?>

Paris’te ‘Yapay Zekâ Eylem Zirvesi’ başlıyor

Fransa, bugün iki gün sürecek Yapay Zekâ Eylem Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Teknoloji - 1 ay önce

Paris’teki zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un yanı sıra Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD cephesinden Başkan Yardımcısı JD Vance ile birlikte OpenAI CEO’su Sam Altman ve Google CEO’su Sundar Pichai’nin katılması bekleniyor.

Rakiplerine göre çok daha ucuz maliyetle benzer performanslar verdiği öne sürülen yapay zekâ modeli DeepSeek R1 ile sektöre hızlı bir giriş yapan Çin, zirvede Başbakan Yardımcısı Zhang Guoqing tarafından temsil edilecek.

Zirvede ele alınacak başlıca konular “Kamu yararı için yapay zekâ”,“Yapay zekâya güven” ve “Küresel yapay zekâ yönetimi” olacak.

AB 56 MİLYON AVRO AYIRDI

Yapay zekâ alanında geri kaldığı yorumları yapılan Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde Avrupalı konsorsiyum tarafından geliştirilen OpenEuroLLM yapay zekâ projesi bulunuyor. AB tarafından 56 milyon avro yatırım yapılacağı belirtilen proje hakkında ayrıntılar paylaşılmadı. Bununla beraber yapay zekâda küresel liderlik iddiasını sürdüren ABD’de OpenAI’ın, ulusal bir yapay zekâ altyapısı oluşturulmasını öngören Stargate projesi ortağı Softbank’tan 40 milyar dolar yatırım alacağı iddiaları basına yansıyor.

BAE-FRANSA ORTAKLIĞI

AB’nin stratejik özerkliğini sıklıkla vurgulayan Fransız lider Macron, Avrupa’nın “yapay zekâ devrimi”ni kaçırmaması gerektiğini ve bu zirvenin kıta için bir “uyanış çağrısı” olduğunu söyledi. Bu doğrultuda Paris yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) de bir anlaşmaya imza attı. BAE, Fransa’da maliyeti 50 milyar avroya kadar ulaşabilecek bir yapay zekâ kampusu kurmayı planlıyor.

GOOGLE’DAN ÇAĞRI

Bu yılın başlarında devletlerin yapay zekâ şirketleriyle ortak hareket etmesini öneren bir plan yayımlayan ve bu kapsamda ABD’de Trump yönetimiyle ortak çalışmalar yürüten OpenAI’ın ardından Google’dan da benzer bir çağrı geldi. Google, yasa yapıcılara, “tüm bilim insanlarının ulaşabilmesi için devletlerin yapay zekâ altyapıları inşa etmesi”, “yapay zekâ içeren bilimsel projelerin devletler tarafından fonlanması ile inovasyonu” ve “bilimi ‘destekleyen’ yasa düzenlemelerinin yapılması” olmak üzere üç temel konu üzerinde durmalarını öneriyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Okan Buruk yeni transferi açıkladı: 'Hazır bir şekilde buraya geldi'

2025-02-06 21:39 - Gündem

Yoğun uçuş rotalarıyla ilgili riske dikkat çekildi

2025-02-06 21:09 - Gündem

İbn-i Sina'nın asırlar önce söylediği güzellik sırrı: Genç kalmayı sağlayan mucize tohum

2025-02-08 00:00 - Yaşam

Bazı kentlerde kar nedeniyle eğitime yarın ara verildi

2025-02-06 21:38 - Gündem

Ünlü astrolog Hilal Saraç tutuklandı!

2025-02-09 05:08 - Asayiş

İstanbul'da yarın okullar tatil mi? 6 Şubat'ta okullar tatil mi?

2025-02-06 01:38 - Gündem

Survivor Almeda performansıyla göz doldurdu: Oyunu takımına kazandırdı!

2025-02-04 00:39 - Magazin

Son Dakika... Ege Denizi'nde 4.5 büyüklüğünde deprem

2025-02-07 01:38 - Gündem

Fenerbahçe Beko uzatmalarda güldü

2025-02-08 00:09 - Spor

AKP'li Şamil Tayyar: Yeri garanti olan tek bakan var!

2025-02-08 01:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Google, yeni yapay zeka modeli Gemma 3'ü tanıttı

00:00 - Teknoloji

Starlink ve benzeri projeler neden sürdürülebilir değil?

00:00 - Teknoloji

Samsung, iPhone 16'daki özelliği kopyalayacak

00:00 - Teknoloji

Yılın oyunu olmaya aday: Split Fiction 2 günde bir milyona ulaştı

00:00 - Teknoloji

EXVEGA, %95 olumlu geribildirimle oyunseverlerin gözdesi oldu

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Siber Güvenlik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

03:09 - Gündem

Trump'ın Özel Temsilcisi Witkoff, ateşkes görüşmeleri için Moskova'ya gidiyor

03:08 - Gündem

Putin, askeri üniforması ile Ukrayna ordusuyla çatışmaların sürdüğü Kursk bölgesine geldi

02:09 - Gündem

Markete girip cinsel organını gösterdi: 2 sene önce de aynı suçu işlemiş!

01:09 - Gündem

CHP’li Gökçen: Haber yapanları hedef almayı seçiyorsunuz

22:38 - Siyaset