?>

Öcalan: PKK silah bırakmalı ve kendini feshetmelidir!

DEM Parti'nin İmralı heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajını paylaştı. Abdullah Öcalan, PKK'ye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yaptı.

Gündem - 4 saat önce

DEM Parti'nin İmralı heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajını paylaştı. Abdullah Öcalan, PKK'ye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yaptı. "Silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum" diyen Öcalan, PKK'nin ömrünü tamamladığını belirtti.

DEM Parti İmralı Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısını okudu. Öcalan, PKK'ye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yaptı.

Toplantı öncesi DEM Parti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yıllar sonra fotoğrafını paylaştı.

Fotoğrafta Abdullah Öcalan'ın yanı sıra İmralı Heyeti'nde bulunan Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ve Asrın Hukuk Bürosu avukatı Faik Özgür Erol yer aldı.

Toplantıda konuşan Sırrı Süreyya Önder, "Aydınlar, sanatçılar ama en çok Barış Akademisyenleri, aşından edilen bilim emekçileri bu barışta sizin payınız yadsınamaz" ifadelerini kullandı.

Önder, şöyle devam etti: "Bu ülkenin bütün evlatları, bu anlamsız, kaotik süreçte hayatını kaybeden gençlerimizi ayırt etmeksizin hepsini saygıyla, rahmetle anıyoruz. O annelere evlat olacağız, o evlatlara kardeş olacağız. Bir daha böyle günler görmemeyi diliyoruz, bunun sözünü veriyoruz."

CNN Türk'e gönderme yapan Önder, "1,5 sayfa diyorlardı, 3 sayfa oldu mektup. Sizi yalancı çıkardığımız için üzgün değiliz" dedi.

Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi: "Barışa omuz veren, bunun için bedel ödeyen, hiçbir şey yapamıyorsa dua eden bütün insanlarımıza teşekkür ediyorum. Umudu yeşertmeye gittik. Biliyorsunuz filiz kütükten kuvvetlidir. Barış filizini, barış umudunu yeşertmeye gittik. Şimdi huzurlarınızdayız. Bu umudu yeşerteceğiz. Emeği geçen bütün siyasilere, sayın Cumhurbaşkanı'na, sayın Devlet Bahçeli'ye, sayın Özgür Özel'e, ismini sayamadığımız bütün muhalefet partisi liderlerine ve kadrolarına teşekkür ediyoruz."

ABDULLAH ÖCALAN'IN ÇAĞRISI

Abdullah Öcalan'ın çağrısı Kürtçe ve Türkçe olarak paylaşıldı. Çağrıyı Ahmet Türk Kürtçe, Pervin Buldan ise Türkçe olarak okudu.

İşte Abdullah Öcalan'ın çağrısı:

"PKK; tarihin en yoğun şiddet yüzyılı olan 20. asrı, iki dünya savaşı, reel-sosyalizm ve dünya genelinde yaşanan soğuk savaş ortamları, Kürt realitesinin inkarı, başta ifade olmak üzere özgürlükler konusunda yasaklardan kaynaklı oluşan zeminde doğmuştur.

Teori, program, strateji ve taktik olarak yüzyılın reel-sosyalist sistem gerçeğinin ağır etkisinde kalmıştır. 1990’larda reel-sosyalizmin iç nedenlerle çöküşü ve ülkede kimlik inkarının çözülüşü, ifade özgürlüğünde sağlanan gelişmeler, PKK’nin anlam yoksunluğuna ve aşırı tekrara yol açmıştır. Dolayısıyla ömrünü benzerleri gibi tamamlamış ve feshini gerekli kılmıştır.

Kürt-Türk ilişkileri; 1000 yılı aşan tarihler boyunca Türkler ve Kürtler, varlıklarını sürdürmek ve hegemonik güçlere karşı ayakta kalmak için gönüllülük yönü ağır basan, hep bir ittifak içinde kalmayı zorunlu görmüşlerdir.

