?>

Medical Point, Skolyoz Farkındalık Haftasına dikkat çekti!

Skolyoz, omurganın 10 dereceden fazla bir eğriliği olarak tanımlanır. Bu durum, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

Sağlık - 9 ay önce

Skolyoz, omurganın 10 dereceden fazla bir eğriliği olarak tanımlanır. Bu durum, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

Yapısal anatomik bozukluklar, travmalar, tümörler, kalça ve ayak deformiteleri, bel fıtığı, kas hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar skolyozun sebepleri arasında yer alır. Ancak en sık rastlanan skolyoz tipi, büyüme ve gelişme çağında, yani 10-18 yaş aralığında ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen Adolesan İdiopatik Skolyoz'dur (Ergenlik Dönemi Sebebi Bilinmeyen Skolyoz). "Boy uzaması devam eden hastalarda 20 derecenin altındaki skolyozlar, erken teşhis edilirse fizik tedavi ve hastaya özel egzersiz programı ile tedavi edilebilir. Ancak 20 derece üzerindeki vakalarda, korseleme tedavisi ek olarak uygulanır.

Skolyoz derecesi 40'ın üzerindeyse, genellikle cerrahi müdahale gerekir. Skolyozlu hastalarda, genellikle eğrilik dışında başka belirtiler görülmez. "Genellikle düşük dereceli skolyozlar, farklı nedenlerle yapılan muayene ve grafilerde hekimler tarafından tespit edilir. Aileler, çocuklarında duruş bozukluğu veya omuz seviye farkı gibi şikayetlerle sıkça polikliniğe başvururlar. Skolyoz muayenesinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biri Adam's testidir. Bu testte, hastaya postür analiz cetveli önünde eğilmesi istenir ve omurgadaki eğrilik ile sırtta yükseklik farkı gözlemlenir."

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzman Dr. Fatma Şeker "Genellikle başlangıç aşamasında skolyoz olan kişiler ciddi bir ağrı hissetmezler. Ancak omuzlarda, kürek kemiklerinde ve leğen kemiklerinde görülen seviye farkları, ailelerin dikkatini çekebilir. Zamanla, sırt ve bel ağrısı gibi şikayetler gelişebilir. Temel sorun, bozulmuş omurga yapısının neden olduğu asimetrik kas hareketlerinden kaynaklanan ağrıdır. Skolyozdan şüpheleniyorsanız, bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanına başvurmanız önemlidir."

Skolyoza neden olabilecek kas hastalıkları, nörolojik hastalıklar, ortopedik deformiteler, bacak uzunluk farkı veya skolyoza neden olabilecek diğer belirtiler varsa, bu durumlarla ilgili muayeneler yapılır. Skolyozun derecesi ve tipi skolyoz grafileri ile değerlendirilirken, büyüme çekirdeklerinin durumu el veya kalça grafileriyle belirlenir. Eğer başka hastalıklar düşünülüyorsa, bu hastalıklarla ilgili MR, kan testleri, grafiler ve EMG gibi tetkikler istenebilir. Adolesan İdiopatik Skolyoz hastalarında, büyümenin durmasıyla skolyozun ilerlemesi de durur. Nihai tedavi ne olursa olsun, skolyozlu hastalara kişiye özel egzersizler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları önerilir.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin,

"Skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale, egzersizler, korseler ve fizik tedavi gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı, hastanın yaşına, skolyozun şiddetine ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olarak belirlenir." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

MHP'li İzzet Ulvi Yönter, bu kez Emre Kongar'ı hedef aldı!

2024-06-20 11:30 - Gündem

Babasını köprülerin ücretli olduğuna inandıramadı!

2024-06-18 10:58 - Gündem

İmamoğlu Köln'de: İnanamadım, gerçekten burada mısın?

2024-06-21 19:16 - Gündem

Ayşe Ateş Bakan Tunç ve Yerlikaya’ya seslendi!

2024-06-19 09:48 - Gündem

Diamond Tema hakkında yakalama kararı çıkarıldı!

2024-06-18 16:52 - Asayiş

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hakkında suç duyurusu!

2024-06-22 18:19 - Gündem

Dünya Arda Güler'i konuşuyor...

2024-06-19 10:36 - Spor

Şeriatçı grup Gaziantep’te Starbucks’u bastı!

2024-06-24 08:22 - Gündem

Emre Kongar'dan kendisini hedef alan öğrencisine yanıt

2024-06-21 20:11 - Gündem

Gericilerin hedefindeki Diamond Tema'dan muhalefete çağrı

2024-06-18 11:42 - Gündem

İlgili Haberler

Araştırma: Beyin hangi yaşta yaşlanmaya başlıyor?

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde bayramlaşma töreni düzenlendi

00:00 - Sağlık

Dr. Bozkurt’tan dirençli baş ağrılarına yeni çözümler

00:00 - Sağlık

Uzmanlardan kritik uyarı: 'Aşı reddi çocukların hayatını tehdit ediyor'

00:00 - Sağlık

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

İlkokulda skandal: 'Oruç tutma yarışması' düzenlediler!

17:09 - Gündem

İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösteren 34 gence daha tutuklama talebi

17:08 - Gündem

Avrupa'yı Yenile Grubu’ndan İmamoğlu'na destek

09:45 - Dünya

Ekrem İmamoğlu'nun babası Silivri ziyaretini anlattı: 'O bize moral verdi...'

09:38 - Gündem

Anne-Baba Dayanışma Ağı kuruldu: 'Çocuklarımıza dokunmayın

07:09 - Gündem