?>

Patronun kâr hırsı, motokuryenin paket başına kazancı koşulları daha da zorluyor

“İş bırakma hakkı kullandırılmıyor” diyen Emekçi Kuryeler Derneği Başkanı, en çok motokurye ölümlerinin kış aylarında olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl üçü çocuk en az 68 motokurye öldü.

Ekonomi - 4 ay önce

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye’nin birçok kentinde yağışlı ve fırtınalı havalar etkisini göstermeye başladı. Zorlu hava koşullarında çalışmak zorunda kalan motokuryelerin çalışma şartlarını yeniden gündeme geldi. Kurye Hakları Derneği’nin yıllık yayımladığı raporlara göre 2021’de en az 30, 2022’de yedisi çocuk en az 58, 2023’te üçü çocuk en az 68 motokurye işbaşında yaşamını yitirirken bu ölümlerin büyük çoğunluğu kış aylarında görülüyor. Emekçilerin her yıl onlarca iş cinayeti yaşanan motokuryeliğin “çok tehlikeli işler” statüsüne alınması talebi ise halen yetkililer tarafından karşılık bulmadı. Motokuryelik resmi olarak “yük taşımacılığını destekleyici faaliyetler” kapsamında değerlendirilirken motokuryeler kendi mesleklerinin tanımlanması gerektiğini söylüyor.

‘BASKI YAPILIYOR’

Emekçi Kuryeler Derneği Başkanı Mehmet Timurtaş, “Normalde zorlu hava koşullarında işçi sağlığı ve iş güvenliği maddelerine göre iş bırakma hakkı var. Ancak patronlar kâr hırsı sebebiyle buna engel oluyor. Motokuryeler de paket teslimatı başına para kazandığı için hava koşulları onları daha da zorluyor. Verilere bakarsanız en çok motokurye ölümleri kış aylarında görülüyor. Hızlı teslimat yapılması için baskı uygulanıyor ve mobbing yapılıyor. Bunun dışında motokuryelerin ekipmanları da eksik. Şirketler bu ekipmanları parayla satıyor. Fiyatlardan dolayı birçok motokurye ulaşamıyor. Motokuryeliğin ‘çok tehlikeli işler’ statüsüne alınması gerekiyor ancak meslek tanımımız bile yok” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Barış Arduç'un yeni projesi belli oldu: 'Dehşet Bey' filmiyle izleyiciyle buluşacak

2024-11-24 00:38 - Magazin

Yeşilçam’ın ünlü ismi Samim Meriç hayatını kaybetti

2024-11-24 00:08 - Kültür & Sanat

Teğmenlere destek mesajı paylaşmıştı... Antalya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Çağlayan açığa alındı!

2024-11-26 21:09 - Gündem

Harcamalarda meyve ve sebze yüzde 30.4 payla süt ürünlerini tahtından etti: Gıdada tufan yaşanacak

2024-11-25 04:08 - Ekonomi

Yeniden Refahlı belediye başkanı istifa etti: 'Daha iyi hizmet verebilmek için...'

2024-11-27 19:09 - Siyaset

MasterChef Türkiye'de büyük kavga! Onur ve Semih birbirine girdi!

2024-11-21 00:38 - Magazin

Dervişoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na 'Akşener' yanıtı

2024-11-23 16:39 - Siyaset

Kılıçdaroğlu: Hırsıza hırsız dediğim için buradayım

2024-11-22 15:50 - Siyaset

Sivas'ta kar yağışı... 35 yerleşim yerine ulaşılamıyor!

2024-11-24 13:08 - Yaşam

İmamoğlu'ndan Yusuf Tekin'e hodri meydan: Hadi gel de kapat!

2024-11-25 17:15 - Siyaset

İlgili Haberler

İngiliz gazete Türk ekonomisini mercek altına aldı! Görevden alma sözleri dikkat çekti...

10:09 - Ekonomi

Yaşar: SEDDK’nın başlattığı uygulama ile kefalet senedinde sahteciliğin sonuna gelindi

00:09 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı: Türkiye'nin dış borcu 2024'te yükseldi

00:08 - Ekonomi

Piyasadaki oynaklık para piyasası fonlarını vurdu: Yatırımcılar çıkış yapıyor!

00:38 - Ekonomi

Yurt dışına çıkacaklar dikkat! Resmen tebliğ edildi...

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ekrem İmamoğlu eylemlerine jet hızıyla iddianame!

22:24 - Gündem

İmamoğlu'ndan gençlere mesaj var: Cesaretlerine hayranım

22:08 - Siyaset

Erkan Baş'tan Ekrem İmamoğlu'na ziyaret: 'Bu iktidarı mutlaka yıkacağız!'

21:38 - Siyaset

Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir tutuklandı

21:09 - Gündem

Bahçeli'nin 'takdiri' sonrası Tuncer Bakırhan'dan mesaj

19:09 - Siyaset