?>

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit Cumhuriyet’e konuştu: 'Türkiye için bir mucize gerekiyor'

Chicago Üniversitesi’nde ekonomist Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Türkiye’nin şu anda en acil sorununun enflasyon olduğuna dikkat çekerek, “Enflasyon ve bütçe açığını kontrol altına almadığımız sürece inovasyona da sıra gelmeyecek. Enflasyon bu kadar yüksekken firmalardan Ar-Ge

Ekonomi - 4 ay önce

Türkiye’nin uzun yıllardır orta gelir tuzağında takılıp kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ufuk Akçiğit ile yaptığımız sohbetin satır başları şöyle:

- Türkiye’nin şu anda enflasyonu tartışması gerekiyor ama bunu tartışırken de diğer uzun vade için odaklanmamız gereken asıl problemimizi göz ardı etmememiz gerekiyor. Ama biz hep göz ardı ediyoruz.

- Özel sektör zaten Ar-Ge harcaması yapmıyor çünkü rekabetçi bir ortamımız yok. Üretimimiz yüksek teknoloji değil. Firmalarımıza teknik eleman veremiyoruz. Üniversite ile iş dünyasının ilişkisi yok. Çalışan nüfusumuzun içinde master diplomalı oranı OECD’den kopmak üzere.

- Rekabetçi politikalar izleyemiyorsak, firmalara kafa yoracak insanları eğitip veremiyorsak, üniversitelerle artık ortak proje yapacak durumda değillersek böyle bir ortamda verimlilik artışı için gerçekten bir mucize olması gerekiyor. Türkiye’nin verimlilik artışı için şu andaki konjonktürde gerçekten mucizeye ihtiyacı var.

- Türkiye 2012’de ekonomideki ivmelenmeyi devam ettirseydi şu anda zengin ülkeler arasında olurdu. Ama Türkiye uzun yıllardır orta gelir tuzağında. Verimlilik bazlı bir büyüme olmadığı sürece yaşanacak şeyler hep geçici olacak.

SIFIR VERİMLİLİK

- Ekonomik olarak büyüyen ülkelerin en önemli özelliği basketbolcu Michael Jordan gibi hep havada asılı kalmaları. Jordan’nın özelliği basket atarken sıçradığı zaman havada kalmasıydı. Türkiye seviyesindeki ülkelere baktığımızda yüzde 8-9 lar seviyesinde büyümüşler, bir büyüme silsilesine girdiklerinde bunu 20-30 yıl sürdürmüşler. Ama Türkiye’nin son 10 yıldaki büyümesi yüzde 3 civarında olmuş. Uzun vadede de sıfır verimlilik artışı olmuş.

- Beyin göçünde sayıdan ziyade niteliğe bakmamız gerekiyor. Bir akademisyen gider, 100 verimsiz akademisyenin gitmesine bedeldir. Genelde yurtdışından verimsiz olan akademisyenleri Türkiye’ye getiriyoruz. Bir akademisyen Türkiye’ye döndüğünde verimliliği 10 puan düşüyor aynı kişi yurtdışına gittiğinde verimlilik 30 puan artıyor. İnsanların maaşlarına bilimsel imkanlarına bakmak gerekiyor. Kendilerini rahatça ifade edebiliyorlar mı, insanlara rahatça soru sorabilecekleri ortam yaratıyor muyuz. Kimleri kaybediyoruz, kimleri kazanabiliriz bunların peşine düşmemiz gerekiyor.

- Şu anda İstanbul Üniversitesi’nin hocaları yurtdışında bir konferansa dahi gidecek harcırah bulamıyorlar, kaynak ayırmıyoruz. Böyle bir ortamda verimlilik artışı sağlayamayız.

ÜNİVERSİTELER GÖZ ARDI EDİLİYOR

- Yaptığımız araştırmada Türkiye’de üniversitelerde akademisyenlerin yüzde kaçı herhangi bir yayın yapıyor diye baktık. Sıfıra yakın o kadar üniversite var ki. Özellikle 2006’dan sonra açılmış üniversitelerin çoğunda yayın yapıyorlarsa kaliteli dergilerde yer almamış.

