sağlamayacağı’ algısının oluşması engellenmeli; iyi uygulamaların ve başarılı örneklerin kitlelere duyurulması için çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır” dendi.

‘TAHLİYELER ANLIK BİLDİRİLSİN’

Raporda ayrıca, şu öneriler de sıralandı:

Eşe karşı işlenen suçlardan tutuklu/hükümlü bulunanlar ile tedbir kararı süresi içerisinde herhangi bir suçtan, ceza ve infaz kurumuna sevk edilen faillerin ceza ve infaz kurumlarından tahliye/izinli olarak ayrılması durumunda ilgili paydaşların en seri vasıtalarla bilgi sahibi olması hususunda tedbir alınmasına ilişkin olarak Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında veri paylaşımı sağlanmalıdır.Hakkında daha önce 6284 sayılı kanun kapsamında işlem yapılan ve tedbir kararı olan ve belirli suçlardan (kasten yaralama/öldürme, uyuşturucu vb.) tutuklu ya da hükümlü bulunanların ceza infaz kurumlarından tahliyelerinin, kolluk birimlerine anlık bildirilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında veri paylaşımı sağlanmalıdır. Şiddetin önlenmesindeki adli, kolluk, sağlık ve sosyal hizmet olmak üzere tüm müdahale mekanizmalarının eş güdümlü olarak yakın işbirliği ve koordinasyon içerisinde vaka bazlı yaklaşımla müdahale etmesini teminen iş akışları ve prosedürler oluşturulmalı ve geliştirilmelidir.Vaka bazlı tedbir kararları alınabilmesi için yeterli sayı ve içerikte sosyal araştırma raporu hazırlanmalıdır.

‘İZLEME SİSTEMİ KURULMALI’

Konukevinden ayrıldıktan sonra kadınların ve beraberindeki çocuklarının şiddet riskinden uzak şekilde hayatlarını yeniden kurmaları amacıyla konukevi sonrası destekleme sistemi güçlendirilmeli ve izleme sistemi kurulmalıdır. Şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocukların geçici kabulleri yapılarak ilk gözlemlerinin yapıldığı, psikososyal ve ekonomik durumlarının incelendiği, iki haftaya kadar kalabilecekleri ilk kabul birimlerinin fiziki şartlarının ve insan kaynağı kapasitesinin güçlendirilmesi, mağdurların ihtiyaç analizlerinin süratle yapılarak, uygun konukevine yerleştirilmesi sağlanmalıdır.
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Üniversitesi KYK Erkek Yurdunda intihar!

2024-10-06 11:35 - Asayiş

MasterChef'te 6 Ekim'de kim elendi? MasterChef Türkiye'de kim elendi?

2024-10-06 23:38 - Magazin

Babası, Semih Çelik'i ve olay günü yaşananları anlattı: Ayşenur burada, sakın eve gelme

2024-10-07 10:09 - Gündem

Katil Semih Çelik'in annesi ilk kez konuştu

2024-10-08 09:38 - Gündem

İsmi anılıyordu: Sedat Peker’den ‘Köfteci Yusuf’ açıklaması

2024-10-11 03:38 - Gündem

İntihar eden öğrencinin son görüntüleri ortaya çıktı!

2024-10-06 12:03 - Gündem

Taksi sürücüsü kamelyada kendini astı

2024-10-08 00:39 - Asayiş

'Bu pazar seçim olsa...': Son seçim anketinde ilk sırada 'kararsızlar' var!

2024-10-10 00:38 - Siyaset

Tarkan'dan Gebze'de yaşanan hayvan katliamına tepki

2024-10-12 09:08 - Magazin

Sıla bebeğe acı veda... Gözyaşları sel oldu: Tabut küçük, acı büyük

2024-10-08 14:38 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara Barosu'nun 68. olağan genel kurulu gergin başladı

06:38 - Siyaset

Mansur Yavaş, Türkiye’de sistemin bozulduğunu belirtti, liyakatsiz atamaları eleştirdi

06:08 - Siyaset

Ankara'nın başkent oluşunun 101'inci yılı

22:08 - Siyaset

AKP'nin ilçe kongreleri başladı

00:09 - Siyaset

Özgür Özel'den 'Narin Güran'lı Dünya Kız Çocukları Günü paylaşımı

19:39 - Siyaset

Günün Manşetleri

Ayvalık açıklarında 127 göçmen karaya çıkarıldı

09:09 - Gündem

Meteoroloji açıkladı: 13 Ekim 2024 hava durumu raporu... Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

08:39 - Gündem

Düğün evi, cenaze evine döndü: Tüfekle havaya ateş eden şahıs, kuzenini öldürdü

08:08 - Gündem

Bursa'da sağanak sonrası 'mini süper hücre' görüldü

07:38 - Gündem

Ankara'da otomobil, traktöre çarptı: 1 ölü, 4 yaralı

07:08 - Gündem