?>

Prostat sağlığı için kullanılması gereken 6 besin

Her erkekte doğuştan bulunan ve yaş ile birlikte hormon dengesinin değişmesi nedeniyle büyümeye başlayan prostat, hayat kalitesini oldukça düşürüyor.

Sağlık - 7 yıl önce

Her erkekte doğuştan bulunan ve yaş ile birlikte hormon dengesinin değişmesi nedeniyle büyümeye başlayan prostat, hayat kalitesini oldukça düşürüyor.

Yapılan çalışmalar; 60 yaşındaki erkeklerin % 50'sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise % 90'ında iyi huylu prostat büyümesinin görüldüğünü gösterirken, her 12 erkekten biri de prostat kanserine yakalanıyor. Yaş, aile öyküsü, yağlı beslenme alışkanlığı, hormonlar, A ve D vitamini değerleri prostat hastalıkları üzerinde etkili. Bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edildiği takdirde, prostat hastalıkları için önlem almak da mümkün olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Egemen İşgören, prostat sağlığı için tüketilmesi gereken 6 besin hakkında bilgi verdi.

Domates likopen içeriği ile kansere "dur" diyor

Domates likopen açısından zengin ve prostat sağlığını destekleyici özelliklere sahip bir besin kaynağıdır. Güçlü bir antioksidandır ve vücut tarafından üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Yapılan bir araştırmada, 10 hafta boyunca günlük 50 gr domates tüketen iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin PSA değerlerinde %10'dan fazla düşüş olduğu tespit edilmiştir. 48 bin erkek üzerinde yapılan başka bir araştırmada ise domates ve domates içeren ürünlerin yoğun olarak tüketilmesi ile prostat kanseri gelişme riskinin %35 oranında azaldığı, agresif prostat kanseri gelişme riskinin %53 oranında düştüğü gözlenmiştir.

Zerdeçal tümörü küçültüyor, yayılımı önlüyor

Geleneksel olarak iltihap, soğuk algınlığı ve astım ile mücadelede kullanılan zerdeçalın, prostat kanseri de dahil olmak üzere kanser önleyici özellikleri bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Prostat kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde etkili olmasının yanı sıra tümör büyümesini de önemli ölçüde azaltabildiği görülmüştür. Zerdeçal, prostat kanserinin kemik yayılımını da önleyici özelliğe sahip bir besindir.

Nar prostat kanserinin büyümesini yavaşlatıyor

"Antioksidanlar" ve "ellagitannin" adı verilen bitkisel besinler bakımından zengin olan nar, prostat sağlığı üzerine yararlı etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalar, nar özlerinin prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü hızlandırdığını göstermektedir. Nar suyu içinde bulunan ellagitanninlerin prostat kanser hücrelerini besleyen yeni damar oluşumunu durdurduğu tespit edilmiştir.

Somon kanserle savaşta güçlü bir antioksidan

Omega-3 yağ asitleri, prostat sağlığını destekleyen önemli bir besin maddesidir. Omega-3'ü almanın en lezzetli ve besleyici yolu ise somon balığı tüketmekten geçer. Somonda bulunan omega-3 yağ asitlerinin prostat kanser gelişimini önlemede, mevcut prostat kanserinin büyümesini ve ilerlemesini yavaşlatmada önemli bir rolü vardır. Klinik kanser araştırması raporunda haftada 1 somon gibi balıkları tüketmenin, genetik olarak yatkınlığı bulunan erkeklerde bile ileri evre kanser gelişim riskini azalttığı belirtilmektedir.

Yeşil çay PSA'yı düşürmeye yardımcı oluyor

Yeşil çay bazı bakteri ve virüsleri yok eder, bağışıklık sistemini güçlendirir ve prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle mücadele eden güçlü bir antioksidandır. Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.

Kabak çekirdeği büyümüş prostatı küçültür

Kabak çekirdeğinin, iyi huylu prostat büyümesi başta olmak üzere, prostat sağlına faydaları bilinmektedir. Kabak çekirdeği içindeki yağ, hormonların prostat hücrelerinin çoğalmasını tetiklemesine engel olmaktadır. Kabak çekirdeği ayrıca karotenoidler ve omega-3 yağ asitleri içerir. Araştırmalar, diyetlerinde daha yüksek karotenoid bulunan erkeklerin iyi huylu prostat büyümesi riskinde azalma olduğuna işaret eder. Kabak çekirdeğinde bulunan başka bir besin çinkodur. Çinkonun da prostat sağlığını destekleyici etkisi vardır ve prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi de bilinmektedir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Çalışmaları dünya müzelerine kabul edildi

2017-12-02 08:31 - Kültür & Sanat

Ülkü Ocakları Gaziantep teşkilatı Ankara'da

2017-11-29 13:59 - Siyaset

Tayyar, hizmetleri yerinde inceledi

2017-12-04 11:44 - Yerel

Sorunların çözümünde sürü zekâsı modellenebilir!

2017-12-02 09:37 - Teknoloji

Öğrenciler domates fidesi dikti

2017-11-28 11:25 - Tarım

Akkent Kongre Merkezi'nde sona gelindi

2017-11-29 14:07 - Yerel

Ünlü isimler 'En Güzel Gülümseme' kampanyasında

2017-11-30 10:43 - Magazin

Sanko'da Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu

2017-12-03 12:25 - Sağlık

Öğrenci Toplulukları Güz Çalıştayı’nda

2017-12-01 19:12 - Eğitim

Şahin'e 'Minerva Ödülü'

2017-12-01 10:02 - Yerel

İlgili Haberler

Prof. Dr. Sönmez: ‘Stresten uzak durmak önemli’

00:39 - Sağlık

Hekimler çalıştayı katledilen Ersin Arslan’ın anısına adadı

04:09 - Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: Kulunç sandığınız ağrı kronikleşebilir

00:08 - Sağlık

Lenfödemde, kompleks boşaltıcı fizyoterapi ile ödemden kurtulmak mümkün

00:00 - Sağlık

Sağlık çalışanları: Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz!

00:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hüseyin Baş: Beka sorunu gençlerin evlenememesi değil, gençlerin evlenememesine sebep olan iktidardır

13:34 - Siyaset

Yozgatlı Ahmet Hakan’dan, Özgür Özel'e traktörlü tebrik

13:00 - Gündem

Özgür Çelik'ten Taksim müdahalesine tepki: Suç duyurusunda bulunacağız

02:08 - Gündem

İstanbul Valisi Davut Gül ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik arasında 'Taksim' tartışması

00:08 - Gündem

İstanbul Valisi Davut Gül, CHP'nin Filistin eylemine 'provokasyon' dedi

23:08 - Gündem