- Türkiye ekonomi politikalarını dizayn ederken üniversiteleri tamamen göz ardı ediyor. Orası araştırmaların başladığı yer. Hocaların maaşları tartışılmadığı sürece, oraya girmediğimiz sürece büyük resmi göremeyiz. Bunun bir sinyal değeri var. Aslında üniversite araştırmaları ile firma araştırmalarının mesafesi kısalmış durumda. Bu çok iyi de fırsat doğuruyor. Ama maalesef biz bunu tartışmıyoruz.

UYGUN İLACI KULLANMAK ŞART

- Bir sağlık problemi varsa önce o insanın sağlık probleminin ne olduğunu anlaması lazım. Ona uygun diyetini yapması ve ilacını alması gerekiyor. Sadece sağlık problemimi anlamam beni iyileştirmeyecek. Bizim sanayi 4.0 tartışması bana hep onu anımsatıyor. Teknolojiyi yapmak için onun diyetini yapmanız ilacını içmemiz gerekiyor.

- Türkiye’de kaynağa en aç firmalar orta ölçekliler. Verilen desteklerde en fazla değer yaratmış firmalar orta ölçeklilerdi. Fark yarattıkları noktada benzinleri, kaynakları bitiyor. İşte kaynağı bu firmalara aktarmak gerekiyor. Mesela 2017 Kredi Garanti Fonu kaynaklarına baktığımızda bu yapılmamış.

- Daha fazla veri ve daha çok performans bazlı sanayi politikalarına odaklanmamız gerekiyor. Sanayi politikalarıyla sosyal yardım politikalarını birbirinden ayırtetmek gerekiyor. Sanayide en çok değer yaratacak firmaları desteklemek gerekiyor. O konuda ne yazık ki ciddi adım göremiyorum.

Haftanın Öne Çıkanları

BDDK müdürünün düğününde bankalardan takı yağdı: Süleyman Soylu ve MHP'den gövde gösterisi!

2024-09-25 09:09 - Gündem

İsrail Ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürdük!

2024-09-28 12:39 - Dünya

Mehmet Dinç, adaylığını açıkladı, çağrı yaptı!

2024-09-23 07:43 - Yerel

26 suç kaydı vardı, polisi şehit etti... Şeyda Yılmaz'ın katili tutuklandı

2024-09-23 19:39 - Gündem

Miray'ı ezerek ölümüne neden olmuştu... Öğretmenden savunma: Aracın sensörleri uyarı vermedi

2024-09-24 22:08 - Asayiş

İntihar eden fenomen Kübra Aykut'un 'veda mektubu' ortaya çıktı

2024-09-24 10:39 - Gündem

Eyüpspor'dan Tayfur Bingöl açıklaması: 'Penaltı pozisyonu...'

2024-09-23 10:09 - Spor

Narin Güran cinayetinde yeni deliller: 'Ahırda' bulundu

2024-09-24 08:39 - Gündem

Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki H.K.G.'ye cinsel istismar davasında karar

2024-09-23 12:39 - Gündem

Güvenli Ödeme Sistemi ikinci eldeki tüm alım satım işlemlerinde zorunlu hale geldi

2024-09-30 04:39 - Gündem

İlgili Haberler

Spot piyasada elektrik fiyatları ne kadar oldu? 17 Ocak 2025 Cuma spot elektrik fiyatları

00:39 - Ekonomi

Euro Bölgesi aralık ayı enflasyon verisi açıklandı: Beklentilerin üstünde!

00:38 - Ekonomi

TCMB anketi: Yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini ne kadar oldu?

00:08 - Ekonomi

TCMB aralık ayı Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı: Bir önceki aya göre artış!

00:09 - Ekonomi

Asya borsaları karışık seyrediyor: 17 Ocak 2025 Cuma Asya borsalarında son durum...

00:39 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Boğaziçi’nde 1000. defa ‘Kayyuma hayır’ dendi

04:09 - Siyaset

Öztürkmen: AKP torpili yalanlayamıyor, sızıntının kaynağını arıyor

19:49 - Siyaset

CHP’den PTT’deki torpille işe alımlara sert yanıt

19:48 - Siyaset

Rojin Kabaiş soruşturmasına yeni gelişme: İkinci savcı görevlendirildi

19:39 - Gündem

'Güçlü olan güçsüzü yer' demişti: Berna Laçin'den Hülya Avşar'a tepki

14:08 - Magazin