Kapitalist modernitenin son 200 yılı, bu ittifakı parçalamayı esas gaye edinmiştir. Etkilenen güçler, sınıf temelleriyle birlikte buna hizmeti esas bellemişlerdir. Cumhuriyetin tek tipçi yorumlarıyla birlikte bu süreç hızlanmıştır. Günümüzde çok kırılgan hâl alan tarihsel ilişkiyi, kardeşlik ruhu içinde inançları da göz ardı etmeden yeniden düzenlemek esas görevdir.

Demokratik toplum ihtiyacı kaçınılmazdır. Cumhuriyet tarihinin en uzun ve kapsamlı isyan ve şiddet hareketi olan PKK’nin; güç ve taban bulması, demokratik siyaset kanallarının kapalı olmasından kaynaklanmıştır.

Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır.

Kimliklere saygı, kendilerini özgürce ifade edip, demokratik anlamda örgütlenmeleri, her kesimin kendilerine esas aldıkları sosyo-ekonomik ve siyasal yapılanmaları ancak demokratik toplum ve siyasal alanın mevcudiyetiyle mümkündür.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ancak demokrasiyle taçlandırıldığında kalıcı ve kardeşçe bir sürekliliğe sahip olabilecektir. Sistem arayışları ve gerçekleştirmeler için demokrasi dışı bir yol yoktur. Olamaz. Demokratik uzlaşma temel yöntemdir.

Barış ve demokratik toplum döneminin dili de gerçekliğe uygun geliştirilmek durumundadır.

Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum.

Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir.

Ortak yaşama inanan ve çağrıma kulak veren tüm kesimlere selamlarımı iletirim."

Önder, ayrıca Abdullah Öcalan'ın "Bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" mesajını aktardı.

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor'da kim elendi? Survivor'da 21 Şubat'ta elenen isim...

2025-02-21 02:09 - Magazin

Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Başkomutan olarak sana sesleniyorum; ayaklarını denk al!

2025-02-26 19:48 - Siyaset

CHP'den Erdoğan'a yanıt: Biz, önünde titreyen atanmış bakanlara benzemeyiz

2025-02-26 19:52 - Siyaset

Özgür Özel: Erdoğan'ın diplomasının olmadığı açık!

2025-02-26 19:56 - Siyaset

Savcılık, İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin üniversiteden belge istedi

2025-02-26 11:54 - Gündem

AKP'li Şamil Tayyar'dan MKYK çıkışı: 'Riski üstlenen kararı verir...'

2025-02-24 16:10 - Siyaset

CHP kurultayı soruşturmasında yeni gelişme: Başsavcılık’tan ‘tespit’ hamlesi

2025-02-20 19:38 - Siyaset

Erdoğan yeniden AKP Genel Başkanı seçildi. İşte, MKYK'de yer alan isimler...

2025-02-23 16:18 - Siyaset

Son dakika deprem... Marmara Denizi'nde deprem! Çevre illerden de hissedildi...

2025-02-27 01:39 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal edildi' iddiası

2025-02-23 11:09 - Gündem

İlgili Haberler

MHP'den Devlet Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında yeni açıklama

18:10 - Gündem

19. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi Ankara’da yapıldı: Cumhuriyet’e ödül verildi

00:09 - Gündem

Nevşehir balon faciasında karar

00:08 - Gündem

DEM Parti İmralı heyetinde kimler var? İmralı Heyeti’nde yer alan isimler kimler?

00:00 - Gündem

Sevim Belli, son yolculuğuna uğurlandı

00:38 - Gündem

Günün Manşetleri

PFDK'dan Jose Mourinho'ya 4 Okan Buruk'a 1 maç ceza

21:49 - Spor

Sırrı Süreyya Önder'den CNN Türk'e: 'Sizi yalancı çıkardığımız için hiç üzgün değiliz

19:09 - Siyaset

CHP'li Gezmiş sağlıktaki krize dikkat çekti: 'Önlem alınmazsa eczaneler kapanabilir'

11:09 - Sağlık

Buzlar eriyor mu? MHP’den ikinci ‘Sedat Peker’ paylaşımı

02:38 - Siyaset

Avrupa Birliği'nden ABD'ye tarife uyarısı: 'Avrupa'yı koruyacağız'

00:39 - Dünya